Nákupný zoznam na víkend pre štvorčlennú rodinu
Ahojte.
Môžete mi zopar z vas napisat vás nákupný zoznam na vikend?
Mam pocit ze strase vela miname na stravu , popri tom chlebik peciem doma, maso kupujeme domace do zasoby.
Ale je pravda ze varim kazdy den takmer .max na 2
Nechodíme po restikach
Sme 2ja dospely 2 deti- 12 a 2 roky
No najhorsie ze neviem usetrit na strave..napr.drogeriu nekupujem zbytocne kadeco ..ale strava 🙈🙈
A čo napríklad kupuješ? Lebo niekto kúpi mlete maso, 2 kila zemiakov, pastetu, 2 litre mlieka a chlieb a druhy odíde s lososom, donutami a biozeleninou
Závisí aj, čo konkrétne chcem variť, či napríklad hovädzí vývar, zemiakový šalát, rezne a zákusok k tomu, alebo len kuracie stehná šupnem do rúry a ryžu ako prílohu, bez polievky(nie sme extra polievkovi, fakt málokedy robím ich) a bez dezertu
nerobí mi problém presne ti napísať náš zoznam na víkend pre 7 ľudí... tak si to myslela? čo kupujem ja?
to ked som zila este s rodicmi a bratom tiez bol pocit ze sa mina vela a pritom sa kupovali fakt len zakladne potraviny typu pecivo, nejak sunka salama, syry, zelenina ovocie. len sa prislo na to ze potom sa dokupuju aj sprostosti ako su jogurtove napoje (predrazene) a podobne veci, bez ktorych by sme sa zaobisli samozrejme 🙂
my sme 2 dospelý + puberťák a mesačne miniem na stravu a drogériu cca 400€. Určite by sa dalo ušetriť, kúpim aj veci, ktoré nám nutne netreba, občas si doprajeme. Tiež každý deň varím doma. Zoznam na víikend ti neviem napísať, lebo kupujem len to, čo momentálne nemáme doma, podľa toho, čo plánujem variť.
Ak ti to pomoze moj vikendovy nakup (mam ale tri deti a 2x denne musi byt maso, varim 2x denne cerstve):
2 kg basmati ryze, jeden balik cestovin, liter oleja, 5 kg masa- podla jedla vyskladam, paradajkovy pretlak-500ml, 2 kg cukety, hlavkovy salat, 3 uhorky, kilo paradajok (alebo 500g klasika, 500g cherry), paprika, baklazan, sladka cibula (sem tam zemiaky), cerstve bylinky- petrzlenova vnat, mata, pazitka, koriander, zerucha, susene datle, hrozienka a marhule, grecky jogurt-kilove balenie, 2 litre mlieka, 2 mozarelly, gouda syr, salamy - 400g, cerstvy natierkovy syr a sezonne ovocie - od avokada po hrozna, co mi padne do oka a obmienam. A potom k tomu tie nepotrebne veci, co ale nemusia byt...
Otazka je, ci navaris to iste, co ja🤫
Teraz ked islo vsetko tak hore, takzo usetris na strave. Vela zalezi aj od toho co ste doma zvyknuty jest..napr. moje deti nejedia skoro vobec jogurty, ale muz ano a dost vela, aj acidofilne mlieko vela pije. Jeme aj dost syrov, zeleniny a ovocia. Taky standardny nakup na viac dni je vzdy okolo 70 eur, ak neratam viac masa, granule pre psa a drogeriu vo vacsom mnozstve.
Vždy je to zelenina, podla toho, co mi chyba, polievku varime vzdy cize mrkva a pod., nejaka redkovka, paprika, uhorka, ovocie typu jablka, banany, pecivo alebo chlieb, maso na polievku (vacsinou mame vyvar ci uz hovadzi, slepaci) ak chyba tak muka, cukor, sol, olej a pod., z mliecneho par jogurtov, 1-2 l mlieka, tvrdy syr (nie vzdy), vajcia ak chybaju, nejaka sunka, pripadne slaninka na ranajky, smotana, slahacka to sa vzdy do niecoho minie a maso podla toho, co chcem varit. A vzdy sa k tomu prida este zopar hluposti, bez ktorych by sme sa zaobisli ale kad si chceme pomaskrtit tak sa kupia. Zavisi od toho ci s nami idu aj deti (10 a 15) alebo nie 🙂
Nas standardny nakup na tyzden stoji cca. 80-100€ (2dospeli, 2 deti 5,5 rocne). Kupujem ovocie (jablka, hrusky, hrozno, banany), zeleninu (paradajky, papriky, uhorky, cukety, redkovku, kalerab, zemiaky, biele jogurty, platkovy syr a sunku, maslo, mlieko, vajcia, cestovinu, ryzu, müsli, maso, chlieb a pecivo, mrazenu zeleninu do zasoby (brokolica, spenat, atd...), par keksikov pre deti, drogeriu podla potreby. Toto je taky zaklad, plus vzdy este nieco, co mi napadne v obchode alebo co doma chyba.
Rozmyslam, ze nikdy nekupujem "na vikend". Normalne celotyzdnovy vseobecny vacsi nakup, s tym, ze pocas prechadzky priebezne ako treba, dokupime iba pecivo. Ovocie a zelenina vydrzi z tyzdnoveho nakupu.
Cez vikend varime zvycajne vyvar (kur chrbty, zelenina) a druhe v sobotu vacsinou na dva dni, maso (kludne z mrazaku, kupime viac ked je v akcii a priebezne minieme), prilohu mame vzdy doma, nekupujeme specialne v piatok - ci cestoviny, ryzu, bulgur, kuskus, to su stalice ktore su naozaj vzdy doma, tiez kludne kupene vacsie mnozstvo v akcii. Aj zemiaky kupujeme skoro kazdy tyzden.
Tak nas tyzdnovy nakup vacsinou pozostava z masa, jogurtov, syrov, vajicok, natierok, masla, zeleniny, ovocia, plus doplnenie domacich zasob ak treba (muka, ryza, cestoviny, cesnak, cibula, musli, konzervy take ze hrasok, kukurica ci hribiky atd). To je taky zaklad plus speciality typu napriklad ze prihodim lekvar, ak chcem cez vikend robit parene buchty a doma mi dochadza, alebo ak chcem masko na sladko so slivkami cez vikend varit, dokupim tie slivky. Atd. Neda sa to zovseobecnit takto, ze co kupujeme na vikend 🤔
Nákupný zoznam nemám, no veľa mi pomáha, keď si urobím jedálniček na týždeň a podla toho nakúpim. Tak kúpim len to, čo je v zozname a nič iné. A zásadne chodím do obchodu bez detí. Ušetrím nielen peniaze, ale aj moje nervy, keď nemusím stále vysvetľovať, prečo nekúpim to, čo je podľa mňa blbosť. Varím tak na 2-3dni,nemam chuť stáť stále pri sporáku. Cez deň sme v práci a v škôlke takže doma si dáme niečo malé (jogurt, ovocie, roztek) a večeru. Cez víkend varím samozrejme už aj obed, no v rámci menu ktoré som pripravila a podla toho nakúpila. V sobotu večer si zas pripravím menu na ďalší týždeň. Týmto som dosť ušetrila a tiež už nevyhadzujeme toľko jedla, ktoré nestihneme minút, ako to bolo kedysi. Chce to len zabehať si systém, nepríde to samé. Mne to trvalo tiež nejaký čas, no prinieslo to ovocie 🙂🙂🙂🙂
nakup robim cca na tyzden plus do zasoby take zakladne potraviny. tiez si robim hruby jedalnicek, nie vzdy dodrzime, ale aby sme aj jedla obmienali a vedela som, co kupit. ale teraz sme nechali v sobotu v kaufe 190€, boli sme s muzom sokovani lebo sme nekupovali vobec ziadne maso ani karton mlieka ako zvykneme, vsetko islo hore a asi bude horsie. takze nam to vychadza cca 800€ na mesiac len jedlo, 150€ drogeria lebo ked vojdem do dm tak nakupim kadeco. maso jeme malo lebo v skolke ho maju vela, jogurty, syry, jedla hlavne rychle a zeleninove, polievka nie je kazdy den. cely zoznam ti nedam, ale nie su tam ani fr syry, ani kacacie pastety, a predsa nam to ide dost vysoko. na strave ale nechcem setrit, radsej detom kupim lacnejsie oblecenie, ktore aj tak za dva mesiace vyderu

a odkiaľ máme my naprosto cudzí ľudia vedieť, čo jete, či preferujete kvalitu či kvantitu, čo vám v domácnosti práve došlo...? Načo sú ti cudzie nákupné zoznamy, tie predsa nemajú všeobecnú platnosť