Dostaneme hypotéku, ak je manžel SZČO?
Ahojte, som na reťazovej materskej s tretím dieťaťom a chceli by sme s manželom hypotéku na stavbu rodinného domu. Manžel je szčo. Viete mi povedať, či je šanca, že by nám ju schválili aj napriek tomu, že najbližšie 3 roky budem doma? Pracovný pomer mám.
ak mate dostatocny prijem tak ano
Pytas sa nas???amy nevieme kolko zarobi "priznanych" tvoj muz.Tebe sa rada iba rodicovsky prispevok,nie materska.
Podla mna na zakladovu dosku urcite.
Ak je manžel SZČO a uplatňuje si paušálne výdavky, tak je najlepšia možnosť VÚB , alebo SLSP. VÚB ráta ako príjem 55% z ročného obratu za minulý rok delené 12. Slsp ráta ako príjem 60% z ročného obratu za minulý rok delené 12. Plus ako príjem bude rodičovský príspevok, materská pokiaľ viem dobre , tak nie. Od výslednej sumy sa odpočíta životné minimum na 2 dospelých a 3 deti. Toto životné minimum sa každý rok k 1.julu zvyšuje. Od toho sa odpočíta povinná rezerva 40% a to čo ostane je Vaše maximálne úverové zaťaženie. Ak máte aj nejaký iný úver, alebo splátku, ta ešte aj to sa od toho odpočíta. S výslednou sumou sa potom musíte zmestiť do stress testu banky, to znamená, že teraz je stress test vo väčšine bánk 6%. Keď je napríklad úrok v banke 4%, banka bude fiktívne rátať s úrokom 6% či vojdete do limitu. Takže si vypočítaj príjem a potom už je ľahké tento príjem hodiť do hypotekarnej kalkulačky a vyjde ti maximálna Hypoteka.
A potom už je druhá vec, koľko by bola ochotná banka dať na stavbu domu atď, ale základ je si vypočítať Vaše maximálne úverové zaťaženie.
@biancarv ak je szco, najlepšia voľba je tatrabanka, keďže vie dať hypotéku aj na základe faktúr a nie daňového podľa paušálnych výdavkov
@biancarv
@13uzivatelka11 ďakujem za normálne odpovede 🙂
@13uzivatelka11 to neviem, ale na internete je napísané, že berú len 20-50 % z obratu podľa typu podnikateľskej činnosti pri hypotéke. Máš prosím nejaký link na toto tvrdenie? Sama som SZČO a akurát riešim hypotéku. Tak táto into je pre mňa zaujímavá. Nemáme v našom meste pobočku Tatrabanky. Ja vychádzam z tohto:
@biancarv nemám link, mam osobnú skúsenosť.. Manžel je szco a minulý rok sme refinancovali hypotéku do tatra banky, je tam dlhoročný klient a posudzovali jeho faktúry a príjem a pekne nám to vyšlo a to som ja bola na rodičovskej keď sme to riešili. Je to taka celkom novinka aj u nich
@biancarv podľa daňového by mu to určite nevyšlo
@13uzivatelka11 rozumiem.
@biancarv skus tam zavolať a popytat sa alebo osloviť dobrého finančného poradcu, čo aj pre nich pracuje
@13uzivatelka11 zistím si to.
@13uzivatelka11 u vás to musel byť ojedinelý prípad a nie štandard. Odpoveď finančného poradcu tu na MK, ktorý spolupracuje so všetkými bankami: Tatrabanka: Z tržieb je štandard 20%. IT zvyknú akceptovať aj 30%, prípadne pri paušálnych výdavkoch vedia ísť na výnimku až do 50%. Alebo potom viete ísť zo zisku (zo základu dane treba odpočítať zaplatenú daň a predeliť 12-timi). No a dokladuje sa príjem potom klasicky daňovým priznaním a potvrdením o výške dane a zaplatenej dani.
@biancarv ved sme išli asi z toho "zisku", nie? Dokladoval tuším aj daňové, ale príjem posudzovali podľa faktúr, čo teda urobilo veľký rozdiel. 🤷♀️ ale tak možno ho posudzovali individuálne ako dlhoročného klienta..
Ahoj, vyriešili ste tú hypotéku?

*cchcem ešte dodať, že v tento téme sa moc nevyznám, neviem aké su podmienky