icon

Môžem si uplatniť daňový bonus za celý rok a súčasne darovať 2 % z dane rodičom aj organizácií?

dicaa
9. feb 2026

Viete niekto poradiť?Ďakujem

anonym_a7b1fd
9. feb 2026

@dicaa podľa toho, aký vysoký bude daňový bonus. Všetko zaškrtaj v žiadosti o rzd a mzdárka tí to vyráta, či ti vyjde niečo na darovanie 2%+2%+2%. Samotné darovanie 2% (4% / 6%) budeš riešiť až v apríli, alebo ak si szčo, tak do konca marca. Ak si szčo, tak si daňové priznanie robíš asi sám.

dicaa
autor
Včera o 05:22
@anonym_a7b1fd

@dicaa podľa toho, aký vysoký bude daňový bonus. Všetko zaškrtaj v žiadosti o rzd a mzdárka tí to vyráta, či ti vyjde niečo na darovanie 2%+2%+2%. Samotné darovanie 2% (4% / 6%) budeš riešiť až v apríli, alebo ak si szčo, tak do konca marca. Ak si szčo, tak si daňové priznanie robíš asi sám.

@anonym_a7b1fd danovy bonus bude 3000Eur. Lebo mi účtovníčka povedala,ze ked si uplatniť daňový bonus,nemôžem darovať 2%.

anonym_e512c2
Včera o 05:36
@dicaa

@anonym_a7b1fd danovy bonus bude 3000Eur. Lebo mi účtovníčka povedala,ze ked si uplatniť daňový bonus,nemôžem darovať 2%.

@dicaa Lebo nemas az taky vysoky prijem, aby si si uplatnila 3000 eur a este aj zaplatila dan. 2% z nuly su stale nula. Mne danovy bonus nevysiel, rocny prijem som mala 46 tisic a 2% mi vysli tusim 145 eur (+145 pre otca a 145 pre mamu).

natalka13
Včera o 05:42

Neplatis dan z coho chces 2%?

anonym_98f67d
Včera o 07:08
@natalka13

Neplatis dan z coho chces 2%?

@natalka13 veď sa len slušne pýta, nie každý je ekonóm. Ona netuší aké sú tam ekonomické procesy. Nie každý rozumie všetkému.

javorinska
Včera o 09:00

mne bolo povedane, ze to mozne nie je. pokial poberam danovy bonus, tak nemam narok darovat 2%.

anonym_a7b1fd
Včera o 10:57

@dicaa ahoj, to nie je o nejakom "nároku", že automaticky stratíš "nárok". Závisí od príjmu a výšky zaplatených daní z príjmu. Takže nedá sa paušálne povedať, že keď niekto berie bonus na deti, tak nemá nárok. Proste si to pekne zaškrtaj vo formulári a keď ti nevychádza nič na darovanie 2%, tak a nič nestane, že si tam zaškrtla, že žiadaš o vystavenie toho tlačivá na darovanie. Mzdárka uvidí, že to tlačivo nepotrebuješ a proste ti ho nevystaví.