Musím platiť odvody na Slovensku, keď som aupair v Nemecku?
Dobry den,chcela by som sa poinformovat ohladom platenia odvodov a dani na Slovensku,nakolko mam 18rokov a som studentka externeho studia na sukromnej skole,ale zijem v zahranici ako aupair,kde sa staram o male dietatko za male vreckove. Mam sa prihlasit na up ako nezamestnana alebo ako to je? Dakujem
Pokial pracujes v zahranici a mas trvaly pobyt na Slovensku, musis podat danove priznanie AJ na Slovensku. My zijeme uz par rokov v zahranici a opakovane som si to zistovala na danovom aj na Ministerstve a je to zial tak. Pride mi to ale totalne nelogicke.
Kym na to nepridu tak sa nic nedeje, ale potom...
Ak si cez agenturu ta by mala platit za teba odvody do zdravotnej a socialnej poistovne, ak si na vlastnu past, tak si zdravotne poistenie MUSIS ( je to u nas trestne ak neplatis ) platit sama. Odvody do socialnej tusim nie su povinne, ale ak chces mat nejaky dochodok je dobre si to platit tiez.
Skoda, ze si to dala ako otazku a nie temu, lebo takto sa neda diskutovat 🙂

Kedze pracujes v zahranici, tak podliehas danovemu systemu tam (iba ak pracujes pre nejaku agenturu na svk a potom podliehas danovemu systemu na svk). Ak je to prvy pripad, tak sa musis poinformovat na nejakom danovom urade v nemecku (kazda krajina ma inak stanovenu minimalnu mzdu, kedy nemusis odvadzat dane), ak druhy pripad, tak si musim platit odvody a dane u nas. V tvojom pripade, by som si ale overila aj, kto plati zdravotne poistenie a tam.