icon

Neoprávnene uhradený preplatok RZD

Dnes o 09:50

Ahojte, dnes mi prišiel papier z Unionu - moja ZP. Je to význa na vrátenie neoprávnene uhradeného preplatku RZD za rok 2022 vo výške 119,97 eur. A druhý papier je niečo zvláštne - upovedomenie o zrušení oznámenia o výsledku RZP za rok 2023 a zrušenie nároku na vrátenie preplatku v úhrnnej výške 145 eur.

Ja som bola zamestnaná v týchto časoch.
Aktuálne u daného zamestnávateľa od júna 2023 nepracujem.
Volala som do Unionu a sama pani na call centre mi k tomu nevedela nič povedať, odkázala ma na nejakú inú linku, kde mám poslať email.

Mám na vás dotaz, možno sa s tým niekto stretol.
ja som si všetky záväzky voči zamestnávateľovi splnila, aj voči ZP.
Nie je v tomto prípade nejaká premlčacia doba alebo možnosť odpustenia tohto dlhu, ktorý neviem ako vznikol? Je január 2026 a oni riešia rok 2022... a rok 2023.

ďakujem za pomoc.

anonym_7499d9
Dnes o 10:32

Všeobecne je premlčacia doba 3 roky ale na niektoré veci môže byť dlhšia.
Preplatok za rok 2022 ti vyplatili v 2023 potom ešte neprešli 3 roky.

anonym_c5067a
Dnes o 11:07

a nie je to nejaký podvod? môžeš odfotiť ten papier (zakry svoje osobné údaje)

autor
Dnes o 11:32

Nie, normálne sú to dva dokumenty z Unionu. Aj pani v Unione na call centre to v systéme videla, ale prečo je to tak, ako prišli k tejto sume a prečo teraz mi nevedela povedať.

anonym_c5067a
Dnes o 11:45

u odvodov je premlčacia lehota myslím 10 rokov, v niektorých prípadoch dokonca premlčacia lehota ani nie je (ak si subjekt nesplní oznamovaciu povinnosť) čiže na toto sa odvolať nemôžeš, zrejme zamestnávateľ zle urobil výkazy a teraz to kontrolovali spätne, bolo by treba vidieť podklady z týchto období