icon

Na čo mám nárok ako vdova s deťmi?

lucialutt
26. apr 2025

Ahojte, zostala som zo dňa na deň sama s dvoma deťmi.manzel zomrel nečakane, náhle.chcem sa spýtať,kto by mi vedel poradiť,na čo mám nárok,čo môžem ešte vybaviť okrem sirotského na deti a vdovského na seba?je ešte možné napr.strava v škole lacnejšie?...

luccija
26. apr 2025

@lucialutt to mi je ľúto
Na obecnom úrade či úrade soc.veci by vedeli poradiť, ak nie si v hmotnej núdzi stravu lacnejšiu asi nie, ale len tipujem.Skus pozrieť stránku upsvaru sú tam kolónky úmrtie, narodenie dieťaťa atď...

patka06
26. apr 2025

Úprimnú sústrasť.
Aké veľké sú deti? V MŠ - predškolskej a na ZŠ je dotácia na stravu, tzv. obedy zadarmo

mandinka
26. apr 2025

Na upsvare vieš vybaviť príspevok na pohreb , nie je to veľa , ale pomôže. Nejaká hmotná núdza ak ti vychádza, to je závislé od príjmov ďalších, takže individuálne. ideálne zájsť na upsvar, tam ti určite poradia a pomôžu na čo všetko máte teoreticky nárok

lucialutt
autor
26. apr 2025

Hmotná núdza nie som.som zarobkovo činná.na prispevok na pohreb som si podala.skoda,že keď som tam bola ,som sa nespýtala.idem pozrieť na net ten úrad práce,čo tam nájdem.dakujem

martinkatinka
26. apr 2025
@lucialutt

Hmotná núdza nie som.som zarobkovo činná.na prispevok na pohreb som si podala.skoda,že keď som tam bola ,som sa nespýtala.idem pozrieť na net ten úrad práce,čo tam nájdem.dakujem

@lucialutt uprimnu sustrast. Vdovske, sirotske a mozno este poistka, ak bol muz poisteny. A pridavky na deti isto mas, plus danovy bonus. To je vsetko.

pribinak
26. apr 2025

Mesto/obec kde žiješ môžu poskytnúť nejaký jednorazový finančný príspevok napr na bývanie škol. potreby, obuv, ošatenie …
Musíš sa informovať, neciem kde žiješ, menšie obce nemusia mat na to rozpočet

0silvia0
26. apr 2025

@lucialutt aj v praci na personalnom sa spytaj, ci zamestnavatel neposkytne prispevok pri umrti. U nas je to tusim 300 euro, ale mame odbory.

viestta
26. apr 2025

Niektori zamestnavatelia vyplacaju v takych pripadoch prispevok zo socialneho fondu pozostalym, treba sa spytat byvalych kolegov, ci nie je taka moznost. Aj odbory niekedy vyplacaju nejaky prispevok. Budu to vediet byvali manzelovi kolegovia.

adinam
26. apr 2025

obedy sú zadarmo,takže ak sa tvoje deti stravujú v škole,tak neplatíš nič...

katty123456
27. apr 2025
@martinkatinka

@lucialutt uprimnu sustrast. Vdovske, sirotske a mozno este poistka, ak bol muz poisteny. A pridavky na deti isto mas, plus danovy bonus. To je vsetko.

@martinkatinka ešte jednorazova výplata z2piliera ak mal ma napada

lucialutt
autor
29. apr 2025

@lucialutt ďakujem,idem to všetko popozerať, vybaviť čo sa bude dať

canany
29. apr 2025

Ja som dostala prispevok od zamestnavatela mojho aj jeho, druhy pilier ide do dedicakeho konania, ak bol poisteny. Sirotske a vdovske klasika, prispevok na pohreb a od statu viac necakaj. Ak si zarobkovo cinna a nie si v kategorii hmotna nudza, cize mas dom/byt, auto mas smolu, neodstanes nic.
Aj prispevky na tabory atd su len pre ludi pod urcitu zarobkovu hranicu.
Jedine co mi napada, je prehodit danovy bonus na teba, ak ho poberal manzel.
A pevne nervy pri vybavovani sirotskeho a vdovskeho.