icon

Najlepšie banky na založenie účtu

7. okt 2025

Ahojte.Prosim Vás.Viete mi odporučiť? Ktorá banka je najlepšia na založenie účtu? Ďakujem

anonym_7696f2
7. okt 2025

Závisí aké sú tvoje požiadavky na ucet

madeincssr
7. okt 2025

Vyberal by som z tych, kde je vedenie uctu zadarmo bez nejakych velmi sekirujucich podmienok, kde su, samozrejme, platby kartou zdarma vzdy a vsade a idealne aj vybery z bankomatu bez poplatkov nielen v SR, ale aj v zahranici (obcas sa to pri cestovani mimo eurozonu hodi). Samozrejme len z bank, ktore su vo fonde na ochranu vkladov. Pogoogli na roznych financne orientovanych portaloch, kde byvaju aj rebricky financnych produktov ako financnahitparada a pod.

maranco
7. okt 2025

Používam kombináciu FIO na domáce a české platby
máš to bez poplatkov a bez podmienok, aj výbery z akéhokoľvek bankomatu
Výhoda je že z banky nikdy neotravujú, nevyvolávajú ti s ponukami na stretnutie, ani neposielajú reklamy na email ani do bankovej aplikácie.
Máš tam okamžité platby aj v € ale aj v CZK mene.

A na internetové platby kartou, alebo v zahraničí Revolut, tam máš bezplatne jednorázovú kartu aj virtuálne karty s limitmi ľubovolne koľko si založíš. (Mám zvlášť kartu na booking, packetu, gooole...)
Z FIO si okamžitou platbou pošlem na Revolut sumu ktorú potrebujem a zaplatím cez Revolut karty.

billy_jean
7. okt 2025

Ja mám SLSP, za účet neplatím, ani za transakcie, môžem vyberať z akéhokoľvek bankomatu na SVK. Som spoko, zatiaľ som za tých 15 rokov nemala problém. Predtým TB.

autor
7. okt 2025

@anonym_autor Rozmýšľala som nad 365-kou.Alebo mBank.Nemate s tým skúsenosti?

anonym_7696f2
7. okt 2025

Kašli na 365, tá sa bude čo nevidieť spájať s ČSOB, ja som od nej odišiel, a mBank, tiež nie, veď je to posledná banka ktorá ponukne odosielanie okamžitých platieb...

anonym_450fc5
7. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Rozmýšľala som nad 365-kou.Alebo mBank.Nemate s tým skúsenosti?

@anonym_autor vzdy si treba volit velke banky

autor
8. okt 2025
@anonym_7696f2

Kašli na 365, tá sa bude čo nevidieť spájať s ČSOB, ja som od nej odišiel, a mBank, tiež nie, veď je to posledná banka ktorá ponukne odosielanie okamžitých platieb...

@anonym_7696f2 A si spokojný s ČSOB?

esmey
8. okt 2025
@madeincssr

Vyberal by som z tych, kde je vedenie uctu zadarmo bez nejakych velmi sekirujucich podmienok, kde su, samozrejme, platby kartou zdarma vzdy a vsade a idealne aj vybery z bankomatu bez poplatkov nielen v SR, ale aj v zahranici (obcas sa to pri cestovani mimo eurozonu hodi). Samozrejme len z bank, ktore su vo fonde na ochranu vkladov. Pogoogli na roznych financne orientovanych portaloch, kde byvaju aj rebricky financnych produktov ako financnahitparada a pod.

@madeincssr a teraz povedz ktorá banka ma spoplatnene platby kartou a ktorá nie je vo fonde na ochranu vkladov??

maranco
8. okt 2025
@esmey

@madeincssr a teraz povedz ktorá banka ma spoplatnene platby kartou a ktorá nie je vo fonde na ochranu vkladov??

@esmey myslel asi platbu kartou keď ňou platíš v Maďarsku, Česku, Poľsku.
SLSP má poplatok 2%, VÚB 2,5% a 365bank má 3%.
Tu je príklad koľko by stál 100€ nákup v Maďarsku pred rokom podľa použitej karty.

madeincssr
8. okt 2025
@esmey

@esmey napriklad Revolut (OK, nie je to celkom banka) nie je na SK ucastnikom fondu na ochranu vkladov (slubuje zabezpecenie litovskym). A poplatky za platbu kartou v zahranici maju niektore banky v cennikoch (v niektorych programoch vedenia uctov poplatok neuctuju, ale mnohe ho skryvaju do vymenneho kurzu pri neEuro mene, okolo 2-3%). A tomu sa vraj zas da takmer vyhnut Revolutom.

apostolko
8. okt 2025

mam mbank uz cez 4 roky, nemal som potrebu menit, ponukaju vsetko co potrebujem, nevyuzivam ale aktivacia a zriadenie povoleneho precerpania v appke, rovnako aj kreditnej karty ci spotrebneho uveru, vyuzivam to ako hlavny ucet kde chodi vyplata, odkial su zriadene inkasa atd., od zajtra 9.10.2025 aj okamzite platby (odosielanie), prijimanie bolo aktivne uz dlhsie - nikdy som nepotreboval ani jedno ani druhe vyuzit, ucet aj karta bez poplatku, neobmedzene vybery z bankomatu po celom svete (vratane SVK) na 70€ zdarma, alternativu pri cestovani vyuzivam REVOLUT kde len zmenim € do potrebnej meny a platim v zahranici (maju lepsi stredovy kurz), vacsinu poziadaviek a informacii riesit v appke cez ich chat, pobocku som nikdy nenavstivil za 4 roky....je to na tebe, kazdy si tu obhaji svoju banku, pekny den 🙂

anonym_7696f2
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_7696f2 A si spokojný s ČSOB?

@anonym_autor nemám ČSOB, ale fio, to mi celkom vyhovuje, ešte keby mali virtuálne/jednorazové karty tak by to bolo super

anonym_9a1cc6
8. okt 2025

Ja mam tatra banka. Síce platím za účet 7 eur, ale je to silná banka, plus sa mi stalo, ze mi z bezpečnostných dôvodov zablokovali kartu, niekto sa mi pokúšal dostať do účtu, a vybielit ho a oni to vyhodnotili ako podozrivu transakciu. Maju jednorazovú kartu na platbu online, ja som spokojna. Maju bankomaty aj na vkladanie peňazí.

ktobytobolpovedal
8. okt 2025

Ja som teraz unicredit bank presla do slsp a zatial som spokojna

maranco
8. okt 2025
@anonym_9a1cc6

Ja mam tatra banka. Síce platím za účet 7 eur, ale je to silná banka, plus sa mi stalo, ze mi z bezpečnostných dôvodov zablokovali kartu, niekto sa mi pokúšal dostať do účtu, a vybielit ho a oni to vyhodnotili ako podozrivu transakciu. Maju jednorazovú kartu na platbu online, ja som spokojna. Maju bankomaty aj na vkladanie peňazí.

@anonym_9a1cc6 podľa možnosti používaj karty s nastaveným limitom, ktorý si podľa potreby upravuj, ak by prišlo k zneužitiu tak aby nebola veľká škoda

Nedávno sa v mojom okolí riešilo zneužitie virtuálnej karty ktorá sa používala jedine na Booking a Agoda bol tam nastavený limit 40€ a podvodník si s ňou kúpil eSIM kartu.
Virtuálnu jednoducho zrušíš a nemusíš riešiť výmenu plastovej ak by si používala iba svoju hlavnú plastovú kartu. Jednorázovú kartu ti booking odmietne.
eSIM operátor po reklamácii peniaze vrátil

Pravdepodobne booking naďalej používa staré praktiky kedy ubytovaniu poskytne všetky údaje o tvojej karte a stačí nejaký nečestný zamestnanec ktorý toto zneužije a urobí si nákup pre seba o niekoľko týždňov po tom čo si sa tam ubytovala.

madeincssr
8. okt 2025

@maranco pre obcasneho (casto vikendy) cestovatela po nedalekom okoli (CZ, HU, PL, eurozona...), cize platby kartou tam a prip. vybery miestnej meny z tamojsieho banomatu, obcas mensie neEuro bankove prevody (napr. do CZ), by si zvolil zriadit si Revolut alebo Wise? Aj z pohladu DLHODOBEJ perspektivy (nezhorsovania/nespoplatnovania podmienok).

maranco
8. okt 2025
@madeincssr

@maranco pre obcasneho (casto vikendy) cestovatela po nedalekom okoli (CZ, HU, PL, eurozona...), cize platby kartou tam a prip. vybery miestnej meny z tamojsieho banomatu, obcas mensie neEuro bankove prevody (napr. do CZ), by si zvolil zriadit si Revolut alebo Wise? Aj z pohladu DLHODOBEJ perspektivy (nezhorsovania/nespoplatnovania podmienok).

@madeincssr na toto používam Revolut (platby kartou a výbery z bankomatu v zahraničí), ale na prevody/zmenu €>CZK na bankových účtoch používam Wise.
Revolut mal zbytočný poplatok ak si posielal napríklad CZK na bankový účet v Česku.

To bolo v dobe keď Wise tuším ešte nevydávalo platobnú kartu, tak odvtedy som neskúmal aké majú možnosti a Revolut mi na toto vyhovuje.
Zase toľko prevodov v CZK nerobím aby som nad tým strácal veľa času.

Jedine v bankomate si dávať pozor a pozerať riadne či neponúka DCC, alebo poplatok navyše za výber, v Česku používam bez poplatkov bankomat ČSOB alebo FIO, sporiteľňa chcela DCC alebo poplatok a Euronet to zďaleka obchádzam.
Posledné roky s hotovosťou v CZK je tak, čo zoberiem aj donesiem 🙂

anonym_3f30cb
8. okt 2025

Ja mám slsp od mojej 18tky a som spokojná. Majú všade bankomaty, vedenie účtu zadarmo, platby odosiela okamžite, ja som spokojná.

tara795
9. okt 2025

@anonym_autor mam skúsenosť s Tatra, ČSOB, VUB. Jednoznačne odporúčam Tatru ms top aplikáciu, security.. VÚB je taky priemer. cSOB sa mi moc nepáči, držíme len kvôli hypotéke.

autor
9. okt 2025
@tara795

@anonym_autor mam skúsenosť s Tatra, ČSOB, VUB. Jednoznačne odporúčam Tatru ms top aplikáciu, security.. VÚB je taky priemer. cSOB sa mi moc nepáči, držíme len kvôli hypotéke.

@tara795 Práve preto sa aj pýtam.Lebo by sme si chceli po čase zobrať hypotéku.

tara795
10. okt 2025
@anonym_autor

@tara795 Práve preto sa aj pýtam.Lebo by sme si chceli po čase zobrať hypotéku.

@anonym_autor pokiaľ ju nejdeš brat najbližšie 2-3 mes podla toho by som sa neorientovala.. ono tie banky menia dosť často úroky a podmienky hypotek, čo bude pre teba podstatne. A nie vždy najlepšia banka na hypo = najlepšia banka na bežný účet. Ako hovorím odporúčam Tatru, ale na hypo nam nedokázali dat take podmienky ako CSOB. A teda chceš pozerať na úroky lebo už aj 0.1% rozdiel ti dlhod9bo urobi dosť rozdiel.🙂

silbar
Odpoveď bola odstránená
silbar
Odpoveď bola odstránená
majka2959
17. nov 2025
@maranco

Používam kombináciu FIO na domáce a české platby
máš to bez poplatkov a bez podmienok, aj výbery z akéhokoľvek bankomatu
Výhoda je že z banky nikdy neotravujú, nevyvolávajú ti s ponukami na stretnutie, ani neposielajú reklamy na email ani do bankovej aplikácie.
Máš tam okamžité platby aj v € ale aj v CZK mene.

A na internetové platby kartou, alebo v zahraničí Revolut, tam máš bezplatne jednorázovú kartu aj virtuálne karty s limitmi ľubovolne koľko si založíš. (Mám zvlášť kartu na booking, packetu, gooole...)
Z FIO si okamžitou platbou pošlem na Revolut sumu ktorú potrebujem a zaplatím cez Revolut karty.

@maranco Ahoj, vidím, že máš výborné znalosti o Fio. Môj brat má každý rok poslať platbu do Česka. Ponúkla som mu, že mu to urobím cez Wise alebo Revolut. Pripadne on by to mohol poslať zo svojho SK účtu Fio. Avšak kurz nie je tak výhodný ako cez vyššie menované platformy. Napadla mi ešte jedna možnosť. Ak by si v účte založil český podúčet a tam si previedol určitú čiastku, bolo by to lacnejšie? A podobne, ak by z neho vybral v Česku peniaze z bankomatu? Chystá sa na trhy, inak platí všetko kartou. Ďakujem.

maranco
17. nov 2025
@majka2959

@maranco Ahoj, vidím, že máš výborné znalosti o Fio. Môj brat má každý rok poslať platbu do Česka. Ponúkla som mu, že mu to urobím cez Wise alebo Revolut. Pripadne on by to mohol poslať zo svojho SK účtu Fio. Avšak kurz nie je tak výhodný ako cez vyššie menované platformy. Napadla mi ešte jedna možnosť. Ak by si v účte založil český podúčet a tam si previedol určitú čiastku, bolo by to lacnejšie? A podobne, ak by z neho vybral v Česku peniaze z bankomatu? Chystá sa na trhy, inak platí všetko kartou. Ďakujem.

@majka2959 ja mám samostatný riadny účet v mene CZK k nemu mám kartu (to si založí cez IB/mobil) a peniaze aby bol dobrý kurz prevediem cez Wise.
Tú kartu si beriem keď idem do Česka.

Ak si na účet v mene CZK pošle € tak sa zamenia kurzom FIO, nič tým nezíska to môže rovno poslať CZK zo svojho € účtu.
Ale ak použije na zmenu Wise alebo Revolut vyjde to lepšie.

Tiež ak nakupujem v českých eshopoch v mene CZK tak požijem účet v mene CZK, prípadné vrátenie platby sa nebude prepočítať na € ale ostane celá suma v CZK

majka2959
17. nov 2025
@maranco

@majka2959 ja mám samostatný riadny účet v mene CZK k nemu mám kartu (to si založí cez IB/mobil) a peniaze aby bol dobrý kurz prevediem cez Wise.
Tú kartu si beriem keď idem do Česka.

Ak si na účet v mene CZK pošle € tak sa zamenia kurzom FIO, nič tým nezíska to môže rovno poslať CZK zo svojho € účtu.
Ale ak použije na zmenu Wise alebo Revolut vyjde to lepšie.

Tiež ak nakupujem v českých eshopoch v mene CZK tak požijem účet v mene CZK, prípadné vrátenie platby sa nebude prepočítať na € ale ostane celá suma v CZK

@maranco Ďakujem Ti za dobré rady. Takže si mi potvrdil urobiť prevod radšej cez Wise alebo Revolut. A ten výber z bankomatu v Česku? Vyjde to asi narovnako ako meniť peniaze v banke alebo zmenárni?

maranco
17. nov 2025
@majka2959

@maranco Ďakujem Ti za dobré rady. Takže si mi potvrdil urobiť prevod radšej cez Wise alebo Revolut. A ten výber z bankomatu v Česku? Vyjde to asi narovnako ako meniť peniaze v banke alebo zmenárni?

@majka2959 výber z bankomatu sa prevádza kurzom banky ktorej patrí platobná karta, takže výber s kartou Revolut sa oplatí, použi bankomat ČSOB, FIO tam nie sú dodatočné poplatky

majka2959
17. nov 2025
@maranco

@majka2959 výber z bankomatu sa prevádza kurzom banky ktorej patrí platobná karta, takže výber s kartou Revolut sa oplatí, použi bankomat ČSOB, FIO tam nie sú dodatočné poplatky

@maranco Ešte raz veľká vďaka!!!