Musí SZČO platiť odvody bez príjmu?
Zdravím, muž bol SZČO, ale len asi 3mesiace a následne TPP, myslela som si,. že živnosť zrušil, ale tá je stále aktívna, platí normálne odvody, čo mu odvádza zamestnávateľ. A dnes mu prišlo, že má za november, december zaplatiť za každý mesiac cez 200€. Ale on žiadnu prácu na živnosť nevykoná, nemá ani príjem z nej. Jediný príjem má zo zamestnania a on je oveľa dlhšie zamestnaný ako tie mesiace, za ktoré mu tam uvádzajú. Neviete mi v tomto poradiť?
a bol zrušiť živnosť?
@lucka_ke autorka píše že nezrušil
@katarinaba ze mesacne odvody ako szco
On je zamestnaný v tejto práci od augusta 2023 v roku 2023 bol aj SZČO, reálne vykonával apríl až júl. Za rok 2023 podával daňové priznanie typ B elektronicky. A teraz prišlo zo SP, že odvody za november, december 2024.
Najskôr mal zrušiť živnosť alebo pozastaviť. Inak musí platiť akokeby stále podnikal
@katarinaba on to vykonával myslím apríl - júl 2023 a to mal dokopy za tie mesiace necelých 3000€.
@lucka_ke bol tam vtedy, lebo ešte sme išli spolu a ja som čakala v aute. Pani mu povedala, že nemusí rušiť, nech len pozastaví. Tak sme boli v tom, že je to ok.
autorka - ak chces radu, tak odpovedz na otazky. Ale ok, tak si skusim domysliet:
v roku 2023 vykonaval cinnosti, mal prijem, ktory musel prekrocit hranicu, kedy sa zacinaju platit povinne odvody do SP. Podla vsetkeho mal odklad DP 2023 a tym padom mu povinnost platit odvody do SP vznikla 1.10.2024. Za oktober boli splatne 8.11., za november 8.12., za december 8.1. - a kedze zivnost nepozastavil a ani nezrusil, tato povinnost stale plati a je povinny odvody do SP platit podla posledne podaneho danoveho priznanie (za rok 2023).
Nech ide okamzite zrusit alebo pozastavit zivnost. Ale odvody za 10, 11, 12, 01 bude musiet zaplatit.
Hranica príjmu za rok 2023 pre vznik povinnosti SZČO platiť odvody do Sociálnej poisťovne bolo 7 824 €.
Takže ak v roku 2023 zarobil na živnost 3000€ nemá povinnosť v 2024 platiť sociálne odvody.
Hranica príjmu za rok 2024 pre vznik povinnosti SZČO platiť od 1.7.2025 odvody do Sociálnej poisťovne je 8 580 €.
@katarinaba nemal odlozene DP, DP za rok 2023 podane
Pozastaviť živnosť môže aj tu
https://www.slovensko.sk/sk/najst-sluzbu?Curren...
píšeš, že pozastavil a potom, že má živnosť stále aktívnu - tak ako teraz?
@lucka_ke bol tam, že ide zrušiť pani povedala, že nech ešte neruší, že ju pozastaví. Boli sme v tom, že ok, a zrazu prídeme na to, že je aktívna.
V tomto momente netusim o co by mohlo ist. Lebo ked mal len 3000 prijem (nie zaklad dane), tak mu nevznikla povinnost platit odvody.
Bez dokladov a presnych informacii ide len o ciste dohady. Obrat sa na tu uctovnicku, ktora mu robila danove priznanie - snad si bude pamatat, resp. jej dones vsetky dokumenty, aj list zo socialky.
A over si ci muz tu zivnost pozastavil. Ak ano, na ake obdobie. Lebo sa mohlo stat, ze pozastavil na pol roka a ona sa sama obnovila.
odlozene DP, neznamena nepodane,, len mozno ho nepodaval k 31/3, ale k 30/6.... vtedy by to sedelo, ako pisala katarinaba
Nájdi si manžela na https://zrsr.sk a tam uvidíš či mal/má pozastavenú živnosť.
ved si zavolaj na danovy.ak to nezrusil zaplatit by mal.lebo zivnost je aktivna
Tomu sa dá tak rozumieť, že pani na úrade povedala, nech živnosť ešte nezruší, nech ju príde pozastaviť a on nebol pozastaviť. Treba tam zavolať alebo aj ísť osobne aj s dokladmi.
@midka nie, podanie k 31.3.
Nemohol mať zivnost pozastavenu (Ak teda pozastavená bola) len na nejaký určitý čas? Žeby sa mu živnosť znova obnovila po určitom termíne? Hoci nechápem výšku odvodov, aj z minima, keby odvádzal, tak za 2 mesiace je to vyššia suma ako 200e. Treba sa spýtať na kompetentných miestach.
Volal do SP, ktora mu poslala smsky o tej sume 206€ za mesiace 10/11/12 2024 a pani povedala, ze ona tam vidi iba nedoplatok 6,65 nic viac. A ze vidi, ze zivnost bola pozastavena 23.7.2023 to by aj sedelo ako som pisala uz vyssie. Ale ked som teraz pozrela na ten portal, tak tam bola aktivna, hned som ju zrusila. Ale v schranke nebola ziadna posta o zaplateni odvodov, iba do zdravotnej poistovne, to chodilo pravidelne kazdy mesiac, to sme platili, aj vykaz rocny zo ZP prisiel, ale zo SP tam nie je vobec nic. Tak pani zo SP povedala, ze to ide este overit do nejakeho systemu a ozve sa.
@petronelag pozastavil ju v ten den, aj teraz zo SP povedala, ze tam vidi ten datum.
Ale aj tak on keby ma tu zivnost stale, tak preco nechodilo za minuly rok kazdy mesiac platit, ale len 10/11/12 mesiac. Aj keby nie je zivnost pozastavena ta trvala predsa od aprila 2023, a od doby ked sa zamestnal august 2023 ziadne odvody zo SZCO az za 10/11/12 2024. Kde su potom vsetky mesiace z roku 2024.
@kikavadi je to 206€ za mesiac, cize dokopy za tie 3mesiace cez 600€
@maranco no taky prijem zo SZCO nemal urcite, bolo to nieco cez 2000€, nasledne sa zamestnal na TPP
Tak dakujem vsetkym za rady, volali spat zo SP, ze chyba je u nich. Platit nemusi nic, iba ten nedoplatok 6,65.

Odkedy je szco? Aky mal prijem zo zivnosti, kedy podaval danove priznanie. Odkial mu prislo zaplatit cez 200 EUR? Co konkretne chcu zaplatit?