icon

Minimále odvody a výpočet dôchodku - rozdiely

10. okt 2025

ako je mozne ze znama ma sro a plati mesacne 80 euro za seba a pocita sa jej do to dochodku?
plati minimalne odvody do SP a zP len preto aby sa jej pocitali odpracovane roky?
je to mozne takto okradat stat?
sro si zalozila na umelo.,

anonym_cdaa7c
10. okt 2025

@anonym_autor čo sa staráš?

brrunetkaa
10. okt 2025

Však si založ aj ty a uvidíš.

autor
10. okt 2025
@brrunetkaa

Však si založ aj ty a uvidíš.

@anonym_cdaa7c výborné takže to ide
@brrunetkaa ďakujem aj ja tak spravím, dobre vedieť. obrbačky

anonym_881144
10. okt 2025

Píšeš bludy.
Čo znamená platí 80€ za seba?
Minimálne odvody sú oveľa väčšie.

deedol
10. okt 2025

nemyslim, ze sa jej to rata do dochodku.

negymama
10. okt 2025

@anonym_autor autorka, nie je to tak lahke ako si predstavujes, ye si niekto vyplati sumu 80 ako hrubu mzdu, cele roky, odvedie z toho malicke odvody a dostane dochodok.
do obdobia ktore sa ti zapacitavaju do obdobia, patria iba tie roky kde zarobok dosiahol aspon 24,1 % priemernej rocnej mzdy, co suma 80 eur mesacne rozhodne nesplna.

ak sa kamaratka rozhodla platit min. socialne odvody dobrovolne, aby dosiahla aspon ten min. dochodok a zapocitavali sa jej roky, tak je to v roku 2025 suma cca 237 eur, a v roku 2026 uz to bude okolo 303 eur. A to hovorim o zaplatenych odvodoch do socialnej poistovne, nie o mzde!.
a to este musi platit k tomu samozrejme aj povinne zdravotne odvody, tento roko okolo 107 eur a na buduci cca 122 eur.

Pri takomto "odzubavani" ako ty vravis, sa jej moze stat, ze nejaky dochodok nakoniec dostane, ale nebude ani minimalnz a priklad dostane 10-200 eur a finito.
Nemam a zrejme ani tz nevies vsetky informacie, ake doby ona bola dochodkovo poistena /napr. aj v ramci materskej dovolenky/, kde a kolko pracovala, ci si sama dobrovolne platila odvody.

natalka13
10. okt 2025

80e nieje min.odvod.
A ano ak si bude platit odvody na dochodkove poistenie, bude mat dochodok.
Aj ked tento stat ide dolu vodou, ktovie ci bude az ona bude dochodca

anonym_e2e34a
10. okt 2025

Určite sa jej to neráta do dôchodku. Na to aby sa jej to rátalo by musela platiť zo sumy cca 500€ (v hrubom).

negymama
10. okt 2025

autorka, ty nemozes vediet ako to ma kamaratka.
Ona moze samu seba zamestnat vo svojej jednoosobovej sro, vyplati si tam 80 eur hr. mzdy, a este k tomu si dobrovolne platit v scocialnej poistovni min. odvody, tych 237 eur mesacne, po novom roku 303 eru.
Mensiu sumu nema zmysel platit, lebo to je potom z nizsieho vym. zakladu ako je mnou spominanych 24,1 % z priemernej rocnej mzdy, a ked nedosiahne to minimum, tie roky jej nejdu do dochodku a samozrejme ani ten zarobok, ktory zarobila.

negymama
10. okt 2025
@anonym_e2e34a

Určite sa jej to neráta do dôchodku. Na to aby sa jej to rátalo by musela platiť zo sumy cca 500€ (v hrubom).

@anonym_e2e34a
min. vymer . zaklad je 715 eur , rok 2025

anonym_e2e34a
10. okt 2025
@negymama

@anonym_e2e34a
min. vymer . zaklad je 715 eur , rok 2025

@negymama hmmm, takto mi to poslala moja účtovnícka. A AI hovorí že 625€ 😂 tak koľko teda 😃 ale tak v každom prípade to nie je 80€, bohužiaľ 😃

martul
10. okt 2025
@anonym_881144

Píšeš bludy.
Čo znamená platí 80€ za seba?
Minimálne odvody sú oveľa väčšie.

@natalka13
@anonym_881144 ale keď je zamestnaná vo vlastnej s.r.o. na hodinu denne tak môže platiť 80eur.

negymama
10. okt 2025

AI? no prepač. som uctovnicka a opieram sa o udaje zo socialnej poistovne alebo z financnej spravy ci zdravotnej poistovne.
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/plat...
pozri tretiu tabulku, minimalne vymer. zaklady pre szco.

a co sa tyka tvojej vyplatnej pasky, je tam hruba mzda 500 eur, co nie je ani min. mzda, bud mas skrateny uvazok alebo si neodpracovala cely mesiac.

natalka13
10. okt 2025
@martul

@natalka13
@anonym_881144 ale keď je zamestnaná vo vlastnej s.r.o. na hodinu denne tak môže platiť 80eur.

@martul 80e odvod na starobne spor. nieje ani min.mzda. co sa tyka sro.
Potom to plati uplne zbytocne. Sro ma zbytocne musi viest uctovnictvo...

martul
10. okt 2025
@natalka13

@martul 80e odvod na starobne spor. nieje ani min.mzda. co sa tyka sro.
Potom to plati uplne zbytocne. Sro ma zbytocne musi viest uctovnictvo...

@natalka13 ale v prípade, že je zamestnaný na hodinu denne, tak je to pomerná časť minimálnej mzdy a je to možné. Nevieme ďalšie podrobnosti, takže tvrdiť, že je to zbytočné, je veľmi odvážne tvrdenie.
Je veľa povolaní, kde musíš mať TPP, tak si nútený spraviť s.r.o. a zamestnať sám seba.

Že nebude mať dôchodok..áno.