icon

Manželova sestra nás žiada o ručenie hypotéky

15. apr 2025

Sedíme tu s manželom dvaja a nevieme, či má byť toto vtip alebo nie. Ako by ste reagovali na takúto situáciu.
Pred krátkym časom (3 mesiace) sme s manželom po pol ročnom hľadaní kúpili byt na hypotéku. Brali sme si v pomere k prímu "relatívne" malú hypotéku, mali sme 20% z vlastných zdrojov a riešili sme cez finančného poradcu, s ktorým spolupracujeme dlhodobo. Ja mám 26, manžel má 28 rokov. Ja pracujem v korporáte na technickej pozícii a manžel je programátor, robí asi 4 rok na živnosť.
Zhodou okolností keď sme my podpisovali kúpne zmluvy, manželova sestra (má 30) s priateľom začala riešiť vlastné bývanie. Respektíve jej priateľ (35), že on už to chce riešiť, lebo má "niečo našetrené". Prvý krát keď s tým jeho sestra prišla tak som len prevrátila očami, že dobre pretože jej priateľ povedal, že chcú kupovať dom. V našom meste to vychádza cca 350-400 000 pokiaľ nechcete bývať v ruine (krajské mesto). Manžel sa svojej sestre v dobrom snažil dohovoriť, že na takú hypotéku nemajú dostatočný príjem (takú vysokú hypotéku by ledva dali nám a to oni majú asi polovičné čisté príjmy), plus že jej ani nedovolia byť ručiteľom, lebo robí tri mesiace na živnosť a predtým bola 5 mesiacov na úrade. Nedali si povedať, našli si holodom za 320 000 a zaplatili nejakých 9 tisíc za rezerváciu, lebo realiťáčka im povedala, že na to majú. Samozrejme prišli do banky kde ich rovno otočili, že absolútne nie, ponúkli in maximálne nejakých 150 000 s tým, že ona nemá dokladovateľný príjem. Takže hypotéku majú neschválenú, 9 000 v rezervácii a prišli za nami, že teda nám hypotéku schválili takže určite máme peniaze a oni chcú aby sme my dvaja boli ručiteľmi na ich dom, že oni "nám to budú platiť". Manžel jej povedal, že v žiadnom prípade nás nenamočí do jej hypotéky a že my už jednu hypotéku máme. Jeho sestra za sebou treskla dverami a po celej rodine nás poohovorila s výmyslami o tom ako sme my sľúbili, že im pomôžeme a kvôli nám prišli o 9 tisíc, lebo teraz sme sa na nich vykašlali?
Budúci týždeň máme ísť na oslavu narodenín manželovej mamy a absolútne tam ísť nechcem po tomto, čo spravila.

Strana
z3
mamamasama
15. apr 2025

Fuuu.Pekná trubka. Na oslavu by som šla. Veď ste nič zlé neurobili. A ak by mal niekto kecy, tak by som to vysvetlila presne tak, ako si to napísala tu

gejb
15. apr 2025

Ja by som na oslavu isla, ved ste nič zle nespravili. Aspoň budete mat sancu uviesť informácie na pravú mieru. každý pricetny pochopí ako to bolo naozaj.
Btw vychcana realitacka si pekne zarobila za nič. Takto otočí ešte pár klientov na jednom dome a ma zarobené na celý rok.

mili2016
15. apr 2025

No pekne , ja by som na tvojom mieste na oslavu nešla jedine že si to do tej doby s rodinou vydiskutujete. Nechápem načo chcú taký a taký dom keď naňho nemajú 🙈.

vikkia
15. apr 2025

Presne, normálne by som povedala, ako to bolo a hotovo. Tiež by som na oslavu šla.

sasa1310
15. apr 2025

nemôžte ručiť aj keby ste chceli. Ručí sa domom, resp. zábezpeku si banka rieši tou nehnuteľnosťou. A k tej hypotéke, nemáte relatívne malú hypotéku, keďže ju máte 80 % z ceny nehnuteľnosti. To je max. hypotéka na vašu nehnuteľnosť 🙂

doriiis
15. apr 2025

Normálne by som na oslavu išla a povedala všetko tak,ako je.Normalny človek si názor spraví.
Sestru ignorovať.Jednym uchom dnu,druhým von

krasneleto
15. apr 2025

toto su ich sracky... kto v rodine uveri, ze vy pri vasej hypoteke ste slubili rucit na jej nezmyselnu marnotratnu hypoteku na ktorej splatky nema uz teraz?

autor
15. apr 2025

@sasa1310 Myslela som relatívne malú vzhľadom na príjem. Áno máme "normálnu hypotéku" vzhľadom na nehnuteľnosť. 😅

sasa1310
15. apr 2025

jasne. Sestre vysvetlite, že ste jej zachránili krk. Resp. v rodine. A viac by som neriešila. Nech si svoje nákupy rieši sama

zuzanaete
15. apr 2025

Nadych, vydych. Vytrvajte vo vasom odmietani. Mudro s manzelom rozmyslate.

kristinka92
15. apr 2025

V žiadnom prípade. Ich dom, ich hypoteku. Vy jednu už máte. Duplom keď sa takto chovajú ako malé deti že ste im hovorili ako sa veci majú a idu si svoje. Keď na to nemajú príjem, tak nemajú. Ohovárať môžu tak akurát sprostu maklerku ktorá ich do toho zatiahla “že na to majú” keď nemajú. Budeš im to ty platit keď oni prestanú?
A ta oslava je výborná príležitosť to všetkým vysvetlit ako sa veci majú, keď to náhodou budú chcieť vyťahovať. Stačí keď povieš presne to čo tu, každý normálny človek usúdi že by do toho nešiel

lienka.7
15. apr 2025

@autorka prečítala som si iba nadpis. Odpoveď: NIE, NIE A ESTE RAZ NIE.

autor
15. apr 2025

Určite by sme do niečoho takého nešli. Skôr je mi to celé také nepríjemné, ako nás poohovárala po rodine a máme ísť na nejakú oslavu.

sisa_s
15. apr 2025

A ako to asi dopadne, ked na tu oslavu nepojdete? Len "potvrdite" jej reci

domkakvet
15. apr 2025

Na oslavu normalne chod, nic ste neurobili. Snad nebudete im rucit, nie su ani zobrati, je to vela penazi atd. atd..

lienka.7
15. apr 2025

@autorka a k tomu ohovaraniu po rodine... kto by mi niečo povedal, odpovedala by som mu/jej, vsak nech im ručí on/ona, keď je taky mudry/mudra. Keby oponoval/a, spytala by som sa ho/jej, ci ho/ ju mam tiež začať ohovárať po rodine.

personality
15. apr 2025

Keď im neverí banka, ze "oni budu platiť", pričom banka by z nich mala výnos a taktiež banke by rucili tou nehnuteľnosťou, prečo by ste sa mali ohroziť vy?

personality
15. apr 2025

O 9 000e prišli kvôli vlastnej hlúposti a nie vám.

gribka1
15. apr 2025

A z čoho vydedukovala, že im pomôžete, že kvôli vám prišli o 9tis.? Mali by ste uviesť na pravú mieru a rodine o tom povedať. Nech ťukajú na jej čelo.

lucia13022023
15. apr 2025

A ja by som just išla. A povedala ako to bolo.

personality
15. apr 2025

A vyšla by im ta hypotéka vôbec aj s vaším príjmom dokopy? Co oni majú taký prehľad o vašich zarobkoch, keď si ani svoje nevedia zrátať?

colsami
15. apr 2025

Necitam diskusiu, ale moj nazor: nemala by som problem pomoct a rucit svojej sestre, ale nie v pripade ze by bola takato hlupa a vypocitava. S prepacenim. A este na cele s nejakym frajerom (ktorych este moze mat xyz v zivote).
Oslavu neriesim, normalne by som isla, ved nerobite nic zle.

zuzanka.zuzu
15. apr 2025

toto je príliš dlhé na vysvetľovanie a nikomu sa nebude chcieť počúvať... skráťte to na "my už máme vlastnú hypotéku, ďalšiu nám nedajú takže ručiť nemôžeme" 😉 koniec. viac nevysvetľujte

kristinka92
15. apr 2025

@lienka.7 to je inak výborná finta 🤣🤣 keby naaahodou niekto zacal že prečo nechcú ist ručiť, tak otočiť to na toho kto sa to spýtal, že ale veď môže ist ručiť on 🤣🤣

personality
15. apr 2025

A keby ste odmietli za nich neskôr platiť, tak by kvôli vám došli ešte aj o dom 🤣

hellwant
15. apr 2025

Tvoj manzel sa zachoval spravne. Nedali si od vas poradit, prečo by ste sa mali namocit do toho? Pri takej sume ak by nesplacali, ostalo by to na vas a vas zivot by bol inak narocny a- kedze vas teraz ohovorili- ver, ze ohovorili by vas aj potom aj tak- ze zas nesplacate aj ked mate lepsie platy.

petronelag
15. apr 2025

Ja by som na oslavu manželovej mamy s ním išla, dala by som jej darček a ak tam bude nejako dusno, tak tam nemusíte byť dlho.

tiezjedna
15. apr 2025

Vzhľadom na to, že švagriná asi nebude najostrejšia ceruzka v peračníku, ste urobili dobre. Ak si nevie dopočítať, že na takú vysokú hypotéku nemajú a ešte uvalia peniaze za rezerváciu skôr, než si vôbec overia, či spĺňajú podmienky na hypo, tak sú aj s partnerom obaja mentálni atléti. Kde vôbec prišla na to, že keby ste im ručili, tak by im to dali? Mne to príde ako nezmysel.

mira0611
15. apr 2025

Ahoj, prepac ale v dnesnom svete by uz nik nesiel rucit nikomu.
1. Nech si oni riesia svoje byvanie.
2. Nech si vypytaju tych 9000 spat s tym, ze ich realitacka oklamala.

Ja som dala na dom 2000 zalohu, ale boli problemy okolo nehnutelnosti. Povedala som maklerke, ze mi tie skutocnosti zatajila a uplne inak podala informacie a ak mi nevrati zaplatenu zalohu tak na nu podam staznost na v unii realitnych kancelarii, alebo ako sa to volalo.
Tak na druhy den som mala peniaze spat.

To sa vsak jednalo o ciernu stavbu, na stavebnom urade o nej ani nevedeli, nemala pripojenu elektrinu, u ZSDIS povedali, ze to ten developer uz zacal riesit ale najskor bude o rok tam elekrina ak ju bude aktivne developer riesit.
Maklerka povedala, ze tam bude elektrina do 2-3 mesiacov a stavebne povolenie sa uz riesi.
Kedze nechcela problemy a stratit certifikat tak mi radsej vratila peniaze.

ukulela
15. apr 2025

Na oslavu by som šla, je to predsa svokrina oslava. Ale teda svokre by som dopredu povedala, ako sa veci majú z môjho pohľadu a poprosila ju, nech to vníma tak, ako to je. Švagrinej v súkromí jasné povedala, že jednu hypo máme a ďalšiu nechceme. a teda zrejmé by vám tak vysokú už ani nedali ..

Strana
z3