icon

Odvody pri rodičovskom príspevku a živnosti

21. aug 2025

Ahojte, je tu prosím niekto, kto poberá rodičák a má živnosť s príjmami do tých 2000-3000€ ročne? Zaujímalo by ma, koľko si potom doplácate v zdravotnej poisťovni. Ďakujem za odpovede.

balerina2025
21. aug 2025

@anonym_autor ale ked mas rodicak, neplati ZP za teba stat?

autor
21. aug 2025
@balerina2025

@anonym_autor ale ked mas rodicak, neplati ZP za teba stat?

@balerina2025 áno, ale keď máš aj príjem zo živnosti, môže ti tam vyjsť nedoplatok. Včera som volala do poisťovne a tam ma pani strašila zo 100€ mesačne.. 🤔

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
zalka
21. aug 2025
@anonym_autor

@balerina2025 áno, ale keď máš aj príjem zo živnosti, môže ti tam vyjsť nedoplatok. Včera som volala do poisťovne a tam ma pani strašila zo 100€ mesačne.. 🤔

@anonym_autor odvody vyjdu cca 120e rocne...tj cca 10e mesačne pri príjme 3000e ročne, za predpokladu ze si popri živnosti na rodičovskej alebo zamestnaná alebo na dôchodku.

Ak si len čistý szco tak platíš odvody do ZP v min výške bez ohľadu na tvoj príjem.

autor
21. aug 2025
@zalka

@anonym_autor odvody vyjdu cca 120e rocne...tj cca 10e mesačne pri príjme 3000e ročne, za predpokladu ze si popri živnosti na rodičovskej alebo zamestnaná alebo na dôchodku.

Ak si len čistý szco tak platíš odvody do ZP v min výške bez ohľadu na tvoj príjem.

@zalka ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ja poberám rodičák a chcem si zakladať živnosť, tak ma zaujímalo, že koľko by som musela doplácať.. a ako som písala, včera som volala do poisťovne a tam mi pani nebola ochotná povedať inú sumu ako to minimum cca 100€ a že budem mať “nejaký nedoplatok”. Takže ďakujem pekne 🙂

balerina2025
21. aug 2025
@anonym_autor

@zalka ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ja poberám rodičák a chcem si zakladať živnosť, tak ma zaujímalo, že koľko by som musela doplácať.. a ako som písala, včera som volala do poisťovne a tam mi pani nebola ochotná povedať inú sumu ako to minimum cca 100€ a že budem mať “nejaký nedoplatok”. Takže ďakujem pekne 🙂

@anonym_autor pardon, a dakujem zalka moje mazem

zalka
21. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno budeš mat nedoplatok, lebo nebudeš platiť preddavky, tie ti vyrátajú až po podaní DP. Takže tam preto vznikne nedoplatok... V tej sume cca 120e z príjmu 3000e.

autor
21. aug 2025
@zalka

@anonym_autor áno budeš mat nedoplatok, lebo nebudeš platiť preddavky, tie ti vyrátajú až po podaní DP. Takže tam preto vznikne nedoplatok... V tej sume cca 120e z príjmu 3000e.

@zalka jasné, nedoplatky rozumiem, len som sa bála, že či to nebude nejaká nehorázna suma, napr. 1000€ a podobne. Ďakujem za upokojenie :D 🙂

lucka_ke
Autor odpoveď zmazal
zalka
21. aug 2025
@lucka_ke
Odpoveď bola zmazaná

@lucka_ke zabudla si na koeficient 1.486 a odvody sú cca 120e