icon

Mám nechať škodu na aute preplatiť z PZP alebo havarijnej poistky?

lydia22
30. jún 2025

Ahojte,
poprosím Vás o radu.
Do zaparkovaného nášho (a ešte ďalšieho) narazilo iné auto, pričom vina jeho vodiča je nepochybná (na miesto bola volaná aj polícia).
Pred dvoma rokmi sa stalo niečo podobné ale s výrazne nižšou škodou (vtedy poškodený iba nárazník, tentoraz poškodené zadné dvere, karoséria samotná, zadný nárazník, zadné koleso a možno aj zadná náprava) a náš poisťovák z Allianz nám odporučil nechať si servis preplatiť z našej havarijnej poistky s tým, že to bude rýchlejšie než čakať na poisťovňu vinníka.
A fungovalo to presne tak - cca za týždeň bolo auto opravené, my sme v servise neplatili nič (bol to zmluvný servis Allianz).
Teraz sme kontaktovali nášho poistného agenta opäť s tým, či opäť odporúča tento postup a on tvrdí, že áno.
Ide mi o to, že dnes sme poslali fotky do servisu (rovnakého ako pred dvoma rokmi) s otázkou, kedy by mohli mať termín na opravu. Prijímací technik mi povedal, že si myslí, že pre poisťovňu by táto oprava u nich (autorizovaný servis KIA) bola totálna škoda a teda je možné, že nám budú chcieť vyplatiť iba hodnotu vraku (naše auto má 11 rokov) prípadne nechať opraviť auto v neautorizovanom servise.
Po prečítaní si niekoľkých diskusií vás chcem poprosiť o radu - nechať si preplatiť škodu / opravu auta z PZP vinníka alebo našej havarijnej poistky?

madeincssr
30. jún 2025

@lydia22 ak si to date preplatit z vasho HP, niektora poistovna vam moze navysit poistne (uplatni tzv. malus za predchadzajuci skodovy priebeh) - informujte sa vo vasej HP poistovni.
Ja by som si to dal z vinnikovho PZP. Kedysi ludia argumentovali, ze z PZP je plnenie ponizene o tzv. amortizaciu (vek) auta, ale s tym PZP poistovne nepochodili na europskom sude, musia plnit vsetko.
V oboch pripadoch, ak si auto date opravit do niektoreho zo zmluvnych servisov danej poistovne (z ktorej to budete uplatnovat), to vam povie aj ten servis, mal by sa dat vybavit tzv. kryci list. T.j. poistovna to vyplati priamo tomu servisu.

madeincssr
30. jún 2025

@lydia22 naviac na vasom HP mozete mat nejaku spoluucast (pevna suma alebo percenta z ceny opravy) - pozrite si v zmluve. Poistovna by vam tym padom preplatila z HP cenu opravy MINUS vasu spoluucast, resp. pri krycom liste by ste spoluucast museli zaplatit servisu pri preberani opraveneho vozidla.

siska53
30. jún 2025

@lydia22 Ja by som sla z vinnikovej.. Aj my sme tak sli. A kupodivu ti ani netrvalo nejak prehnane dlho.

tundra
30. jún 2025

Tu je zhrnutie:
V prípade nehody na parkovisku, kde je vinník známy, je vo všeobecnosti výhodnejšie plnenie z PZP (povinného zmluvného poistenia) vinníka. Tu sú dôvody:
Plnenie z PZP vinníka
* Krytie škôd bez spoluúčasti: PZP vinníka kryje škody, ktoré spôsobil na vašom vozidle. Pre vás ako poškodeného to znamená, že neplatíte žiadnu spoluúčasť. To je jedna z najväčších výhod.
* Zachovanie bonusu na vašej havarijnej poistke: Ak by ste škodu riešili z vašej havarijnej poistky (aj keď nie ste vinník), vo väčšine prípadov by to znamenalo uplatnenie poistnej udalosti, čo môže viesť k strate bonusu (zľavy za bezškodový priebeh) na vašej havarijnej poistke v ďalšom poistnom období. Plnenie z PZP vinníka váš bonus neovplyvňuje.
* Komplexnejšie krytie: PZP vinníka kryje nielen vecné škody na vozidle, ale aj prípadné škody na zdraví, ušlý zisk a náklady na právne zastúpenie, ak by boli relevantné.
* Nevplyvňuje výšku vášho budúceho PZP: Ak nie ste vinník, plnenie z PZP druhej strany neovplyvní výšku vášho povinného zmluvného poistenia.
Plnenie z havarijnej poistky
Havarijné poistenie je určené na krytie škôd na vašom vozidle bez ohľadu na to, kto nehodu zavinil (napr. aj pri nehode z vašej viny, vandalizme, krádeži, živelnej udalosti alebo stretu so zverou).
Hoci havarijné poistenie je skvelé v prípadoch, keď vinník nie je známy (napríklad pri úteku z miesta nehody, poškodení vandalmi bez identifikovaného páchateľa) alebo keď ste vy vinníkom nehody, v situácii, kde je vinník známy a má platné PZP, má výhody plnenie z PZP vinníka.
Kedy by ste zvážili plnenie z havarijnej poistky, aj keď je vinník známy?
Môže to byť v situácii, ak poisťovňa vinníka neprepláca škodu v plnej výške (napríklad kvôli amortizácii pri starších vozidlách) a vy máte v havarijnej poistke dojednané výhodnejšie podmienky (napríklad preplatenie novej ceny dielov). Avšak aj v takom prípade počítajte so spoluúčasťou a potenciálnou stratou bonusu.
Zhrnutie:
Ak je vinník nehody na parkovisku známy a má platné PZP, vždy je lepšie uplatňovať si nárok na náhradu škody z jeho povinného zmluvného poistenia. Vyhnete sa tak plateniu spoluúčasti a strate bonusu na vašej havarijnej poistke.

lydia22
autor
30. jún 2025

Ďakujeme za odpovede