Mám nárok na daňový bonus, keď môj príjem je 8100 EUR?
Pekný večer, ak budem mat prijem z faktúr v tomto roku 2025 8100eur a nevznikne mi v ďalšom roku platiť minimálne odvody (iba znížené 131e).
Budem mať nárok na daňový bonus na dieťa 7r. alebo nie? Ak áno, koľko eur mesačne v priemere pri podaní DP? Vďaka za info
@anonym_autor kolko máš zaplatené odvody za rok 2025 teda do konca roka koľko budeš mať zaplatené, a další príjem do konca roka nebude sú to ešte dva mesiace.
Daňový bonus sa uplatní len z dane.
Ak ti nevznikne daňová povinnosť (tvoja daň = 0 €),
tak daňový bonus nemáš z čoho odpočítať.
@enmery aha, ok. A pri podaní DP budem ešte niečo doplácať, alebo nie?
@anonym_autor kolko máš zaplatené odvody za rok 2025 teda do konca roka koľko budeš mať zaplatené, a další príjem do konca roka nebude sú to ešte dva mesiace.
@zalka príjem už nebudem mať, keďže budem odcestovaná.
V tomto roku 2025 platím odvody do zdravotnej poisťovne.
Do sociálnej neplatím, keďže mi nevznikla povinnosť/ nižší príjem v roku 2024/
@anonym_autor ja si myslím, že pri príjme 8100 eur brutto zo živnosti nárok na DB budeš mať. Nárok na DB nevzniká len do výšky samotnej dane, ale aj sa vypláca. Ak ideš do zahraničia a budeš zarábať, tak v r. 2025 je zmena, nesmú byť zahr. príjmy viac ako 90% všetkych príjmov, potom nárok na DB zaniká. Ale stále platí, že k Tvojmu príjmu si môžeš napr. pripočítať príjem druhej oprávnenej osoby a navýšiť si tak základ dane tak, aby nárok na DB vznikol vyšší. Len musíš mat k dispozícii jeho ročné zúčtovanie alebo sumy z jeho daň. priznania.
@zalka príjem už nebudem mať, keďže budem odcestovaná.
V tomto roku 2025 platím odvody do zdravotnej poisťovne.
Do sociálnej neplatím, keďže mi nevznikla povinnosť/ nižší príjem v roku 2024/
@anonym_autor ak nebudeš mat prijem zo zahraničia teoreticky pri použití paušálnych vydavkov a neuplatnis nic zo zaplatenych odvodov ti vyjde CZD cca 3240e a z toho DB bude 939e ročne.
Ak použiješ pausalne výdavky a uplatnís si zaplatené odvody do ZP tak CZD bude cca 1940e a DB z toho cca 560e.
Dan bude nula ak nie si starobný alebo výsluhový dôchodca.

Daňový bonus sa uplatní len z dane.
Ak ti nevznikne daňová povinnosť (tvoja daň = 0 €),
tak daňový bonus nemáš z čoho odpočítať.