Musím požiadať zamestnávateľa o daňové priznanie?
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či o daňové priznanie musím požiadať zamestnávateľa, alebo je to automatické.Momentálne som na PN s rizikovým tehotenstvom a onedlho nastupujem na materskú, no bohužiaľ so zamestnávateľom mám vzťahy na bode mrazu a na telefonáty, sms nereaguje. Poprípade ešte mám možnosť zistiť si kontakt na účtovníctvo.Ďakujem za rady.
Zamestnavatel ti moze urobit danove priznanie ale nie je to jeho povinnost. Podklady na danove ti poslu aj postou a daj si ho spravit inde.
@lucka_ke ďakujem.
rocne zuctovanie ti moze na ziadost urobit zamestnavatel. Danove priznanie nie.
@negymama minulý rok mi bolo všetko automaticky spravené, ročné zúčtovanie mi prišlo poštou domov.
a na základe čoho ti ho zamestnávateľ urobil ak si nepodala žiadosť? Ani si nič - žiadnu žiadosť nepodpisovala v januári/februári? Pokiaľ áno - to je potom super zamestnávateľ - ešte aj žiadosť za teba vypísal a tebe dal len podpísať. Klobúk dolu. Ale jeho povinnosť to nie je - takže odpoveď na otázku - áno, ak chceš vykonanie RZD zamestnávateľom, žiadosť si podať bežne musíš.
@alenah31 nepamätám si, žeby som niečo podpisovala, len mi ročné zúčtovanie prišlo poštou domov. A áno, bol to skvelý zamestnávateľ aj ľudský, kým som neotehotnela.Asi budem musieť kontaktovať účtovníčku a opýtať sa jej priamo, čo jej mám zaslať.
nakoľko si aj pracovala aj nastupovala na MD zrejme - bude teraz potrebovať od teba aj nejaké potvrdenia, bez ktorých to nevie urobiť - určite volaj učtovníčke.
@alenah31 pracovala som do októbra, odvtedy som Pn a na materskú pôjdem začiatkom marca.
ja by som jej zavolala kvôli tej žiadosti - budeš vykrývať len kal. rok 2023, ale zasa len podpíšeš žiadosť, v tomto prípade nedokladuješ nič.
@alenah31 ďakujem.

zamestnávateľ nerobí daňové priznanie, ale Ročné zúčtovanie dane, je potrebné oň požiadať písomne na tlačive na to určenom, najneskôr do 15.2.