icon

Neočakávané druhé dieťa a finančné výzvy s hypotékou

24. júl 2025

Ahojte.
Potrebujem sa vystazovat 🙂 možno mi tu “nakopete zadok” niektoré. Ide o to, že dcérka mala 2.5 roka, už som sa chystala od septembra do prace, tešila som sa, že si zlepšíme finančnú situáciu, že začnem znova trocha žiť mimo materských povinnosti, pojdem konečne medzi ludi a budeme si môcť dovoliť väčšie bývanie skôr… a zrazu bum, čakáme druhé. Mame 2 i byt, kupovali sme ho na hypotéku ešte pred covidom, nasetrili sme viac ako 30tisic počas toho, lenže manžel začal podnikať a všetky peniaze išli tam. Vrátenie v nedohľadne.. najbližších 5 rokov sa nám ta suma určite nevráti.. stále treba do firmy investovať, lebo zacina. Som z toho zufala, frustrovaná, že nedokážem prispieť do finančného rozpočtu, že nám aktuálne ani nedajú hypo, lebo nemáme našetrených dostatok financií. Šetríme síce stále, ale ide to veľmi pomaly.. Dalších 30 tisíc nenasetrim za rok, ani dva. Bola to taká moja “istota” v časoch neistých, vedela som, že keď sa aj niečo stane, tak budeme môcť operatívne niečo riešiť. Teraz nemáme ani 10. Žijeme tak normálne, nevyskakujeme.. ale mna to mrzí hlavne kvôli našej dcére, lebo keď ju vidím, že sme na návšteve a ona polieva kvietky , trhá burinu, chodí sa hrať do “izbičky”, je mi to ľúto, že jej aktuálne ani ja neviem poskytnúť niečo take. Nemôžem sa o tom porozprávať ani s manželom, lebo on mi povie, že “veď robím”, “snažím sa”, “vedela si, do čoho ideme”. Áno, robí, snaží sa, ale ta firma je žrút peňazí.. A my sme prišli za necelý rok o finančnú stabilitu. A to aktuálne ešte zarába menej ako predtým - u zamestnávateľa… Načo sme si robili druhé dieta? Chránili sme sa.. ale stalo sa. Som vďačná,lebo niektorí sa snažia dlho, veci mám všetky odložené, prijímam to, malo to tak byt, mame čo jesť, mame strechu nad hlavou, ale cítim sa neskutočne neschopne, že som nedokázala “viac”.

ibrunova
24. júl 2025

Podľa mňa trochu preháňaš. Dieťaťu je jedno, kde je, ak tam má rodičov a všetko, čo potrebuje. Teš sa, ostatné sa vyrieši časom.

olimuc
24. júl 2025

Kde je problem… dospeli obyvacko- spalnu a deti izbu. A peniaze sa nasetria. Bud rada, ze ste zdravi, mate strechu nad hlavou a co jest. Chvilu sa uskromnite. Ak ta tak bude trapit byvanie mozes ist skor do roboty. Vypni IG, FB a hluposti a uzivaj si svoj zivot

anonym_a527d0
24. júl 2025

@anonym_autor kopec ľudí žije s 2 deťmi v dvojizbových bytoch. Niektorí žijú aj v horších podmienkach. Buď rada, že máte strechu nad hlavou, toto mi príde absurdné riešiť. Keď si našetríte, tak potom riešte väčší byt. Keď si nenašetríte, tak neumriete v dvojizbovom. To je problém dať deťom izbu a vy späť v obývačke?

zuzkaa1991
24. júl 2025

@anonym_autor moja kamoska (ked sme boli deti) zili takto az do vysky ze mali /maju 2izbovy byt....rodicia kupili gauc/postel v obývačke a deti mali svoju izbu kde.sme sa hrali a mali všetko...mame.po 30tke a neubudlo z nich aj ked v 20tke kamoska odisla do.cz ;) ine by bolo jednoizbak.

Plus zaklad je zdravie nech mate všetci ostatné veci pridu casom

colsami
24. júl 2025

Tiez to vobec nevidim tak tragicky. Podla mna Ta zoziera viac to, ze ste vrazili vsetky peniaze do neisteho podnikania, manzel zaraba este menej a co bude do buducna, je otazne. By ma zaujimalo co je to za podnikanie, ze ste donho vrazili tak velke financne (tj vase vsetky) uspory, manzel zaraba menej nez u zamestnavatela a na najblizsich 5 rokov si skepticka, ci si vobec polepsite?
Toto Ta podla mna v hlbke celej veci trapi viac ako to, ze 2,5 rocne dieta polieva niekde kvietky v dome ci izbicke - jemu je naozaj este fuk ci vlastnu izbu ma ci nema. A dve male deti zvladnete aj v dvojizbaku. Jasne, nie idealna situacia, ale stalo sa. A akoze vacsie problemy v zivote byvaju...

deedol
24. júl 2025

takto, 2i byt s 2 malymi detmi je ok a kym podrastu, hadam sa financne spamatate. my mame napr. v bytovke susedov s dvomi uz vacsimi detmi, navyse chalan a baba, a byvaju v 2i (s terasou). je to super bytik v novostavbe s minimalnymi nakladmi, cize uplne chapem, ze odtial nechceli odist, hoci by ho mohli predat a ist do starsieho, ale vacsieho. navyse minimalne otec robi z domu a zmestia sa. oni si spravili z kuchyne kuchyno-obyvacku a izby neviem ako maju podelene, ale chalan je uz v puberte a zjavne to nejako zvladaju. nepochopila som to s tym polievanim zahradky - vy chcete ist do domu? tam by som velmi zvazovala, ci na to mam a ci si uviazem dom na krk.

a zvazila by som aj to podnikanie - sama som szco a keby som nezarabala vyrazne viac ako na TPP, alebo aspon porovnatelne a s ovela vacsou flexibilitou (napr. praca 4h denne namiesto 8h, volno kedy si ja poviem, prazdniny a OCR s dietatom vykryte), tak skratka nepodnikam.

autor
24. júl 2025

@deedol ja som pozemok zdedila po nebohom otcovi, Ale prikláňam sa k bytu s terasou.. pretože je tam potrebných veľa veci vyriešiť ešte birokraticky a ja na to jednoducho nemám mozgovú ani sociálnu kapacitu 🥲 sú tam skratka problémy, ktoré v časovom horizonte môžu trvať dalších 15 rokov.

@colsami
Do MKD. Tým, že sme začali, banka nám nemohla poskytnúť leasing, aký sme chceli.

autor
24. júl 2025
@olimuc

Kde je problem… dospeli obyvacko- spalnu a deti izbu. A peniaze sa nasetria. Bud rada, ze ste zdravi, mate strechu nad hlavou a co jest. Chvilu sa uskromnite. Ak ta tak bude trapit byvanie mozes ist skor do roboty. Vypni IG, FB a hluposti a uzivaj si svoj zivot

@olimuc áno, určite časom deťom izbu prenecháme, ale tak s novorodencom budem musieť zo začiatku byt nonstop 😁

denkabemommy
24. júl 2025

Moje deti sa dostali ku svojej izbe, keď mali 7 a 4 a sú s tým obaja úplne okey. Podľa mňa to moc preháňaš, však môžeš po materskej dať dieťa do jaslí a ísť pracovať. Vždy budeš mať xy možností akou cestou sa vydať 🙂