icon

Odvody pri živnosti a pracovnej zmluve

5. aug 2025

Ahojte prosim ak by ste mi niekto vedel vysvetlit ako to je s odvodmi keď mam otvorenu zivnost, tento rok by som od oktobra mala zacat platit socialku okolo tych 237€ lenze od zaciatku augusta som sa dala na TPP ale zaroven chcem mat otvorenu zivnost - zo zivnosti budem ale zarabat len okolo 400€ mesacne. Ako je to prosim s odvodmi v takomto pripade? niekde som citala, ze zdravotku nebudem musiet platit, ale socialku tych 237€ ano? je to pravda? alebo ako to je.

naty_123
5. aug 2025

Ja som platila zdravotné niečo a sociálne nie

autor
5. aug 2025
@naty_123

Ja som platila zdravotné niečo a sociálne nie

@naty_123 aj ked vam vznikla povinnost platit tak ste neplatili? 🧐 akoze kazdopadne sa pojdem priamo popytat radsej na socialku aj zdravotku len som to chcela vediet teraz, kym tam pojdem 😅

draik
5. aug 2025

Sociálne odvody platíte aj popri TPP, preddavky na zdravotné odporúčam tiež, aby nevznikli nedoplatky.

anos18
5. aug 2025

@anonym_autor SP musíš platiť a ZP skús sa s poisťovňou dohodnúť na nižších preddavkoch. Keď nebudes platiť nič, budeš doplácať v ročnom zúčtovaní ZP. A potom, ak by si za tento rok mala príjem zo živnosti pod hranicou pre platenie poistného SP, tak treba podať DP za rok 2025 do konca marca 2026, nedaj odklad (aby si skôr prestala platiť odvody SP)

mirola
5. aug 2025

ja som platila subezne aj za zivnosť aj z TPP aj ked som na zivnosti nerobila nic

sevrin
5. aug 2025

Akonáhle ti vznikne povinnosť platiť odvody do SocPo, tak platíš bez ohľadu na to či máš TPP alebo nie. Ale tak budeš mať aspoň o niečo vyšší dôchodok... Za optimistického predpokladu že smeráci neprežerú všetko čo máme.