icon

Nájom s priateľom

3. feb 2022

Je podľa vas ok platiť presnú polovicu nájmu v prípade ze priatel zarába raz toľko ako ja?

Strana
z4
zojazoja
3. feb 2022

ok je vsetko, co sa dvaja medzi sebou dohodnu. pri jednom páre je to ok, pri druhom by boli hádky.

cyberk
3. feb 2022

Ano je, byvas tam tak isto ako on, ak sa ti nepaci kolko zarabas, makaj na sebe a najdi si lepsiu pracu

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
liljana
3. feb 2022

Dohodni sa, ze budete platit v pomere, v akom zarabate. Ty tretina, on dve tretiny. Problem nastane, ak on sa bude snazit zarabat cim viac, aby bolo pre rodinu a ty budes spokojna s tym malom, co mas, alebo prestanes pracovat uplne a budes cakat vsetko platenie od neho. Bude otazka casu, mozno rok, ci desat, ale raz nerovnomerne rozdelenie vydavkov prestane fungovat urcite.

7lenka11
3. feb 2022

samozrejme, že máte ísť na polovicu.. lepší plat neznamená, že má niečo za teba platiť alebo že má automaticky prispievať na niečo viac.. je to jeho šikovnosť, že si našiel dobre platenú robotu a nie povinnosť platiť vyššie výdavky

janai1
3. feb 2022

Áno... Keby odo mňa žobral aby som mu platila nájom len preto ze zarábam viac už by to nebol priateľ 😉

hapkova
3. feb 2022

Je to ok, tiez to tak mame, nejde o to kto kolko zaraba ale byvate tam rovnako spolu.

mamina0078
3. feb 2022

Áno, avšak pokiaľ ti navrhne, že on zaplatí viac ok ja by som to od neho nevyžadovala a navrhla polovicu a čakala ako nato zareaguje. Každopádne je to fér.

rejka7
3. feb 2022

Správne polovica najmu a polovica domácich prác, keď rovnoprávne tak na obidvoch stranách, ty do obchodu, on navarí obed, ty pozmyvas riad, on poutiera a odloží, ...

kikus7
3. feb 2022

Áno. Je to ok. My sme boli presne na polovicu, hoci on zarábal viac. Ani som nevedela koľko, lebo nikdy nepovedal. Aj dovolenky/pobyty boli pol na pol. Pri výletoch napr. on platil palivo, ja vstupenky. On lístky do kina, ja popcorn a nápoje, ďalší raz naopak. To, že je niekto partner a možno zarába viac, neznamená, že ma musí živiť. Samozrejme, v manželstve by to bolo inak.

tenerifka
3. feb 2022

Ak to je len priatel, a nemate spolu deti, tak jeto ok. Ked to raz bude manzel, vtedy budu vsetky peniaze aj vsetky vydavky spolocne

dadulamamula
3. feb 2022

Polovica nájom, polovica strava, polovica základná hygiena... A to čo potrebuješ ty naviac z hygieny alebo zo stravy si dokupis sama a on sám.
Kompromis.
Ty zarábas 700 on zarába 1000 nájom je 500 ty dáš 250 on 250 ty dáš na stravu 100 on 100 na hygienu dáš 50 on 50.. = 400 € každý jeden takže tebe ostane 300 a jemu 600€ pokým nie ste zobraty tak nemáte spoločne peniaze ty svoje ja svoje

tomikejt
3. feb 2022

Jasne ze je to ok

diusqa761
3. feb 2022

Ak niesi manželka, na materskej , dlhodobej PN, rodičovskej, momentálne nezamestnaná a pod tak to tak má byť. Niesi jeho žena , nemáte spoločne peniaze, nemáte dieťa predpokladám si iba frajerka tak jasné že keď idete do podnájmu platíte Spolu nájom, strava, energie , hygienické potreby, výlety, dovolenky, reštaurácie atď tak to robia všetci aspoň trochu uvedomelý ľudia a tebe môže byť jedno aj keby zarábal 5000€ mesačne dokedy nieste manželia tak sa budeš podieľať rovným dielom finančne. Ak ti to nevychádza treba hľadať lepšiu prácu

benit
3. feb 2022

Kamoska ma treti ucet. Dohodli sa s muzom na urcitom % z platu, kolko tam mesacne kazdy posle a z toho sa platia vydavky na domacnost. Myslim, ze to je take celkom fajn. Ona nemoze ist pracovat na lepsi flek, stara sa o deti, rozvaza na kruzky, domacnost. Vyhovuje im pracovovna doba a aj to, ze pracuje v mieste bydliska. On zaraba viac. Tym, ze nemz tieto povinnosti, moze mat dlhsou pracovnu dobu, dochadza za lepsie platenou pracou.

ladycat2021
3. feb 2022

Ja som sa dohodla s priatelom, ze on bude platit za dom a vydavky s tym spojene a ja budem doma a starat sa o domacnost.

bikarbona
3. feb 2022

Ak by si byvala s kamoskou, tiez platis polovicu, cize je to ok.

bilancia
3. feb 2022

ano je to fer, ale tiez zalezi aj na dohode.

monka105
3. feb 2022

Áno. 🙂

guiseppinka
3. feb 2022

Je to ferove, dolezite je sa vsak dohodnut, ako to bude v manzelstve a cez matersku a rodicovsku... Lebo niektori experti si na toto zvyknu a chcu taketo 50:50 aj cez matersku a rodicak... Alebo este si mozete zaviest system, ze on bude platit veci okolo domu a ty potraviny, drogeriu... Dolezite je, aby ste s tym suhlasili obaja a vyhovovalo vam to...

zupka33
3. feb 2022

Je to vsetko o vzajomnej dohode no ako zatial by som povedala, ze to je fer. Aj keby si byvala s nejakou kamaratkou, ktora by zarabala viacej, aj s nou by ste si najom asi delili na polovicu

zmrzlinka2021
3. feb 2022

Pre mna to nie je OK.

Ak s niekym idem byvat, mame hadam uz vazny vztah a planujeme sa casom vziat, cize ocakavam, ze clovek, ktory ma dvojnasobok mojho prijmu, bude podstatne viac platit aj v ramci fungovania domacnosti.

A je jedno, ci ste manzelia alebo nie, ak mate vazny vztah a planujete manzelstvo. Pre mna ako zenu by to bolo ponizujuce davat polovicu, ked partner zarobi podstatne viac.

V nasom manzelstve zarabam viacej ja, pretoze ja som oproti manzelovi ambicioznejsia, dravejsia a preto prirodzene platim toho viacej ja.
Ked som v praci len zacinala s nikym prijmom, vtedy este priatel (takze sme logicky spolu nebyvali) platil vsetko, kam sme sli, vylety..

Urcite by som nepristupila na 50:50, ked mate odlisne prijmy a vazny vztah. Uz teraz by ste sa mali urcit fungovat ako rodina, ked ste sa rozhodli spolu byvat.

A trestat niekoho za nizsi prijem mi pripada neakceptovatelne. Su povolania, kde max strop je 1000 eur v cistom a su specifice povolania, kde clovek zarobi aj 5 litrov. Ak raz tvorime par, ideme aj vo financiach spolocne - pravdaze ak ide o vazny vztah s cielom vziat sa, mat rodinu, proste spolu zostarnut

sense
3. feb 2022

Áno je, ak sa aj na vedení domácnosti posielate rovnako a ak teda nemáte spolu ešte deti.
A ôk je všetko co vyhovuje obom stranam

littlefiona
3. feb 2022

@zmrzlinka2021 ja taktiež s tebou súhlasím, u nás zarába podstatne viac môj partner a ani mu len nenapadne, aby som vôbec niečo platila a nieto niečo na polovicu. Potom keď žena ostane na rodičáku sa čuduje, že musí ešte aj z tých málo peňazí prispievať na hypo a kadejaké výdavky🤦‍♀️

vero96
3. feb 2022

@zmrzlinka2021 a s týmto ja napríklad nesúhlasím. Ak to je vážne, tak sa vezmime budme rodina a majme všetko spoločné. Ak to ideme skúsiť čo to pojde a sme len frajeri, tak plaťme všetko napolku. Ako sa hovorí každý si je strojcom svojho šťastia, takže ak som v nejakej práci súhlasím s platom a viem aké mám výdavky. Bývam v byte rovnako ako on. Keď idem do zdielaneho podnájmu tiež neplatia v iných izbách viac za mňa, kt zarábam menej... Ak na to nemá finančne je tu možnosť nájsť si niečo lacnejšie aby to vyhovovalo hned obom. Ak sa časom rozídu bude mu tie peniaze za nájom vracať, kt on platit miesto nej?

littlefiona
3. feb 2022

@vero96 ja teda neviem, ale myslíš, že chlap sa len tým, že sa vezmeme zmení? Že bol naučený platiť polovicu a po svadbe zrazu zacne prispievať viac, lebo viac zarobí? Podľa mňa aký je chlap pred svadbou, je aj po svadbe.

zmrzlinka2021
3. feb 2022

@vero96
rozumiem tvojmu postoju ale je rozdiel sharovat byt s cudzimi ludmi a zdielat domacnost s buducim muzom. Proste s nim uz fungujes ako par, nie ze sa zavries do svojej izby, sama si nakupujes, varis - to je pravdaze logicke. Ale aj pri tom "skusani" frajera, ci partnera mozes vidiet jeho pristup aj k peniazom, aj k tebe. A to ze niekto z paru zaraba dvojnaosobok, prirodzene by ho malo trknut platit viac.

Potom tu je kopec tem, kde sa dvaja vezmu, zena ide na matersku a ona si pomaly poziciava od rodicov peniaze, aby zaplatila svoju polku... ved to je chore... a velmi vela muzov to berie dnes ako samozrejmost, hlavne ked mnohi ludia ziju iba na divoko.

zmrzlinka2021
3. feb 2022

@littlefiona
Ja som raz zazila telefonat kolegyni s jej partnerom (nie muzom), maju dve deti, kde jej povedal ze zaplatil v skole nejakych 30 eur ani neviem za co, na co mu ona povedala, ze mu posle 15 eur na ucet.
Akoze mna tak zmrazilo

vero96
3. feb 2022

pozerám sa na to zo svojho pohľadu, my sme pred svadbou žili spolu 1,5roka v podnajme a par mesiacov sme už mali dom- pred svadbou. Podnájom sme platili pol na pol aj keď muž už vtedy zarábal o dosť viac ako ja. Keď sme si brali hypotéku dohodli sme sa, že hypotéku ako takú bude platiť celú on, elektrinu a zvyšok okolo domácnosti ja. Po svadbe sme sa ale dohodli na spoločnom učte a spolocnom "všetkom" a teda na jeden ucet chodia obe výplaty-chodili, aktuálne materská a mužova výplata a je všetko spoločné. Takže áno dá sa, dohodli sme sa takto, že to nebudeme deliť a je to naše.
No pred svadbou sme tú potrebu nemali. Ja som vždy tak hovorila, rozišli sa aj páry, kt tvrdili, že sa milujúúúúúúúúúúú oveľa viac ako my a riešiť potom peniaze s ex. asi by som na to nemala žalúdok.
@zmrzlinka2021
@littlefiona

mimikarol
3. feb 2022

Nemyslím si že je to fér. Keď už spolu bývate, žijete, tak asi ide o vazny vzťah, už nie ste len frajeri. Keď ste partneri tak to akoze je ok, keď ste manželia tak nie? Príde mi smiešne že ty zaplatis toto toľko a ja toto toľko. Ja síce nepracujem tak je jasné že nás živí a všetko platí muž. Ale keby pracujem tak peniaze by boli spoločne. A bolo by to tak aj vtedy keď by sme neboli manželia. Keď som bola na rodičovskej "moje" peniaze sa odkladali, on mi doložil a kúpili sme auto. Akože mne, ale ja to neberiem že je moje, aj keď chodím na ňom ja a kúpili sme ho pre mňa, ale že je spoločné

Strana
z4