icon

Nárok na daňový bonus a odvody do Sociálnej poisťovne

7. okt 2025

Zdravím, v tomto roku mam príjem zo živnosti z faktúr 7100e, náklady nemám v podstate žiadne. Viac už nezarobim, cestujem do zahraničia.
Manželka bola do júna na predlzenom rodičovskom a momentálne je na úrade práce a určite do konca roka ešte bude.
Mam otázky ohľadne daňoveho bonusu po podaní v ďalšom roku.

Mam nárok na nejaký DB? Ak áno, koľko?
Budem platiť odvody do SP? Ak áno, koľko a odkedy?

Ďakujem

draik
7. okt 2025

Čo konkrétne ste nerozumeli v tých xyz zdrojoch, ktoré ponúka napr. google a ktoré o týchto veciach pojednávajú?

anonym_dc4863
7. okt 2025

Z takej sumy keď si dáš paušálne náklady ti ani nevyjde platiť daň, minulý rok si platil nejakú daň?
Ak nezaplatíš daň tak ani daňový bonus nemôže byť.

autor
8. okt 2025
@anonym_dc4863

Z takej sumy keď si dáš paušálne náklady ti ani nevyjde platiť daň, minulý rok si platil nejakú daň?
Ak nezaplatíš daň tak ani daňový bonus nemôže byť.

@anonym_dc4863 minulý rok som mal príjem z faktúr 18000eur. Daňový vonus som dostal po podaní DP a momentálne platím odvody do SP.
Tento rok bol veľmi slabý pracovne, tak preto iba toľko.

Viete mi povedať, aká je minimálna suma príjmu, aby som mohol žiadať a dostať DB?

anonym_dc4863
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_dc4863 minulý rok som mal príjem z faktúr 18000eur. Daňový vonus som dostal po podaní DP a momentálne platím odvody do SP.

Viete mi povedať, aká je minimálna suma príjmu, aby som mohol žiadať a dostať DB?

@anonym_autor najprv si priprav DP či ti vychádza zaplatiť daň

1andrea111
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor od 1.1.2025 musíš mať 90 percent príjmov zo SR aby si mal nárok na DB.

anonym_dc4863
8. okt 2025

Len hrubý odhad pre DP
Príjem 7100€
Sociálne -2844,24€
Zdravotné -1287€
Paušálne náklady -4260€
Výsledok strata -1291,24€
Takže ti nevyjde žiadna daň ani daňový bonus a to ešte tam nie je počítaná ani nezdaniteľná čiastka.
Samozrejme ak si uplatníš paušálne náklady 60%.

Ak prerušíš alebo ukončíš živnosť, tak odvody do SP neplatíš.

autor
9. okt 2025
@1andrea111

@anonym_autor od 1.1.2025 musíš mať 90 percent príjmov zo SR aby si mal nárok na DB.

@1andrea111 ja mam príjem iba zo Slovenska, v zahraničí nebudem pracovať. Ideme tam za rodinou na dlhší čas

autor
9. okt 2025
@anonym_dc4863

Len hrubý odhad pre DP
Príjem 7100€
Sociálne -2844,24€
Zdravotné -1287€
Paušálne náklady -4260€
Výsledok strata -1291,24€
Takže ti nevyjde žiadna daň ani daňový bonus a to ešte tam nie je počítaná ani nezdaniteľná čiastka.
Samozrejme ak si uplatníš paušálne náklady 60%.

Ak prerušíš alebo ukončíš živnosť, tak odvody do SP neplatíš.

@anonym_dc4863 nemám nárok ani na znížený DB, nie v plnej výške?

Aký peijem by som musel mať, aby som dostal aspoň nejakú zníženú sumu z DB?

anonym_dc4863
9. okt 2025

Opravujem ak máš malé dieťa vyjde ti aj daňový bonus, možno 720 €, daj si to prepočítať účtovníčke.