icon

Musím platiť odvody za živnosť popri trvalom pracovnom pomere?

joffre
4. jan 2026

Ahojte. Pracujem na tpp na dobu neurčitú už 4.rok. Popri tom som si otvorila živnosť v novembri. Fakturovať budem na IČO mesačne okolo 2300€
Ako to je v tomto prípade s odvodmi ,ak za mňa už zamestnávateľ platí odvody čo sa tpp týka?
Musím aj za tu živnosť popri tpp platiť zdravotnú (107€) plus minimálne odvody?
Za každú odpoved budem vďačná.

sevrin
4. jan 2026

Áno budeš, keďže máš príjem. Ako SZČO by si odvody neplatila keby máš veľmi nízky príjem, ja keď som končil živnosť ešte pri príjme pár stoviek eur za rok mi vyrúbili niečo cez 3€ na ZP.

anos18
4. jan 2026
@sevrin

Áno budeš, keďže máš príjem. Ako SZČO by si odvody neplatila keby máš veľmi nízky príjem, ja keď som končil živnosť ešte pri príjme pár stoviek eur za rok mi vyrúbili niečo cez 3€ na ZP.

@sevrin to už neplatí, každý, aj s nízkym príjmom bude platiť aspoň mikroodvod po 6 mesiacoch prevádzkovania zivnosti

anonym_073a11
4. jan 2026

prvých 5 mesiacov len zdravotku a potom aj zdravotku aj sociálne odvody

draik
4. jan 2026

Zdravotné v plnej výške (alebo doplatite v ročnom zúčtovaní). Sociálne po prechodnom období síce len minimálne, ale postupne v plnej výške. Je pri danej výške jedno, že platíte ako zamestnanec

zmrzlinka8
4. jan 2026

@joffre zamestnávateľ platí odvody z tpp. A zo zvyšného príjmu tiež musíš platit odvody. Preco by nie? Tiez je to príjem. Prvý rok iba zdravotné, potom uz aj sociálne. Tiez som tak platila.

anos18
4. jan 2026
@zmrzlinka8

@joffre zamestnávateľ platí odvody z tpp. A zo zvyšného príjmu tiež musíš platit odvody. Preco by nie? Tiez je to príjem. Prvý rok iba zdravotné, potom uz aj sociálne. Tiez som tak platila.

@zmrzlinka8 už je zmena. Už to nie je tak, že sa neplatí do podania prveho daňového priznania

sara07
4. jan 2026
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 je to zmenené
zdravotne si platitila určite % z hrubeho zisku, podla toho ti vypočitvali aj odvody na další rok
a soc. momentálne zaplatíš 131 € mesačne jedno či maš nemaš alebo kolko zarobíš alebo maš nemaš objednavky,si ttp alebo nie
nebavíme sa o szoč čo neplatia nič a nie je tam ttp ,ano tam je to v poriadku
ked teda je na tom tak zle štát a nedá sa mu rozhadzovat ako by potreboval a szoč nie je dostatočne vyžmykané , ok tak potom vypočet ako pri zdravotnej z hrubeho zisku určite %

sevrin
4. jan 2026
@anos18

@sevrin to už neplatí, každý, aj s nízkym príjmom bude platiť aspoň mikroodvod po 6 mesiacoch prevádzkovania zivnosti

@anos18 v jej prípade sa nič nemení na fakte, že platiť bude tak či tak. Čo sa týka ostatného, to je už výsledok vládnutia smeráckej chunty, ktorá by aj vlastné matere zdanila.

sara07
4. jan 2026
@sevrin

@anos18 v jej prípade sa nič nemení na fakte, že platiť bude tak či tak. Čo sa týka ostatného, to je už výsledok vládnutia smeráckej chunty, ktorá by aj vlastné matere zdanila.

@sevrin to su dôchodkyne a to je nedoknutelna kasta , ich sa nič netyka ... pravidelne pracuju na ich spravnom smere žial

zmrzlinka8
4. jan 2026
@sara07

@zmrzlinka8 je to zmenené
zdravotne si platitila určite % z hrubeho zisku, podla toho ti vypočitvali aj odvody na další rok
a soc. momentálne zaplatíš 131 € mesačne jedno či maš nemaš alebo kolko zarobíš alebo maš nemaš objednavky,si ttp alebo nie
nebavíme sa o szoč čo neplatia nič a nie je tam ttp ,ano tam je to v poriadku
ked teda je na tom tak zle štát a nedá sa mu rozhadzovat ako by potreboval a szoč nie je dostatočne vyžmykané , ok tak potom vypočet ako pri zdravotnej z hrubeho zisku určite %

@sara07 autorka bude mat 2300 eur mesačne ako szco, takze neviem, prečo by z toho nemala platit normalne odvody ako kazdy szco. To, že ma prijem rozdelený na 2 časti, tpp a szco, neznamená, že treba platiť iba z jednej časti. Obe časti tvoria príjem.

sara07
4. jan 2026
@zmrzlinka8

@sara07 autorka bude mat 2300 eur mesačne ako szco, takze neviem, prečo by z toho nemala platit normalne odvody ako kazdy szco. To, že ma prijem rozdelený na 2 časti, tpp a szco, neznamená, že treba platiť iba z jednej časti. Obe časti tvoria príjem.

@zmrzlinka8 doteraz bol strop na soc odvody ,
neber všetkých ako berieš
však nikto nepíše žeby nemala platit odvody
ked ideme byt tak ferove tak potom je namieste odvody a dane aj z tych prilepkov pri poslancoch aby platili , ked všetci tak všetci

matusformanek
5. jan 2026

@joffre áno, musíte platit odvody. Ja mam TPP a chcem otvarať živnosť popri tom a tiež to riešim

zmrzlinka8
5. jan 2026
@sara07

@zmrzlinka8 doteraz bol strop na soc odvody ,
neber všetkých ako berieš
však nikto nepíše žeby nemala platit odvody
ked ideme byt tak ferove tak potom je namieste odvody a dane aj z tych prilepkov pri poslancoch aby platili , ked všetci tak všetci

@sara07 ja som za, nech platia tiez

sara07
5. jan 2026
@zmrzlinka8

@sara07 ja som za, nech platia tiez

@zmrzlinka8 ked máš 100€ mesačne na privyrobenie popri ttp , tak je to likvidačné
pokial ma niekto len živnost a neplati tam je to v pohode
pokial niekto na živnost maka u jednej firme ano tam je to adekvatne, tam nech zdvihnu odvody, tam utekaju prachy ...
ale pre ludi čo si chce len prilepšit je to podpasovka ...
a ked odpočty dph tam nám lietaju neskutočné prachy ale to nie je tema , radšej prškrtime drobnych szoč

zmrzlinka8
5. jan 2026
@sara07

@zmrzlinka8 ked máš 100€ mesačne na privyrobenie popri ttp , tak je to likvidačné
pokial ma niekto len živnost a neplati tam je to v pohode
pokial niekto na živnost maka u jednej firme ano tam je to adekvatne, tam nech zdvihnu odvody, tam utekaju prachy ...
ale pre ludi čo si chce len prilepšit je to podpasovka ...
a ked odpočty dph tam nám lietaju neskutočné prachy ale to nie je tema , radšej prškrtime drobnych szoč

@sara07 len prilepšiť? príjem ako príjem

sara07
6. jan 2026
@zmrzlinka8

@sara07 len prilepšiť? príjem ako príjem

@zmrzlinka8 však z toho prilepšenia platíš dane + zdravotne odvody - neriešim že lepšiu alebo inu starostlivost nemá aj tak ...
socialne ?? však do dôchodku ti to nejde pretože % su tak nastavené ako sú
aj z toho mikroodvodu sice zacvakaš ale reálne ti nezdvihne ta platba nič
ked soc. odvod dobre, ale reálny z hrubeho zisku ako zdravotne , nie pevna sadzba ktora je likvidačna a nezodpoveda prijmu
ak máš 200 € čisty prijem za mesiac a 134€ zaplatiš soc. odvod ... tak to rozhodne nie je primerene ani k vyške ani k ostatným % - čo su nastavené z akychkolvek prijmov