Manželská zmluva
Ahojte. Chcela by som sa opytat, ci ma niekto skusenosti s uzatvorenim "manzelskej zmluvy". Neviem presne ako to nazvat. Ide o to, ze s manzelom sme zobraty uz takmer tri roky. Mame rozne financne problemy do ktorych nas dostal moj muz. Nebudem tu rozoberat podrobnosti, mame dost naruseny vztah a neviem ako to dopadne aj ked sa snazi vsetko napravit. Je jedna moznost ako by sme si z najhorsieho vedeli pomoct, ale museli by sme spolu vziat vacsiu pozicku na prefinancovanie ostatnych uverov. Ja som s tym nesuhlasila, pretoze sa bojim nieco podpisat aby som sa raz neocitla sama s dietatom a s obrovskym uverom na krku, Muz mi navrhol, ze pojdeme spolu za pravnikom a urobime medzi sebou nejaku zmluvu, kde sa dohodneme, ze v pripade rozvodu by cela tarcha uveru padla na jeho plecia a odomna by nic nemohli vymahat aj ked to vezmeme spolu. Myslite si ze take nieco je mozne a ze v tomto pripade by som to mohla podpisat bez toho aby som sa do buducna musela bat? Samozrejme, ze sa pojdem poradit aj s pravnikom, len by som uvitala nejake vase podobne skusenosti.
presne takkk....urcite chodte za pravnikom a ten vam presne povie co by bolo najlepsie...
Musíš dat návrh na sud, spisanie dohody ci zmluvy u právnika alebo notára je nepostacujuce, musí to byt rozhodnutie sudu
@pribinak navrh na sud na co? Na to zrusenie BSM?
@zuzanka7117 ako radia vyššie, tak podať návrh na zrušenie bsm. Ak však budete na úvere uvedená ako spoludlžník, budete rovnakým dlžníkom ako Váš manžel, aj po zrušení bsm. Žiadna zmluva u právnika v banke neobstojí. Ak ste dlžník, tak budete musieť platiť. Najlepšie by bolo zrušiť bsm a potom nech si manžel zoberie úver iba sám na seba. Úverom splatíte staré manželove dlhy a pre neplatenie úveru už budú naháňať iba jeho. V žiadnom prípade neodporúčam vo Vašej situácii akýkoľvek spoločný úver podpisovať.
@zuzanka7117 áno, právnik ti taky návrh napíše a sud zruší bsm, inak je to neplatné a nemá to žiadny právny účinok
@mysky Myslela som si, ze to nebude take jednoduche ako si to predstavuje. To co daju jemu len na seba zdaleka nepokryje co je treba. No nic dobre vediet. 🙂
ešte môže po zrušeni bsm manžel urobiť lepšiu vec ako pôžičku si vziat - osobný bankrot....
@zuzanka7117 to čo Vám Váš manžel navrhuje sa bije so zdravým rozumom. Na jednej strane Vás chce spraviť spoludlžníkom, teda vedome sa upíšete banke ako spoludlžník aby dostal vyšší úver a hneď z banky pôjdete vraj k právnikovi, ktorý akože tento Váš spoludlh voči banke zruší nejkou pochybnou zmluvou. Keby to takto v skutočnosti fungovalo, tak by som išla ručiť aj stokrát a hocikomu. Ja som však dostatočne poučená, žiaľ. Museli sme s manželom jeden cudzí, nemalý úver splatiť ako ručitelia. Ručiť by som ja nešla už nikdy nikomu. Nech si každý za svoje dlhy zodpovedá a platí sám.
@zuzanka7117 Zmluvy upravujúce rozsah BSM, jeho vznik a zánik samozrejme existujú. Ale v tomto prípade, ak s manželom beriete na seba záväzok ako solidárni spoludlžníci, akékoľvek vaše dohody medzi vami nemajú účinnosť voči veriteľovi. Pri rozvode sa BSM zrušuje zo zákona a ak sa vyporiadáva rozhodnutím súdu (rozsudkom, zmierom) tam je už záväznosť aj voči veriteľom. Určite nepodpisovať žiadne pôžičky. Ak manžel tak silno chce zobrať pôžičku, zrušte BSM a nech si ju zoberie na seba.
@zuzanka7117 ruky prec. Aj za cenu, ze padne manzelstvo. Nedaj sa zbalamutit a oblbnut peknymi recami - ked vtacka lapaju, pekne mu spievaju...

@zuzanka7117 zrušenie bsm počas trvania manželstva... pokiaľ máte finančné problémy ako píšeš, tak je to určite na mieste... detaily najlepšie u právnika...