icon

Nestihli ste podať žiadosť o obnovu domu?

18. jan 2025

Doteraz som nevedela že niečo takéto existuje, známa mi to spomínala lebo ideme meniť strechu na dome a že prečo si nepodam. Po jej rozhovore som pozrela na nete o čo ide a podať žiadosť bolo treba do 15 januára tak už je neskoro. Ideme meniť strechu tento rok cez leto a ďalšia výzva ktovie kedy bude. Tak už sa s tým nedá nič robiť však?

Strana
z2
mamina7070
18. jan 2025

nie neda

autor
18. jan 2025

Zišlo by sa nám keby preplatil štát isté percento nákladov, ale čo už ja nesedim celý deň na nete a nesledujem kedy čo púšťajú nie som ani v obraze. Nemám toľko času popri malých deťoch. Aj ktovie podľa čoho si vyberajú komu dajú preplatiť a komu nie. To skôr takým ľuďom čo sú v týchto veciach na obzore než obyčajným smrteľníkom čo ledva vyzije z výplaty do výplaty. To len môj malý výlev, nehnevajte sa.

denkabemommy
18. jan 2025

@autorka miesto tohto výlevu si radšej prečítaj ich stránku, najmä sekciu Q&A, tam dostaneš odpoveď na veľa vecí, dokonca aj to, že sa v blízkej dobe plánuje ďalšie výzvy -jedna je takmer spustená -už tam má svoju kolónku, a fungovať budú do roku 2026. Takže miesto bedákania si daj papiere dokopy, aby si to mohla potom rýchlo poslať 🙃 https://obnovdom.sk/otazky-a-odpovede?categoryqa=1

melanta
18. jan 2025

Autorka, aj iné ženy sa starajú o deti a vedia si informácie zistiť. Tvoj výlev že obyčajní smrteľníci je trápny. Stačí zadať do google 2 slová - obnov dom a vyhodí ti všetky podstatné informácie. To stihneš aj pri deťoch. Výzvy sú viac krát za rok. Podmienkou je okrem iného energetický certifikát. Všetko sa dozvieš z linku, ktorý ti pridala @denkabemommy nielen tie otázky a odpovede, ale pozri si celú stránku. K tvojmu výlevy, že komu to preplatia - tomu, kto podá žiadosť v termíne a splní požiadavky vrátane energetického certifikátu. Čiže bežným smrteľníkom.

autor
18. jan 2025

@melanta Prečo by bol výlev trápny? Za to že nesedim celý deň na nete a nesledujem všetko? Ani o MK som nevedela že existuje, ja som není vôbec internetový typ človeka. Že komu preplatia asi takým čo sedia nad tým ako supy a striehnu kedy čo poslať len aby mali peniaze od štátu. Ja som nikdy nič nepýtala ani nevycicala štát, teraz prvý krát že si pýtam info a som trápna.

eeffka
18. jan 2025

Strapnila si sa ty, obnov dom funguje uz asi 5r, dost casu nieco pochytit z medii

autor
18. jan 2025

@eeffka Predstav si že nie každý sleduje tv a internet.

mamina7070
18. jan 2025

namiesto tejto diskusie venuj casu tomu aby si si to prestudovala a pripravila si podllady na dalsiu vyzvu nikto to za teba neurobi 😉😉

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
18. jan 2025

@mamina7070 Už to je pase nie, keď tento rok vymeníme a ďalšia výzva bude o rok o dva už nám to nebude aktuálne. Alebo dá sa aj spätne podať?

mamina7070
18. jan 2025

sak teraz sa jedna vyzva uzavrela a dalsie su planovane az do roku 2026 leno tak su stanovene milniky z POO
sak si priprav podklady zatial a sleduj stranku obnovdom a ked omdva tri mesiace vyhlasia vyzvu sa zapojis sak
ale ziadost mozes mat pripravenu aj podklady atd

mirkam3
18. jan 2025

Autorka, prišla si sa sem POVODNE opýtať, či sa s tým dá niečo robit. Ženy, ktoré o tom vedia viac nez ty, ti dali pod nos relevantne info (čuduj sa svete, tiež obyčajne smrtelnicky…).
Miesto toho, že sa tu zbytočne zavzdušňujes (zjavne máš teda čas sedieť na internete), si tie info naštuduj a ak splnis podmienky ďalšej výzvy, smelo do toho.

Nechápem ľudí, ktorí nie su ani schopní zistiť si, či na niečo majú nárok, ale automaticky sa oháňaju ako im je chudákom obyčajným smrteľníkom ukrivdene a odopreté…To vás fakt baví skrývať každú vlastnú neschopnosť za argument, ze aj tak by som niečo nedostal, tak na čo sa vôbec v živote posnažiť? 🤷‍♀️

mamina7070
18. jan 2025

priprav si dokumentaciu, mas energeticky certifikat ? mozes zajst do regionalnej kancelarie sa poradit osobne

porad sa s projektantom ci dana zmena co idete robit splni podmienky naroku
musis mat na tie zmeny povolenia od stav uradu atd atd

lilke
18. jan 2025

Áno, niektoré výzvy sa dali uplatniť 2roky spätne od podpísania zmluvy. No zmluva bude podpísaná možno pol roka po tom, ako sa ti podarí zaregistrovať sa na výzvu, ak splnis všetky podmienky, dolozit musíš energeticky certifikát pred rekonštrukciou.
Naozaj si nastuduj všetko, ako ti písali vyššie.
O spustení výziev sú vždy informácie pár mesiacov vopred.
A, bohužiaľ, keď budeš vedieť,že sa má spustiť výzva, budeš v ten deň musieť striehnuť ako sup.

maximiliana
18. jan 2025

Keby si si to miesto pisania somarin, ako to dostanu len vyvoleni precitala, dozvies sa, ze sa to dalo uplatnit aj na domy, ktote uz obnovou presli...ale ano, ty nesedis na internete, chapeme... no pod nos ti to nikto aj s vypisanou ziadostou nestrci

meganka13
18. jan 2025

A vopred si zisti, či ti len výmena strechy usporí nimi žiadané percenta energie, ak máte už zateplené a výmene okná, tak len strecha nemusí vyjsť + ostatné podmienky. Všetko je na ich stránkach ako baby vyššie pisali. Aj my sme obyčajní smrteľníci s deťmi, chodiaci do práce, nesledujem veľmi tv ani net, ale info boli aj v rádiu a riešili sme veľa s regionálnou agentúrou.

maximiliana
18. jan 2025

@lilke tato vyzva nebola taka, ze kto skor podal, dostal... aj ziadost podana v posledny den sa mohla posunut na zaciatok ak bola vysoka uspora, stary dom, nestandardny tvar...

saraxyz
18. jan 2025

Páčia sa mi tvoje emócie 🤣 len nedávno si sa dozvedela...a bez toho, aby si niečo urobila si napísala dlhočizný výlev o ničom...sama si odsúdila a nesnažila sa ani len preštudovať a konať. Prepasla si jeden termín a konec... normálne žasnem

autor
18. jan 2025

@meganka13 Ako zistím či sa s výmenou strechy úsporim žiadané percenta energie keď sa v tom nevyznám? Nie nemáme dom ani zateplený okná sú plastové.
@lilke Kde sa vybavuje ten energetický certifikát? Čo ak to vybavím a do budúcej výzvy ma nezoberú potom zbytočne zaplatím ten certifikát keďže to určite nebude zadarmo.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
marca12
18. jan 2025

Neviem ako je to s novymi mini vyzvami,ale predosle vyzvy nepreplacali vymenu stechy. Preplatia,ak si das fotovoltaiku alebo tepelne cerpadlo. Za strechu urcite nedostanes peniaze

marca12
18. jan 2025

Nehnevaj sa,ale prachy zhrabnut to ano,ale najst si hodinku casu na prestudovanie,to uz nemas cas. My sme ziadali o dotaciu este na zaciatku. Nikde neboli poriadne informacie,vsetko sme si museli sami nastudovat,precitat,osobne sme boli v regionalnom stredisku,kam sme museli vycestovat,lebo v nasom okrese nie je. Po nociach sme studovali,sledovali terminy,vybavovali formality. Vy ludia by ste uz ozaj vsetko chceli na zlatej tacke podlozene

autor
18. jan 2025

@marca12 Tak potom nič keď to nepreplácajú.
@marca12 Teraz som to prešla všetky články no není to napísané po lopate krok za krokom aby som to porozumeli aj obyčajný ľudia.

meganka13
18. jan 2025

Energetický certifikát sa robí pred a po rekonštrukcii, ľudia, ktorí ho vystavujú vyrátajú aká je úspora energie. Vedia to zhruba odhadnúť dopredu podľa použitých materiálov, hrúbky stien s pod. My sme boli vo štvrtej vyzve, strávili sme s tým 2 roky vybavovania, konzultovania, behania po úradoch, hľadania informácií, ich stránky sme čítali nespočetne veľa krát, kým sme sa z toho vysomarili, bol to stres a nervy, do toho samotná rekonštrukcia... Každá výzva je trochu iná, preto treba vždy pozerať podmienky, ktoré sa jej konkrétne tykaju

autor
18. jan 2025

@meganka13 A kto to vydáva ten certifikát statik obecný úrad alebo kto, hovorím ja vôbec sa v tom nevyznám. Sama píšeš že kopa behania a študovania stresu je v tom no ja si to neviem predstaviť ani vybaviť si to.

mamina7070
18. jan 2025

poznas google.sk ? zadaj tam energeticky certifikat galanta (tvoj okres) a vyhodi ti rozne ponuky v tvojej lokalite aj s cenou a odporucaniami
pripadne aj na obecnom ti mozu odporucit

meganka13
18. jan 2025

ako píšu vyššie na internete nájdeš zoznam ľudí/firiem, čo sa tomu venujú v tvojom kraji, sú to hlavne stavební inžinieri, ktorí vypracovávajú projekty a posudky

lucik194
18. jan 2025

ten vylev je trápny, musim s nim suhlasit. ci si troll a potrebujes len rozprúdiť diskusiu?

peniaze z kampane dostali uz X desiatok tisic obyčajných ľudí.....

takze odporúčam sadnut za net namiesto modreho kona a precitat si nieco o nom.

tie podmienky posledných vyziev vobec neboli problem, aby si ich splnila

zuzanaete
18. jan 2025

Pri vsetkych grantoch/dotaciach funguje vzdy rovnaky princip a to, ze su dane pravidla a bud ich splnis alebo nesplnis. Rovnako plati, ze pokial to chces vyuzit, tak musis si zistit informacie sama. Ku nikomu nepride skupina ludi, ktori by danu dotaciu ponukali. Kazdy ma rovnaku startovaciu drahu a to taku, ze si zacne zistovat a vybavovat.

marca12
18. jan 2025

Na ich stranke je ku kazdej obnove usmernenie navod. My sme isli podla toho.

Strana
z2