icon

OČR - dohoda

reni666
12. okt 2022

Ahojte, máme chrípkové prázdniny a chcem sa spýtať či mi dajú ocr ak mám dohodu na 32h. mesačne a ak áno či to mám odovzdať na socialnej poisťovni alebo len zamestnávateľovi.

alenah31
12. okt 2022

@reni666 pokial je to dohoda, z ktorej sa ti platia odvody na NP - ano, bude ti vyplacane aj osetrovne hoci bude zrejme velmi nizke. Tlacivo OCR treba odovzdat zamestnavatelovi.

bublinka1426
9. dec 2022

@alenah31 aká je hodnota? to je ta minimálna cca 10 eur na deň? ďakujem

alenah31
9. dec 2022

@bublinka1426 nie....podľa toho aký odvod na NP zo mzdy zaplatíte. Minimum nie je určené. Mala som zamestnankyňu na DoPČ, ktorej bola vypočítaná náhrada pri PN 1,73€ na deň. Ona nešla na PN ale OČR a SP jej poslala ošetrovné za ten mesiac vo výške niečo okolo 51€.

bublinka1426
9. dec 2022

@alenah31 och. no ok to asi len pri TPP existuje daka minimalna hranica potom. toto je zial asi velka nevyhoda robit na dohodu. TPP stale lepsie.

alenah31
9. dec 2022

@bublinka1426 vôbec nie - ani pri TPP nie je minimum. Aké odvody platíš - takú máš náhradu príjmu pri PN či OČR - čo si na odvodoch neodvedieš - to nemáš. Dohoda a TPP je rozdiel akurát v tom, že pri dohode nemáš nárok na preplatenú dovolenku, tzv. "péčka" a nemáš nárok na stravné. Iný rozdiel - okrem poštu hodín, ktoré smieš v mesiaci odpracovať - žiadny rozdiel. Ak napr. robíš na dohodu plných 40 hodín a máš na hodinu trebárs 30€ - tvoja PN-ka môže byť vyššia ako zamestnanca na TPP. JA mám aj dohodára, ktorý má mesačný fix 1.700€/mesiac. A mám dohodára, ktorému teraz vyplatím cca 144€ - lebo má nízku hodinovku a robil len 10 hodín.

bublinka1426
9. dec 2022