icon

Mám nárok na sirotský príspevok s dvojročnou dcérou?

anonymm1
9. nov 2025

Ahojte mám nárok na sirotský keď mám 2 ročnú dcéru ?

Strana
z2
anonym_63e7d0
9. nov 2025

Dcérka má sirotský keď zomrel jej otec a keď zomrel tvoj manžel tak ty vdovský.

anonymm1
autor
9. nov 2025
@anonym_63e7d0

Dcérka má sirotský keď zomrel jej otec a keď zomrel tvoj manžel tak ty vdovský.

@anonym_63e7d0 ale mne zomrela mama naštudujem poberám rodičovský tak som myselal

anonym_63e7d0
9. nov 2025
@anonymm1

@anonym_63e7d0 ale mne zomrela mama naštudujem poberám rodičovský tak som myselal

@anonymm1 keď si skončila školu tak sa už máš sama o seba postarať, nie si nezaopatrené dieťa nemáš nárok na sirotský

anonymm1
autor
9. nov 2025
@anonym_63e7d0

@anonymm1 keď si skončila školu tak sa už máš sama o seba postarať, nie si nezaopatrené dieťa nemáš nárok na sirotský

@anonym_63e7d0 aha aj keď nemám 25 a mám dieťa a nemôžem študovať ? Lebo čítam čítam a neviem to pochopiť píšu že aj keď ma sirota dieťa a nemôže študovať pardon že sa stále vypytuhek

darinka27
9. nov 2025

Pokiaľ máš medzi 18 a 25 a neštuduješ, tak už nedostávaš sirotský automaticky, aj keby máš dieťa aj keby nie

anonym_2277d5
9. nov 2025
@anonymm1

@anonym_63e7d0 aha aj keď nemám 25 a mám dieťa a nemôžem študovať ? Lebo čítam čítam a neviem to pochopiť píšu že aj keď ma sirota dieťa a nemôže študovať pardon že sa stále vypytuhek

@anonymm1 máš partnera? Manžela? Si zaopatrená, nie?

bielasovicka
9. nov 2025

Nemáš ešte 18? Tak áno, dostaneš sirotský.

anonym_46fd73
9. nov 2025

Boze milujem tieto otazky. Napise do prispevku 5 slov a my mame hadat kto, co, kolko a kedy.

anonym_ce59d4
9. nov 2025

A kde je otec dietata? Ty si byvala s matkou? Byvas s otcom dietata? Mas menej ako 18?

chrobak7
10. nov 2025

@anonymm1 Koľko máš teda rokov? Keď nechceš prezradiť všetky detaily o tebe súvisiace so sirotským dôchodkom, choď do Soc. poisťovne a tam ti povedia, či máš nárok alebo nie. Ale ak máš viac ako 18 rokov a nie si študentkou denného štúdia, tak nemáš nárok na sirotský dôchodok.

Ak máš 26 rokov, tak už vôbec nemáš nárok na sirotský dôchodok.

To či máš alebo nemáš dieťa, je irelevantné. Ani to, že si na materskej a nemôžeš študovať. Študovať by si mohla, aj keď si na materskej, to sa nevylučuje. Vtedy by si mala nárok na sirotský.

Pozri § 76 zákona o soc. poistení č. 461/2003:

§ 76 Podmienky nároku na sirotský dôchodok
(1)
Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ dieťaťa, ak rodič alebo osvojiteľ ku dňu smrti bol poberateľom starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, mal nárok na predčasný starobný dôchodok alebo ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, alebo splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
(2)
Nárok na sirotský dôchodok nevzniká nezaopatrenému dieťaťu v pestúnskej starostlivosti po pestúnovi alebo po jeho manželovi.
(3)
Nárok na výplatu sirotského dôchodku zaniká osvojením nezaopatreného dieťaťa. Zrušením osvojenia nárok na výplatu sirotského dôchodku vznikne znovu. Nárok na výplatu sirotského dôchodku zaniká aj dňom, ktorým dieťa prestalo byť nezaopatreným dieťaťom. Nárok na výplatu sirotského dôchodku sa obnoví odo dňa, ktorým dieťa znovu začalo byť nezaopatreným dieťaťom.
(4)
Nárok na sirotský dôchodok zaniká dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého nezaopatrené dieťa úmyselne spôsobilo smrť fyzickej osoby, po ktorej vznikol nárok na sirotský dôchodok.
(5)
Nárok na sirotský dôchodok zaniká vždy dovŕšením 26. roku veku dieťaťa.

Ešte je otázne, či si nezaopatrené dieťa:

§ 9 Nezaopatrené dieťa
(1)
Nezaopatrené dieťa podľa tohto zákona je dieťa
a)
do skončenia povinnej školskej dochádzky,29)
b)
po skončení povinnej školskej dochádzky,29) najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku, ak
1.
sa sústavne pripravuje na povolanie,
2.
pre chorobu a stav, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť podľa prílohy č. 2, sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie alebo nemôže vykonávať zárobkovú činnosť alebo
3.
pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je neschopné sa sústavne pripravovať na povolanie alebo je neschopné vykonávať zárobkovú činnosť.
(2)
Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav nezaopatreného dieťaťa je choroba a stav uvedené v prílohe č. 2, ktoré podľa poznatkov lekárskej vedy majú trvať alebo trvajú dlhšie ako jeden rok a ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť podľa tejto prílohy.
(3)
Nezaopatrené dieťa nie je dieťa,
a)
ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, ak už získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a bol mu priznaný akademický titul podľa osobitného predpisu,30) alebo
b)
ktoré je poberateľom invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

anonym_a52e43
10. nov 2025

@anonymm1 ozaj ma tvoj prispevok rozosmial. nie je to tak ze musis mat do 18 rokov? ak si ostala sama, mas narok na dedicstvo, to ti nestaci? dalsia co natahuje ruku

anonym_a52e43
10. nov 2025
@bielasovicka

@bielasovicka rozumovo zjavne nema, ked sa pyta taketo hlupe otazky dospela zena co sama porodila uz dieta. ale zjavne nema ani manzela ci partnera ked caka ze stat ju bude zivit.

anonym_a52e43
10. nov 2025
@anonymm1

@anonymm1 preco nemozes studovat? 🙂 za to ze mas dieta? to je ozaj smiesne, studuju aj ludia co maju viac deti a pracuju, lebo studuju napr dialkovo.

chrobak7
10. nov 2025
@anonym_a52e43

@anonymm1 ozaj ma tvoj prispevok rozosmial. nie je to tak ze musis mat do 18 rokov? ak si ostala sama, mas narok na dedicstvo, to ti nestaci? dalsia co natahuje ruku

@anonym_a52e43 "ked caka ze stat ju bude zivit."

Keď píšeš anonmymne, tak si veľmi odvážna a dovolíš si takto hejtovať. Neviem, čo máš voči nej, ale nemyslím, že čaká, že ju bude živiť štát. To, že sa pýta na niečo, na čo bežne siroty majú nárok, je normálne. Prečo by sa mala ukrátiť o sirotský dôchodok, ak by na neho mala nárok? Ak nebude mať nárok, tak pôjde ďalej.

Keby tebe zomrel manžel, tak si povieš, že sa nenecháš živiť štátom a nepožiadaš o vdovský dôchodok?

Prečo nepíšeš pod svojim registrovaným menom? Prečo musíš kydať na diskutujúcich anonymne?

anonym_a52e43
10. nov 2025
@chrobak7

@anonym_a52e43 "ked caka ze stat ju bude zivit."

Keď píšeš anonmymne, tak si veľmi odvážna a dovolíš si takto hejtovať. Neviem, čo máš voči nej, ale nemyslím, že čaká, že ju bude živiť štát. To, že sa pýta na niečo, na čo bežne siroty majú nárok, je normálne. Prečo by sa mala ukrátiť o sirotský dôchodok, ak by na neho mala nárok? Ak nebude mať nárok, tak pôjde ďalej.

Keby tebe zomrel manžel, tak si povieš, že sa nenecháš živiť štátom a nepožiadaš o vdovský dôchodok?

Prečo nepíšeš pod svojim registrovaným menom? Prečo musíš kydať na diskutujúcich anonymne?

@chrobak7 v 25 rokoch sa pytat ci ma narok na sirotsky? prepac. kde ma muza? partnera , tvorcu deti?

vdova a sirota v 25 rokoch je ozaj rozdiel. nemyslis?

chrobak7
10. nov 2025
@anonym_a52e43

@chrobak7 v 25 rokoch sa pytat ci ma narok na sirotsky? prepac. kde ma muza? partnera , tvorcu deti?

@anonym_a52e43 Kde si videla, že má 25 rokov. Nevieme, koľko má rokov, to nenapísala. Napísala len, že nemá 25 rokov. Aj tak nemáš právo ju zhadzovať. Buď odpovedz k téme alebo radšej nepíš.

Práveže toto považujem za jednu z normálnych otázok. Nie každý je právnik, nie každý sa vyzná v práve a nepozná svoje nároky. Je len logické, že si chce zistiť, či náhodou nemá nárok. Keby študovala, tak by sirotský dostala.

A čo má s tým jej muž? Aj keby bola vydatá a je nezaopatreným dieťaťom v zmysle zákona o soc. poistení (tzn. že by študovala) , tak by mohla poberať sirotský dôchodok. Výdaj či narodenie dieťaťa nie je dôvod na ukončenie poberania sirotského dôchodku.

chrobak7
10. nov 2025
@anonym_a52e43

@anonym_a52e43 "vdova a sirota v 25 rokoch je ozaj rozdiel. nemyslis?" - toto je poznámka totálne od veci.

anonym_a52e43
10. nov 2025
@chrobak7

@anonym_a52e43 "vdova a sirota v 25 rokoch je ozaj rozdiel. nemyslis?" - toto je poznámka totálne od veci.

@chrobak7 nie, nie je.

chrobak7
10. nov 2025
@anonym_a52e43

@chrobak7 nie, nie je.

@anonym_a52e43 Radšej už nepíš.

ekira1
10. nov 2025

@anonymm1 nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa. To ty nie si, nepripravuješ sa sústavne na povolanie. To, že máš dvojročné dieťa nie je prekážka ani na štúdium, ani na prácu.

anonym_c03c50
11. nov 2025
@bielasovicka

@bielasovicka má nárok na sirotský žena, ktorá je už matkou? Žena, ktorá už nie je nezaopatrené dieťa?

chrobak7
11. nov 2025
@anonym_c03c50

@bielasovicka má nárok na sirotský žena, ktorá je už matkou? Žena, ktorá už nie je nezaopatrené dieťa?

@anonym_c03c50 To, že je matkou, neznamená, že nie je nezaopatrená. Materstvo nemá nič spoločné s nezaopatrením.

Za nezaopatrené dieťa sa považuje osoba, ktorá je definovaná v § 9 zákon o soc. poisteni - daný paragraf som citoval vyššie. Pokiaľ žena má dieťa a zároveň študuje dennou formou, či už na strednej alebo vysokej škole, považuje sa za nezaopatrené dieťa a má nárok na sirotský dôchodok. Rovnako by mala nárok aj vtedy, keby mala dieťa, bola by vydatá a študovala by dennou formou. Dieťa a rodinný stav nemajú žiadny vplyv na zaopatrenosť.

Treba si dať pozor, ak sa píše o nezaopatrenosti, lebo rôzne zákony môžu inak definovať nezaopatrenú osobu. Napr. pre účely zdravotného poistenia sa používa pojem nezaopatrená osoba a tou môže byť aj žena nad 26 rokov, ktorá sa stará o dieťa a nepracuje. V tejto téme ale diskutujeme o nezaopatrenom DIEŤATI na účely sociálneho poistenia a to definuje zákon o soc. poistení.

natalka13
11. nov 2025
@chrobak7

@anonym_c03c50 To, že je matkou, neznamená, že nie je nezaopatrená. Materstvo nemá nič spoločné s nezaopatrením.

Za nezaopatrené dieťa sa považuje osoba, ktorá je definovaná v § 9 zákon o soc. poisteni - daný paragraf som citoval vyššie. Pokiaľ žena má dieťa a zároveň študuje dennou formou, či už na strednej alebo vysokej škole, považuje sa za nezaopatrené dieťa a má nárok na sirotský dôchodok. Rovnako by mala nárok aj vtedy, keby mala dieťa, bola by vydatá a študovala by dennou formou. Dieťa a rodinný stav nemajú žiadny vplyv na zaopatrenosť.

Treba si dať pozor, ak sa píše o nezaopatrenosti, lebo rôzne zákony môžu inak definovať nezaopatrenú osobu. Napr. pre účely zdravotného poistenia sa používa pojem nezaopatrená osoba a tou môže byť aj žena nad 26 rokov, ktorá sa stará o dieťa a nepracuje. V tejto téme ale diskutujeme o nezaopatrenom DIEŤATI na účely sociálneho poistenia a to definuje zákon o soc. poistení.

@chrobak7 ona nestuduje ziadnou formou.

anonym_c03c50
11. nov 2025
@chrobak7

@chrobak7 ešte čo si vygooglis ešte predtým ako to prečítaš?
Však nie je ani študentka

bielasovicka
11. nov 2025
@anonym_c03c50

@anonym_c03c50 nie nemá

chrobak7
11. nov 2025
@anonym_c03c50

@chrobak7 ešte čo si vygooglis ešte predtým ako to prečítaš?
Však nie je ani študentka

@anonym_c03c50 Ak je nezaopatrené dieťa, tak má.
Ak je už zaopatrené dieťa, tak nemá.

Načo potom uvádzaš, že je matkou. To je irelevantné.

maminkadeticiek
Autor odpoveď zmazal
nefertiti7
Autor odpoveď zmazal
anonym_a08b8d
12. nov 2025
@nefertiti7
Odpoveď bola zmazaná

@nefertiti7 no ale veď existuje nejaká legislatíva, ktorú treba dodržiavať, poisťovňa ti nemôže nezákonne vyplatiť dávky:

"Podmienkou je, aby zosnulý ku dňu smrti splnil požadovaný počet rokov dôchodkového poistenia. V takom prípade môže jeho nezaopatrené dieťa požiadať o priznanie sirotského dôchodku, ktorý mu bude vyplácaný mesačne vopred na účet uvedený pri podaní žiadosti"

Zdroj: https://www.peniaze.sk/dochodky/14408-nova-kalk...

katkazatka
12. nov 2025
@nefertiti7
Odpoveď bola zmazaná

@nefertiti7 preco je to hnus? Ked neodpracoval dostatocny pocet rokov, tak hadam nemozes chciet od statu podporu. Co ma stat s tvojou hypotekou? Podmienky ma kazdy rovnake. A treba sa zadlzit v miere, ked sa viem v pripade nudze sama postarat o rodinu.

Strana
z2