Musí byť výplata zasielaná na podnikateľský účet?
Ahojte chcem sa spýtať ci musí chodiť výplata a byť zasielana len na podnikateľský účet ďakujem
Ak si podnikateľ nemáš vyplatu
Vystavené faktúry - musia byť uhradené na podnikateľský účet
@maranco dobre ale keď som szco musím si zasielať výplatu na podnikateľský účet alebo aj na osobný účet a s podnikateľského platiť len odvody???
@moni19921992 výplatu môžeš dostávať len zo zamestnania
úhrady faktúr od tvojich zákazníkov majú chodiť na podnikateľský účet a z neho platíš podnikateľské výdavky
Daňovník, ktorý je fyzickou osobou - podnikateľom, je povinný vykonávať finančné transakcie, ktoré sa vzťahujú na podnikanie, na transakčnom účte.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@moni19921992 Faktúru ti musia uhradiť na podnikateľský účet - z neho si môžeš na osobný poslať koľko chceš
Jasne chápem a keď mi napríklad nepríde faktúra na podnikateľský účet ale iný osobný aký bude s toho problém?
@moni19921992 to ti vysvetlia na DÚ...akože čo čakáš,keď budeš porušovať zákon?
@moni19921992 no to bude problém
@moni19921992 áno, bude z toho problém.
Na faktúre musíš uvádzať číslo podnikateľského účtu a naň potom odberateľ pošle úhradu.
@patka06 známa oznámila zákazníkom nové číslo podnikateľského účtu, ale zo zotrvačnosti sa ešte nájdu ľudia čo jej posielajú platby na staré číslo "osobného" účtu
zatiaľ to rieši tak že z osobného si tú sumu s rovnakým VS prepošle na podnikateľský, môže to takto riešiť alebo im má vracať nazad ako mylnú platbu?
Baby, mam SZCO, od februara platim preddavky do zdravotky cca 50€ z osobneho uctu.
Mozem to posielat aj z osobneho uctu ci musim len z podnikatelskeho?
@chiara_elle všetko súvisiace s podnikaním musíš platiť z podnikateľského účtu
@patka06 od buduceho mesiaca uz teda budem. Len co s touto platbou? Asi to uz necham tak.
@chiara_elle už to nechaj tak, hlavne, že je to zaplatené
@chiara_elle odvody nepodliehajú transakčnej dani
@rozculena to viem, ale proste pohodlnost. Len som si dala zopakovat platbu z historie platieb. Co uz 🙂
@moni19921992 ten tvoj švarc systém tiež nie je s kostolným poriadkom
@rozculena mozno bude chciet po pokute odskodnenie...na Slovensku všetko možné 🤷
No, Maranco tu dal, že musia chodiť na tvoj účet. Nemusia, je to hneď v prvej vete.
Podľa dostupných informácií v zákone č. 279/2024 Z. z. o dani z finančných transakcií nie je výslovne uvedené, že platby za vystavené faktúry musia byť prijaté na podnikateľský účet daňovníka. Dôležité je, že akákoľvek finančná transakcia, pri ktorej dôjde k odpísaniu sumy z účtu daňovníka, podlieha tejto dani.
Daňovník, ktorý je fyzickou osobou – podnikateľom, je povinný vykonávať finančné transakcie. To znamená, že ak posielaš peniaze svojim zamestnancom alebo plníš iné záväzky súvisiace s podnikaním, musíš tieto transakcie vykonávať prostredníctvom účtu, a na tento účet sa vzťahuje aj transakčná daň.
V praxi: Dojdú ti peniaze na účet, napr. Revolut. Z tohto účtu si pošleš sumu 500 eur na podnikateľský účet, a z toho zaplatíš zdravotnú, sociálnu, daňové povinnosti a z týchto platieb ti stiahnu transakčnú daň.
Dôležité je, že nikto ti nemôže zakázať platiť v hotovosti. Ak pôjdeš na poštu, môžeš zaplatiť zdravotné poistenie, sociálne odvody alebo daňové platby priamo hotovosťou cez poštový poukaz alebo šek. Takto sa vyhneš transakčnej dani, pretože platba hotovosťou neprechádza cez banku ani cez podnikateľský účet.
Kľúčové body:
Hotovostná platba na pošte alebo cez šek neznamená, že zaplatíš transakčnú daň, pretože táto daň sa týka iba bankových prevodov.
Platba cez účet (napríklad z podnikateľského účtu) už môže byť spoplatnená transakčnou daňou.
Ak platíš z podnikateľského účtu, transakčná daň sa uplatňuje. Ak platíš hotovosťou (napríklad cez poštu), transakčnú daň neplatíš.
Záver:
Ak budeš všetky svoje platby vykonávať v hotovosti (na pošte), neplatíš transakčnú daň. Ak použiješ účet na podnikanie, transakčná daň ti bude stiahnutá. Platíš za finančnú transakciu, nie za samotnú platbu alebo produkt.
Ale pozor na platbu hotovosti je zákon že maximálna čiastka je 15 000 eur.
Ale v celku ak budú ľudia platiť hotovosťou podnikatelské veci nezaplatia tomuto štátu nič.
Účet mat musíš ale či tam peniaze pošleš je len na tebe.
Pán asi ma Exzekúcie tak chápem je asi v slepej .
Ďalšia vec nie som právnik ani nič podobne.
Ak by to tak nebolo a je tu človek čo ma nato školu nie človek čo ma v profile VŠ života tak určite poradí lepšie .
Snažím sa len pomôcť ľudom čo majú problém a potrebujú žiť.
@uskokavopic Doplnila by som, že na odvody a dane sa transakčná daň nevzťahuje - preto je výhodnejšie platiť ich z podnikateľského účtu /prevod je bez poplatku/ ako poštovou poukážkou, kde zaplatí navyše poplatok / poštovné.

@moni19921992 nie, výplata zo zamestnania má byť zasielaná na tvoj osobný účet