Mám nárok na peniaze po smrti zamestnanca?
ahojte
mate niekto s tymto skusenost?
Peňažné nároky pri smrti zamestnanca
Mame narok na daco od firmy, kde nebohy pracoval? niekde som nasla clanok a notarka sa dnes na to pytala, na firmu kde pracoval
co je na tomto pravdy?
Zákonník práce v § 35 ods. 1 ustanovuje: Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet.
riesil toto niekto uz?
Keď má preplatok na RZ či dp treba zahrnúť do dedičstva
ja som to riesila ako nadriadena kolegu co zomrel
vyplata bola revedena na ucet manzelky na jej ziadost aj preplatky zo zuctovania
@thirstymonk
@katica06
@mamina7070 lebo z firmy nas nikto nekontaktoval zatial, len nam poslali podklady pre DP. cele je to pre nas tazke a kebyze sa notarka nepyta, no ani nevieme, poslednu vyplatu mu poslali na jeho ucet. a toto je teda asi nieco ine.
Vyplatu poslali a nie len to. Ale zalezi od firmy. Ale vsade sa da. Moja mamka pracovala v skolstve a bola uz na dochodku,mala maly uvazok a poslali navyse,akoze odchodne alebo take nieco. Dokonca sa pytali,kam to maju poslat. Lebo do dedicskeho bol jej ucet zmrazeny. Su ludia a ludia...
kolegyňa ktorá zomrela tak jej manžel na účet dostal 5 platov nakoľko je to zakotvené v kolektívnej zmluve, takže aj na tomto záleží ako to majú, ozvite sa do práce mailom aj kvôli jeho veciam a budú potrebovať aj účet na ktorý pošlú peniaze
Do 3mes od úmrtia resp do31.3..treba podať Dp, ak vyjde preplatok nadiktuješ notarke do dedičstva. Po dedičskom dorúčíš na du rozhodnutie z dedičského konania na základe ktorého ti vyplatia preplatok po nebohom
@katica06 DP toto viem ale to ten narok na peniaze jeho vyplaty? ten 4nasobok.
@mamina7070 my musime o daco ziadat zamestnavatela ci oni to robia automaticky?
nerozumies, nemate narok na ziaden stvornasobok len na mzdu a vyrovnanie v zuctovani
dali mu poslednu vyplatu a poslali podklady na DP podate ho ak bude preplatok tak vrati danovy urad zamestnavatel vam neda uz nic
@mamina7070 ok tak som to zle pochopila.
@mamina7070 a ten paragraf 35 je co potom
len zaujímavé že Vás nekontaktovali, neuvádzate vzťah k zamestnancovi, a záleží kde bol zamestnaný, lebo ako píšem v kol.zmluve môže byť ešte navyše plat oproti zákonu pri úmrtí
ze ak ma nejake nevyplaten pohladavky z prace mzdu odmeny preplatenie dovolenky tak do vysky 4 nasobku priemernej mzdy su zaslane manzelke... ak je to viac tak idu uz do dedicstva
@alenka58 posielali postou, cakam na to.
neznamena to ze ma manzelka narok na stvornasobok jeho priemernej mzdy, to urcite nie
@mamina7070 ano doovlenku urcite mal, to viem, zostatkovu
Každý zamestnávateľ to môže mať inak, my tu na mk nevieme akú mali v práci nebohého kolektívnu zmluvu či ju vôbec mali. Podľa mňa by ťa už boli kontaktovali ak by chceli.
@katica06 posielali postu, cakam na to
tak ako píše katica06 a mamina7070, už by ťa kontaktovali, keby mali podlžnosti voči nemu, lebo by potrebovali č. účtu, ak si teda v spoločnej domácnosti s ním bola v čase smrti ako manželka, alebo deti, alebo rodičov, ale to že očakávaš 4 násobok jeho mzdy to je nezmysel, tie podlžnosti by ti vyplatili ak sú nejaké, maximálne však do výšky 4 násobku jeho mzdy, zbytok ide do dedičského, asi toto ťa poplietlo
@alenka58 ano , uz som to citala inde. a posielali postou veci, takze na to cakame.
pises tak...záhadne...nepises rodinny pomer, vek...spoj sa s niekym odtial, komu doverujes a pozri si kolektivnu zmluvu (predpokladam, ze ju nepoznas naspamat), ak teda nejaku maju....

To znamená to, že keď človek zomrie, neznamená to automaticky, že jeho výplata "prepadá", ale musí ju normálne vyplatiť.