icon

Nezdaniteľná časť dane na manželku

tomas657
5. mar 2025

Dobrý deň, som SZČO. Manželka sa stará o 5 ročné dieťa (narodené v 03/2020) ako „osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov“, nie je evidovaná na úrade práce, nemá žiaden príjem. Dieťa zatiaľ nenavštevuje materskú školu (až od 09/2025). Dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Nie som si istý, či si môžem uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku. Podľa prvého príkladu na https://podpora.financnasprava.sk/722442-Nezdan... áno.

Avšak, v podmienkach je uvedené „starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje nezaopatrené dieťa (podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa) do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,“

Keď si čítam ten § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009, tak v časti d) je uvedené, že za dieťa sa považuje dieťa „do šiestich rokov veku, ktoré má právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie a na základe rozhodnutia príslušného orgánu nie je prijaté na predprimárne vzdelávanie do materskej školy“.

V mojom prípade to však nie je tak, že by dieťa bolo odmietnuté do škôlky z dôvodu nedostatočných kapacít a podobne, ale do škôlky nechodí dobrovoľne (začne až od septembra). A teda nejaké "rozhodnutie príslušného orgánu" nemám. Takže podľa tohto podmienku na uplatnenie NČZD na manželku nespĺňam (ak chápem správne).

Avšak, to znenie v zákone je platné od 1. 1. 2025, predtým bolo znenie „do šiestich rokov veku, najdlhšie do začiatku školského roka, v ktorom začne plniť povinné predprimárne vzdelávanie“.

Takže neviem, či v tomto prípade, nakoľko je to daňové priznanie za rok 2024, sa berie do úvahy znenie toho zákona platné v tom čase (v roku 2024) alebo aktuálne znenie zákona, v čase keď sa podáva daňové priznanie.

Vopred ďakujem za pomoc

majusqa77
5. mar 2025

ano, mozes

lucka_ke
5. mar 2025

na rok 2024 sa vzťahuje ešte staršie znenie zákona, ale platí že môžeš - tu je veľmi podobný príklad