Minimále odvody a výpočet dôchodku - rozdiely
ako je mozne ze znama ma sro a plati mesacne 80 euro za seba a pocita sa jej do to dochodku?
plati minimalne odvody do SP a zP len preto aby sa jej pocitali odpracovane roky?
je to mozne takto okradat stat?
sro si zalozila na umelo.,
Však si založ aj ty a uvidíš.
Však si založ aj ty a uvidíš.
@anonym_cdaa7c výborné takže to ide
@brrunetkaa ďakujem aj ja tak spravím, dobre vedieť. obrbačky
Píšeš bludy.
Čo znamená platí 80€ za seba?
Minimálne odvody sú oveľa väčšie.
nemyslim, ze sa jej to rata do dochodku.
@anonym_autor autorka, nie je to tak lahke ako si predstavujes, ye si niekto vyplati sumu 80 ako hrubu mzdu, cele roky, odvedie z toho malicke odvody a dostane dochodok.
do obdobia ktore sa ti zapacitavaju do obdobia, patria iba tie roky kde zarobok dosiahol aspon 24,1 % priemernej rocnej mzdy, co suma 80 eur mesacne rozhodne nesplna.
ak sa kamaratka rozhodla platit min. socialne odvody dobrovolne, aby dosiahla aspon ten min. dochodok a zapocitavali sa jej roky, tak je to v roku 2025 suma cca 237 eur, a v roku 2026 uz to bude okolo 303 eur. A to hovorim o zaplatenych odvodoch do socialnej poistovne, nie o mzde!.
a to este musi platit k tomu samozrejme aj povinne zdravotne odvody, tento roko okolo 107 eur a na buduci cca 122 eur.
Pri takomto "odzubavani" ako ty vravis, sa jej moze stat, ze nejaky dochodok nakoniec dostane, ale nebude ani minimalnz a priklad dostane 10-200 eur a finito.
Nemam a zrejme ani tz nevies vsetky informacie, ake doby ona bola dochodkovo poistena /napr. aj v ramci materskej dovolenky/, kde a kolko pracovala, ci si sama dobrovolne platila odvody.
80e nieje min.odvod.
A ano ak si bude platit odvody na dochodkove poistenie, bude mat dochodok.
Aj ked tento stat ide dolu vodou, ktovie ci bude az ona bude dochodca
Určite sa jej to neráta do dôchodku. Na to aby sa jej to rátalo by musela platiť zo sumy cca 500€ (v hrubom).
autorka, ty nemozes vediet ako to ma kamaratka.
Ona moze samu seba zamestnat vo svojej jednoosobovej sro, vyplati si tam 80 eur hr. mzdy, a este k tomu si dobrovolne platit v scocialnej poistovni min. odvody, tych 237 eur mesacne, po novom roku 303 eru.
Mensiu sumu nema zmysel platit, lebo to je potom z nizsieho vym. zakladu ako je mnou spominanych 24,1 % z priemernej rocnej mzdy, a ked nedosiahne to minimum, tie roky jej nejdu do dochodku a samozrejme ani ten zarobok, ktory zarobila.
Určite sa jej to neráta do dôchodku. Na to aby sa jej to rátalo by musela platiť zo sumy cca 500€ (v hrubom).
@anonym_e2e34a
min. vymer . zaklad je 715 eur , rok 2025
@anonym_e2e34a
min. vymer . zaklad je 715 eur , rok 2025
@negymama hmmm, takto mi to poslala moja účtovnícka. A AI hovorí že 625€ 😂 tak koľko teda 😃 ale tak v každom prípade to nie je 80€, bohužiaľ 😃
AI? no prepač. som uctovnicka a opieram sa o udaje zo socialnej poistovne alebo z financnej spravy ci zdravotnej poistovne.
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/plat...
pozri tretiu tabulku, minimalne vymer. zaklady pre szco.
a co sa tyka tvojej vyplatnej pasky, je tam hruba mzda 500 eur, co nie je ani min. mzda, bud mas skrateny uvazok alebo si neodpracovala cely mesiac.
@martul 80e odvod na starobne spor. nieje ani min.mzda. co sa tyka sro.
Potom to plati uplne zbytocne. Sro ma zbytocne musi viest uctovnictvo...
@natalka13 ale v prípade, že je zamestnaný na hodinu denne, tak je to pomerná časť minimálnej mzdy a je to možné. Nevieme ďalšie podrobnosti, takže tvrdiť, že je to zbytočné, je veľmi odvážne tvrdenie.
Je veľa povolaní, kde musíš mať TPP, tak si nútený spraviť s.r.o. a zamestnať sám seba.
Že nebude mať dôchodok..áno.

@anonym_autor čo sa staráš?