Musím zaplatiť vysoký nedoplatok za plyn?
Dobrý deň prosím vás o radu 🙏🏻do decembra som bývala v podnájme v dome kde som si riadne hradila zálohy za plyn.Po kúpe bytu čomu je už 8 mesiacov odomna pýta preplatok za plyn,ešte dodám že keď som tam išla bývať platila som 30 e lebo že tak boli nastavené zálohy a prišiel mi nedoplatok cez 1000 e čo som vtedy zaplatila.potom už mi zálohy navýšili na 80 e(je to malinký domček) ale teraz po skoro 9 mesiacov chce odomna aby som zaplatila, nedoplatok.ide o dosť vysokú sumu ,ma na to právo?a ešte pre informáciu bývalá som tam na čierno,nič žiadne dane z príjmov neodvadzala 4 roky.dakujem za akúkoľvek odpoveď
Na čierno bez zmluvy?
@momo32 takže si tam vlastne nebývala, čiže ti nemá čo dokázať ani keby sa vyhrážala súdom, ešte by ona sama sebe uškodila.
Žiadala by som ju o výpis spotreby od plynárenskej spoločnosti, ak by tá spotreba bola vysoká v mesiace, kedy si tam žila, bolo by fér to zaplatiť, sú to predsa tvoje náklady. Ak by to bolo mimo tie mesiace, tak by som jej ukázala prostredníček.
Spotreba je na papieri aj so sumou tak to pýtaj a ak si naozaj toľko minula treba to zaplatiť.
Sadnúť si k vyuctovaniu. Mala si si pri odstahovaní odfotit merač. Ci ako ste to urobili? Ved všetko sa to dá vypočítať, ak si si to zaplatila, odfotila.
@momo32 nedolozila to vyuctovanim od SPP?
@simsalabim nie nedolozila, len telefonicky mi to oznámila že za rok 24/25 mám nedoplatok cez 700 a a minulý rok mi vracali okolo 100.uz od januára hneď po mojom odstahovni tam býva rodina.
Sadnúť si k vyuctovaniu. Mala si si pri odstahovaní odfotit merač. Ci ako ste to urobili? Ved všetko sa to dá vypočítať, ak si si to zaplatila, odfotila.
@anonym_cf2bdc samozrejme som si odfotila merače všetko
@simsalabim nie nedolozila, len telefonicky mi to oznámila že za rok 24/25 mám nedoplatok cez 700 a a minulý rok mi vracali okolo 100.uz od januára hneď po mojom odstahovni tam býva rodina.
@momo32 no tak ak nemate zmluvu, nema oficialne na nic narok, ale vyziadala by som si to vyuctovanie. A podla toho sa zariadila - ak je tam naozaj nedoplatok, z moralneho hladiska je spravne to zaplatit, i ked...ona ta tam mala nacierno, neodvadzala z toho dane... Na vyzctovani uvidis vsetko - datumy, spotrebu, platby.
Ja prenajimam a najomnikom vzdy dolozim vyuctovanie. Niekedy vraciam, niekedy maju nedoplatok, co musia uhradit. Ale nikdy to nie je na dobre slovo, vzdy maju pred sebou vyuctovanie.
@anonym_cf2bdc samozrejme som si odfotila merače všetko
@momo32 tak potom si to vypocitaj, skontroluj podľa vyúčtovania. Ak ti ho nechce dat, smola pre ňu.
Vypýtať si to písomne a áno. Ak si to minula ty tak to snáď aj ty máš uhradiť.
@momo32 V prípade, že nebyvate v predmetom dome už 8 mesiacov, vyúčtovanie bolo pravdepodobne nedávno a po Vašom odstahovani do domu prišli iní podnájomnici,ja nevidím dôvod,aby ste platili nedoplatok.Clovek by mal platiť svoje dlžoby,len akú máte istotu, že ste to boli Vy,kto nedoplatok vytvoril svojou spotrebou a nie rodina, ktorá prišla po Vás?
80€ za plyn na vykurovanie na jedného človeka je hodne. to tam boli take úniky tepla alebo si kúrila na 28’?
@momo32 keď sme prenajali byt a bolo to od stredu roka, podľa vyúčtovania som nájomcovi vypočítal pomernú časť spotreby, niečo zaplatil on, niečo ja aby to bolo spravodlivé. Samozrejme zmluvu mal riadnu, na preberacom protokole boli uvedené stavy všetkých meračov. Vyúčtovanie som mu automaticky predložil ak vzorec výpočtu pomernej časti, takže najprv treba požiadať o preukázanie vyúčtovania a na základe toho vypočítať pomernú čssť spotreby za obdobie, kedy si tam bývala. Inak, ľudia sú v tomto hlúpi, majú si žiadať od prenajímateľa zálohové platby zvlášť na zmluvu a nájom zvlášť. Lebo prenajímatelia to lišiacky spravia, dajú to pod jednu sumu a z toho si zoberú nájom a zálohové platby majú naschvál nastavené nízke a potom to hrajú na nedoplatky.
@momo32 keď sme prenajali byt a bolo to od stredu roka, podľa vyúčtovania som nájomcovi vypočítal pomernú časť spotreby, niečo zaplatil on, niečo ja aby to bolo spravodlivé. Samozrejme zmluvu mal riadnu, na preberacom protokole boli uvedené stavy všetkých meračov. Vyúčtovanie som mu automaticky predložil ak vzorec výpočtu pomernej časti, takže najprv treba požiadať o preukázanie vyúčtovania a na základe toho vypočítať pomernú čssť spotreby za obdobie, kedy si tam bývala. Inak, ľudia sú v tomto hlúpi, majú si žiadať od prenajímateľa zálohové platby zvlášť na zmluvu a nájom zvlášť. Lebo prenajímatelia to lišiacky spravia, dajú to pod jednu sumu a z toho si zoberú nájom a zálohové platby majú naschvál nastavené nízke a potom to hrajú na nedoplatky.
@anonym_477dfa nakoniec som sa spojila s terajšími nájomníkmi a keďže sa oni nasťahovali až 3 mesiace po mojom odchode,plyn nikto samozrejme neplatil a preto vznikol nedoplatok a ich pred pár dňami odstrihli.koltol v januári vôbec nešiel a viete si predstaviť aka spotreba tam potom musela byť keď ho opravili.Som rada že som už vo svojom😊všetkým vám ďakujem za odpoveď ❤️
80€ za plyn na vykurovanie na jedného človeka je hodne. to tam boli take úniky tepla alebo si kúrila na 28’?
@anonym_2532f4 kurila som aj drevom,chyba bola inde,studený dom po mesiaci pokazeného kotla v januári a nikto zálohu neplatil, keďže tam po mne išli nájomníci až 3 mesiace po mne
@anonym_477dfa nakoniec som sa spojila s terajšími nájomníkmi a keďže sa oni nasťahovali až 3 mesiace po mojom odchode,plyn nikto samozrejme neplatil a preto vznikol nedoplatok a ich pred pár dňami odstrihli.koltol v januári vôbec nešiel a viete si predstaviť aka spotreba tam potom musela byť keď ho opravili.Som rada že som už vo svojom😊všetkým vám ďakujem za odpoveď ❤️
@momo32 super. Potom to máš vyriešené a prenajímateľ/vlastník si to musí vyriešiť vo vlastnej réžii

raz píšeš že pýta od Teba preplatok a raz nedoplatok tak ja teraz neviem...