icon

Máte skúsenosti s platformou Birdwingo na investovanie?

ucasnik
13. feb 2025

Ahojte..využívam na investovanie do akcií a etf platformu birdwingo ta však dnes ohlásila že ona konci a spája sa s niečím ako alpacamarket co sa mi vôbec nepozdáva nemajú ani aplikáciu ich stránka ani nevyzerá ako niečo na investovanie vôbec.. je tu niekto kto investoval na birdwingo? Co budete robiť prevedetie si akcie ku nim alebo inde? Ak áno kde ? Pozeral som xtb ale tam chcú veľa vecí na mňa aby mi preniesli a neviem ci to bude také jednoduché.. nechcem predať všetko a začať na novo investovat... kamarát má investicie v etoro ale nevie ci sa tam dá preniesť viete mi aj na toto poradiť?

sevrin
13. feb 2025

Skús Finax alebo Portu, určite majú nejakú akciu na toto.

zic
13. feb 2025

@ucasnik Je to (vyzera to byt) legit a vpoho... u Alpaca mali oni ucty (asi ako vztah Lynx a Interactive Brokers...) precitaj si
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

martinove
13. feb 2025

Ahojte,
ja som si to plánovala previesť k Interactive Brokers, kde mám ďalší účet. Spustiť Transfer Position je tam veľmi jednoduché ale je dôležite zdôrazniť, že ACAT transfer akcií stojí značný poplatok takže zváž aké máš portfólio a či sa to vôbec oplatí. Mne už odpísali z Alpacy:

"In order to transfer your whole account, you would want to request an outgoing ACAT transfer.

We kindly request you to reach out to the receiving contra firm and request their transfer instructions. The receiving contra firm will need to initiate an ACAT transfer from their end. A request will be sent to our back office for review and approval.

Please be advised, we only allow whole shares to transfer. No fractional shares. We recommend the client liquidate their fractional shares prior to transfer and the cash proceeds will be transferred out with the ACAT.

There is a $100 ACAT fee for Full/Partial ACAT transfer charged to the client's account prior to transfer.

Here are our SSI instructions for the receiving firm:
DTC 3021
Clearing Firm: Alpaca Securities LLC
MPID:APCA

If these requirements are not met, the transfer can result in a possible DK/Rejection and the contra firm will need to resubmit the request. Let us know if you have any further questions!"

martinove
13. feb 2025

To by som musela tam mať okolo 10,000 aby sa mi oplatilo platiť 100 dolárov poplatok za prenos. Preto som sa rozhodla predať (pri predaji máš poplatok max 1 dolár za transakciu) + platí sa daň ak si nesplnil časový test. Potom investujem na Interactive Brokers.

zic
14. feb 2025

Este z diskusneho fora na FB:

Birdwingo končí.
Zdravíme, Birdwingo komunita!
Máme pre vás novinky a radi by sme vám vysvetlili niekoľko zásadných zmien.
Tím Birdwingo sa spája s naším dlhodobým partnerom z Kalifornie – spoločnosťou Alpaca. Alpaca poskytuje Birdwingu investičnú infraštruktúru a zároveň funguje ako depozitár investičných účtov našich používateľov. Sme nadšení, že môžeme spojiť sily so špičkovým tímom a spoločne pracovať na misii sprístupniť investovanie nielen v Európe, ale globálne.
Vaše finančné prostriedky a investície sú v bezpečí, avšak dôjde k zmenám v našom fungovaní.
V rámci tejto transformácie od 1. marca Birdwingo nebude môcť ďalej poskytovať investičné služby. To znamená, že už nebudete môcť vkladať finančné prostriedky ani investovať a váš účet bude postupne uzavretý. Chápeme, že to môže byť pre vás nečakané a nepríjemné. Preto sme sa pre vás snažili zabezpečiť čo najviac možností:
Uzavretie účtu (predvolená možnosť, ak si nevyberiete inú možnosť nižšie)
Ak nezvolíte inú možnosť, vaše cenné papiere budú predané 28. februára. Váš účet bude uzavretý a všetky finančné prostriedky vám budú odoslané na váš bankový účet v polovici marca.

zic
14. feb 2025

Ale rovno poviem, ze ja ich nepouzivam, tak toto su len pozbierane crepinky z for a diskusii... IBKR sa da pouzivat (asi su fakt svojim sposobom najlepsi - pre anglicky hovoriacich), ked si na to zvykne clovek. Je vidno, ze to je pre profikov a skor mam problem s "prilis vela moznostami"...

matusformanek
14. feb 2025

@ucasnik rozoberala sa tato tema u nas na fore Bluenumbers... ludia odporucaju ist do IBKR,tam sa daju v pohode preniest vsetky cenne papiere. Ak neviete dobre anglicky, tak jedine XTB. Aj ibkr aj XTB su skveli brokeri, kvalitni, overeni. Nehrozi, ze urobia to, čo birdwingo. pozývam do relevantnej diskusie sem: https://www.facebook.com/groups/bluenumbersczsk/

matusformanek
14. feb 2025

keby to niekoho zaujimalo, velke provnanie brokerov je tu: https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker... Nezabudajte na poplatky

lienkas21
14. feb 2025

@ucasnik Finax dava 50 % zlavu, ked im posles doklad, ze presuvas peniaze z Birdwinga https://www.finax.eu/sk/blog/birdwingo-konci-pr...

rad03b
24. feb 2025

@martinove od akej čiastky za platí daň ak teda predám skor ako uplynie rok od kúpy? Ak nevlastním celú akciu ale len časť, čiže aj nízka investičná suma, budú mi účtované poplatky?

jjajka
25. feb 2025

Ahojte. Ma niekto skúsenosť, kedy posielali z Birdwinga suhrnny výpis za predchádzajúci rok? Pripadne prišiel už niekomu výpis za rok 2024, aby si mohol spraviť daňové priznanie? Dakujem

matusformanek
25. feb 2025

@lienkas21 založte si xtb a mate to zadarmo, všetko. Pýtajte sa, zodpoviem ak treba. Myslím to v dobrom

matusformanek
25. feb 2025

@rad03b 500e zisku ročne je oslobodených od dane. Ak si to neuplatňujete už pri prenájme bytu https://bluenumbers.sk/zdanenie-financneho-maje...

matusformanek
25. feb 2025

@jjajka len či vôbec niečo príde, keď bw končí

jjajka
26. feb 2025

@matusformanek tak predsa zložili nejaké garancie, predpokladám, že zákonné povinnosti si splnia. Aspoň dúfam. Vidím, že riadite xtb, je to obdobne ako bw? Hľadám, cez koho teraz investovať, ci cez vanku a mat s tým pokoj, alebo skúsiť ďalšiu apku? Dakujem

matusformanek
26. feb 2025

@jjajka ja neriadim XTB. ani nič podobné. Jediné, čo môžem uplne s čistým svedomím odporúčať je prečítať si niečo o pasívnom investovaní, o ETF fondoch, o rozumnom prístupe k investíciám. Nie je je to vôbec o appkách, je to o dôveryhodnom mieste pre moje peniaze, o tom, či rozumiem ako to celé funguje, kam idú moje peniaze, čo tam robia a ako. Môžem dať tipy na informačné zdroje, ale rozhodnúť sa musíte vy. Urobte tak bez nátlaku, bez toho, že vás ktosi do niečoho tlačí. Prečo vôbec investovať? https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves... Pripadne porovnanie brokerov (nech si každý urobí úsudok sám-vlastnú voľbu. Každému vyhovuje niečo iné) : https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker... ďalší skvelý zdroj je youtube kanál Investiční Brambora (fakt topka, pozrite, nebudete lutovať). Ak sú otázky, pýtajte sa.

surdyova
22. máj 2025
@jjajka

Ahojte. Ma niekto skúsenosť, kedy posielali z Birdwinga suhrnny výpis za predchádzajúci rok? Pripadne prišiel už niekomu výpis za rok 2024, aby si mohol spraviť daňové priznanie? Dakujem

@jjajka dobry den, trochu neskoro ale posielali Birdwingo potom nieco k tym daniam? Mna sa to bude tykat az teda buduci rok, lebo vyber som spravila az ked ohlasili koniec... Ale vobec s tym nemam skusenosti a neviem si predstavit podla coho to potom budem robit. Ako taky papier vyzera... Nieco mi aj poslali po ich zaniku ale tomu som vobec neporozumela... Dakujem