icon

Musím spätne zaplatiť odvody do zdravotnej poisťovne?

evulienka123
22. aug 2024

Chcem sa spýtať či mi tu vie niekto poradiť . Pred ôsmimi rokmi som tri roky pracovala na sezóny v Rakusku , medzi sezonami som vždy bola mesiac aj dva doma na Slovensku , počas týchto dvoch až troch mesiacov v roku som sa na Slovensku neohlásila na sociálke ani v zdravotnej poisťovni , chcem len vedieť či je to nutné uhradiť , alebo je to premlčané

mogaa
23. aug 2024

@evulienka123 na premlčanie je tam tuším 10rokov....treba si zavolať na ZP a spýtať sa, či je tam dlh....SP povinné nie je

matullienka
23. aug 2024

@evulienka123 či máš dlh na zdravotnom poistení si vieš overiť aj na stránke zdravotnej poisťovne

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
draik
23. aug 2024

@mk1111111111
Myslíte, ako obvykle sa stáva v takýchto prípadoch, zle.

vroni
23. aug 2024

Rakúska poistka dobieha ešte 6 týždňov od poslednej platby. Dovololim si zapochybovat o tom, že je zdravotná poisťovňa schopná zistiť párdňovú medzeru medzi poisteniami v zahraničí.

mk1111111111
23. aug 2024

@draik poprosime spravne info, vdaka

draik
23. aug 2024

Nie je to premlčané.

pieksamaki
23. aug 2024

@vroni áno vie si to zistiť...medzi sebou komunikujú....mne keď nesedia dátumy nahlásenie a podobne reklamu jem, za minulý rok som si doplacala niečo cez 160.eur....je to normálne sparovanie dátumov.

vroni
23. aug 2024

@pieksamaki, to mi je jasné, že vedia. Ale pochybujem, že vedia iniciatívne zistiť, že medzi 10. a 15. októbrom 2021 si mala pauzu medzi dvoma poisteniami v zahraničí. Ak by si sa po zahraničnom poistení poistila zase na sk, tak samozrejme komunikovať a zisťovať budú

pieksamaki
23. aug 2024

@vroni vedia ukáže im to systém....komunikujem s nimi otvorene a spolu aj preferujeme...nakoľko aj zamestnavatel urobil chybu.....mela som 3 zamestnania za rok,,,nakoľko sa rušili firmy

vroni
23. aug 2024

@pieksamaki, vravíme každá o inom. Ak mám poistenie v zahraničí a po pauze pokračujem znovu v zahraničí, nevidím dôvod, prečo by zahraničná poisťovňa sama oznamovala slovenskej ukončenie poistenia. Hlavne ak pár dní na to znovu bude moje poistenie v zahraničí aktívne. V Rakúsku nie je zdravotne poistenie zo zákona povinné, je im úplne fuk, či si poistená či nie, relevantným sa to stáva až v okamihu, keď to poistenie potrebujes. Pokiaľ to sama nahlásis a oni si informácie vyžiadajú, tak tie údaje samozrejme vidia.

pieksamaki
23. aug 2024

@vroni. Preto aby ma mohli osloviť: doplatenie si.....keďže som bola napr 6 dní nezamestnana....k 30.4 som dala výpoveď ja....následne sa zaregistrovala na úrad prace v de.....pracu som nasla od 8.5...ale nabehne blokáda 12 týždňov....a samozrejme ma výzve slovenska poistovna na doplatenie za tie dni.....kedy som bola nezamestnana....co i. Teraz musím spätne dokazovat ze som registrovaná na úrade práce v de....nemajú tieto systémy ešte prepojené

pieksamaki
23. aug 2024

@vroni na pracovnej zmluve to mam i ak ako reálne som nastúpila.....vieš akú komplikácie mi to spôsobilo....a to im vysvetluj....ze to nie ej moja chyba.....ale už ma poznajú.....

vroni
23. aug 2024

@pieksamaki, nechápem. Veď keď som v de, ako sa (mimo mojej hlášky) dozvie Slovenska poisťovňa, že mi končí poistenie? A ako sa dopracujú k názoru, že chcem byť ďalej poistená na sk a nie tam, kde doteraz? Systémy prepojené nie sú. Informácie si posielajú ale rozhodne nie automaticky a už vôbec nie pri každej výpovedi.

pieksamaki
24. aug 2024

@vroni ale supepojene...človek je povinný do 8 dní sa prihlásiť alebo ako to je..a odhlásiť.. pri každej zmene...a v rámci EU je povinný už dokladovať každý odpracovaných deň.. ú mňa menili záznamy na základe pracovných zmlúv....keďže som im vysvetlila ze moja práca je špecifická aj online aj fyzicky prítomná niektoré dni v de....ale to je fakt zložité...všetko je to o zmluvách a sparovani dátumov...ja mam rada spokuucinnost a potom mam vyzivovaciu povinnosť...tak sa viem obrátiť.....nemecké úrady samozrejme nevychádzajú v ústrety...myslia si ze chcem odzubat systém...pritom iba analytický chcem prísť k spravodlivosti...keďže každú hodinu mam odpracované....a nič nie je zadarmo....v prípade budúcnosti mam aspoň čistý štít.....nikto spätne neriesi ale ja si aj poplatok vyziadam nasapt keď viem ze je neoprávnený.....zamestnanci tomu nechápu....to je až na hlbšiu analýzu zakona

vroni
24. aug 2024

@pieksamaki, čírou náhodou s tými systémami pracujem a zodpovedne ti hovorím, že prepojené nie sú. Komunikujú, spolupracujú ale žiadne prepojenie neexistuje, aj keď si to niektoré inštitúcie (hlavne nemecké) namýšľajú. To je hrubé nepochopenie technického významu slova prepojené. Rovnako ako osemdnova lehota. Nič také na európskej úrovni neexistuje. Je to čisto slovenska lehota, ktorou sa riadi slovenský zákon, mimo Slovenska nemá žiadnu relevanciu. Čiže ak si pracovala v Nemecku do 30.4 a znovu od 8.5, nemá slovenska poisťovňa žiadne právo na ani dôvod vyžadovať od teba poistenie, kým sa sama on neprihlásis alebo nechceš byť tých 8 dní poistená na sk. Keď sa raz zo slovenského poistenia odhlasim, nenaskoci moje poistenie automaticky späť, ak dôvod odhlásenia pominie. To sa týka 95% poistencov. Ti zvyšní spadajú pod rôzne výnimky a regulácie, tam už závisí aj od kombinácie krajín a dovodu vynimky, tam už zvykne byť "veselo", hlavne keď poisťovne chcú každá niečo iné alebo ani netušia, čo vlastne chcú. Práce online, pendleri, rôzni detasovanci, atď, ti spadajú pod výnimky. Čo bude zrejme aj tvoj prípad. Autorkin skôr pochybujem

pieksamaki
25. aug 2024

@vroni áno ta 8 dňový lehota je iba slovenský výmysel....a aj to koľkokrát urobila pracovníčka spätne.....išlo im len o to aby zo mňa vytiahli peniaze ....musela by som mať veľkú znalosť zákona aby som saohradila