icon

Nový príspevok na udržanie zamestnanca

knihomolka2
3. feb 2021

Ahojte, pozerala som vcera televizne noviny na RTVS, kde Jozef Mihal hovori, aby ludia vyuzili moznost cerpat rozne prispevky, kym sa da. https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14040/2587...
A priznavam priamo, idem spekulovat. Na prispevky, ktore mi budu nadavat, nebudem reagovat.
Moja otazka je: mam cloveka, ktory by ma zamestnal spätne od 1.2. a stat by mu vyplacal 100 percent mojej ceny prace az do konca juna. Islo by o pracu v sklade s tovarom, ktory predava do pohrebnictiev a kvetinarstiev. Ale tento clovek nema pokles trzieb ani nema zatvorenu prevadzku. Jediny sposob, ako by mu preplatili 100 percent mojej ceny prace je, ze by uplatnil prekazku na strane zamestnavatela. Existuje nejaky sposob, ako by sa to dalo urobit? Nasla som nieco take, ze keby mi nariadi robit z domu, mohlo by sa to povazovat za prekazku na strane zamestnavatela. Ale nie som si tym ista. Nenajde sa tu nejaka mzdarka, ktora by mi vedela poradit? Dakujem

bubuzu
3. feb 2021

@knihomolka2 ahoj,mzdarka nie som,kedysi som to robila,tak ma len napada,ze spatne sa neda zamestnat,do soc. poistovne sa neda nahlasit zamestnanca spatne.

draik
3. feb 2021

Prvá a hlavná podmienka čerpania dotácií je, že firma musela zastaviť alebo obmedziť činnosť v súvislosti s koronou. Predovšetkým však spätne Vás nikto neprihlási, pretože jednak je za to pokuta a jednak pri čerpaní dotácie by bolo jasné, o čo ide.

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@bubuzu da, podla noveho zakona clovek, ktoreho dnes zamestnaju od 1.2., moze byt prihlaseny do soc.poist. az do 7.2.

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@draik vid vyssie

juliatriscova
3. feb 2021

@draik novela zákona účinná od 1.1.2021 umožňuje zamestnávateľom prihlásiť zamestnancov do 7 dní a pokuta sa zato nedáva............

knihomolka2
autor
3. feb 2021

mozno to niekomu pomoze, ale napr. aj sro-ckar moze sam seba zamestnat a cerpat tento prispevok

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@draik este by som dodala, ze ja by som prve dva februarove tyzdne normalne robila, az potom by sme zacali na mna poberat dotaciu

maminkasisa
3. feb 2021

@knihomolka2 podla ktoreho zakona sa da prihlasit spatne?

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@maminkasisa "Zákonom č. 198/2020 Z. z. (tzv. Podnikateľské kilečko) sa s účinnosťou od 1. januára 2021 zaviedlo niekoľko zaujímavých zmien v zákone č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.
V článku chceme upozorniť na zmenu § 239 zákona o sociálnom poistení, ktorý od 1.1.2021 znie:
"§ 239 Pokuta
Za porušenie povinností ustanovených v § 142 ods. 7, § 154 ods. 3, § 227 ods. 2, § 227a, § 228 až 234, § 238, § 244, § 279, § 225i ods. 10 a § 225j ods. 12 môže Sociálna poisťovňa uložiť pokutu až do 16 596,96 eura. Pri ukladaní pokuty Sociálna poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia povinnosti ustanovenej týmto zákonom. Sociálna poisťovňa neuloží pokutu za
a. porušenie povinnosti ustanovenej v § 231 ods. 1 písm. b), ak už bola uložená pokuta podľa osobitného predpisu,102aa)
b. porušenie povinnosti podľa prvej vety, ak povinná osoba splní túto povinnosť do siedmich dní od uplynutia lehoty ustanovenej týmto zákonom."
"

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@maminkasisa "Čo to v praxi znamená?

V zákone o sociálnom poistení sa od 1.1.2021 zavádza princíp "druhej šance" pre fyzickú a právnickú osobu, ktorá načas nesplní svoju povinnosť v lehotách určených zákonom, ale splní ju dodatočne v ďalšej sedemdňovej lehote plynúcej po vypršaní pôvodnej lehoty.
Inými slovami, tam, kde je podľa zákona o sociálnom poistení určená nejaká povinnosť v príslušnej lehote s hrozbou pokuty, táto lehota sa fakticky predlžuje o sedem kalendárnych dní.
Ak subjekt v dodatočnej lehote svoju povinnosť splní, pokuta nebude udelená. Zamestnávateľ tak nemusí byť v strese, či si svoje povinnosti splnil načas a využijú to napríklad, tí, čo si mzdy nechávajú spracovať externe.
Napríklad, podľa § 231 ods. 1 písm. b) zákona o sociálnom poistení je zamestnávateľ povinný prihlásiť zamestnanca pred vznikom poistenia (pred začatím výkonu činnosti). Nie vždy je jednoduché a samozrejmé včas splniť túto povinnosť.
Od 1.1.2021 však platí, že ak si zamestnávateľ túto povinnosť nesplní včas, ale splní ju v dodatočnej 7-dňovej lehote, pokutu od SP nedostane."

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@maminkasisa "Táto zmena je zaujímavá aj v súvislosti s pravidlami inovovaného projektu "Prvá pomoc++", podľa ktorého môže zamestnávateľ čerpať príspevky počnúc mesiacom február 2021 aj na zamestnancov, ktorým začal pracovný pomer najneskôr od 1. februára 2021.
Viď: http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=508"

juliatriscova
3. feb 2021

@knihomolka2 ak ide o prácu v sklade, tak neviem si predstaviť prácu z domu.......veď ty musíš byť fyzický v sklade a vyskladniť tovar podľa objednávky.........podmienkou je pokles tržieb alebo uzatvorenie prevádzky.........myslím, že to pri kontrole neobstojí......viacerým klientom som vybavovala tieto dotácie a teraz mali všetci kontroly.........

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@juliatriscova dakujem za odpoved, tym padom to uz nebudem riesit.

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@juliatriscova vlastne este mam jednu otazku. Keby islo o administrativnu pracu (vybavovanie faktur, uctovnictvo), tak by sa dala ta prekazka uplatnit? Dakujem vopred

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@juliatriscova ok, trochu pomalsie mi to dochadza: nemal pokles trzieb ani uzatvorenu prevadzku, tak nic.

juliatriscova
3. feb 2021

@knihomolka2 v pohode..........a doteraz mu kto riešil tieto veci?.........ak už má niekoho na faktúry a účtovníctvo a prijal by vás, tak ťažko obhají, že ma pokles tržieb..........práveže naopak.........je mi ľúto ale nie je to tak jednoduché...pracovné náplne sú odlišné ak je to fakturantka, účtovníčka a referentka..........

volterra
3. feb 2021

@juliatriscova a napríklad krajčírska firma, doteraz šila rúška, momentálne nemá objednávky na rúška ä teraz všetci kupujú respirátory), na vybavenie ostatných objednávok stačí polovica dielne. Takže polovica dielne bude v práci a polovica doma ( kým sa opäť nerozhýbu obchody s textilnými výrobkami a odevmi ) na 80% mzdy kvoli prekážke na strane zamestnávateľa. A na týchto zamestnancov môže poberať zamestnávateľ dotácie?

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@volterra podla mna to je klasicky pripad, kedy moze zamestnavatel poberat dotacie. Opatrenie c. 3A

knihomolka2
autor
3. feb 2021
volterra
3. feb 2021

@knihomolka2 ok. Ďakujem. A ako dlho môže zamestnávateľ poberať na týchto zamestnancov dotáciu? Je to nejako obmedzené na počet mesiacov? Či aj do konca júna?

knihomolka2
autor
3. feb 2021

@volterra co som citala, do konca juna a potom ich musi este aspon mesiac nechat zamestnanych