icon

Oplatí sa investovať do nehnuteľnosti na Slovensku?

30. sep 2025

Ahojte, mame kupeny byt v cz. Mame nejaku hotovost a chceli by sme ju idealne pouzit na inu nehnutelnost (dofinancovane hypo). Rozmyslame nad slovenskom kde zije moja rodina. Byt by sme dali do najmu a rodina by ho mohla spravovat. Myslite ze je dobry napad kupovat dalsiu nehnutelnost na sr? Dakujem

anonym_297af5
30. sep 2025

Nie je dobrý nápad, aby rodina spravovala byt, ktorý jej nepatrí.

anonym_bb0a90
30. sep 2025

@anonym_autor v danej ekonomicko-politickej situácii v SR by som si kúpu nehnuteľnosti v SR rozmyslela (a to sama vlastním 2 byty a dosť zvažujem, čo s nimi…). Nevieme, ake prekvapenia prídu v ďalších konsolidačných balíčkoch 😳.

muchotrafka298
30. sep 2025

V sucasnej situacii aka je u nas na Slovensku by som si byt ak zijem v zahranici nekupovala. A uz vobec nie na hypoteku. A tretie nie by bolo, aby tu nehnutelnost spravoval niekto z rodiny, ked mu nehnutelnost nepatri.

autor
30. sep 2025
@muchotrafka298

V sucasnej situacii aka je u nas na Slovensku by som si byt ak zijem v zahranici nekupovala. A uz vobec nie na hypoteku. A tretie nie by bolo, aby tu nehnutelnost spravoval niekto z rodiny, ked mu nehnutelnost nepatri.

@anonym_297af5
@muchotrafka298 spravovala by ju moja mama. A myslim to tak ze keby bolo treba nieco urgentne operativne riesit. Nejake drobnosti. Ja to tam mam dve hodiny.

beata_k
30. sep 2025

@anonym_autor A preco ho nekupis v Cechas a nespravujes ty? Je na to nejaky objektivny dovod?
Kazda nehnutelnost ma vyznam, zase az taka cierna diera to tu nie je.

autor
30. sep 2025
@beata_k

@anonym_autor A preco ho nekupis v Cechas a nespravujes ty? Je na to nejaky objektivny dovod?
Kazda nehnutelnost ma vyznam, zase az taka cierna diera to tu nie je.

@beata_k aj kvoli hypoteke. Na sr su mensie uroky. Mam prijem v eurach a na kurze vela prerobim.

beata_k
30. sep 2025
@anonym_autor

@beata_k aj kvoli hypoteke. Na sr su mensie uroky. Mam prijem v eurach a na kurze vela prerobim.

@anonym_autor A mam je ochotna riesit podnajomnikov?

katulienkax
30. sep 2025

len ci mama chce rieit problemy s podnajomnikmi, je si toho mama vedoma ze mozu nastat aj vaznejsie problemy?
alebo sa nieco pokazi, pojde opravovat mama a hadat sa s podnajomnikmi?

anonym_311965
30. sep 2025

tvoja rodina sa bude dotahovat s podnajomnikmi, nic moc.

simca06022011
30. sep 2025

ja osobne by som dnes nekupovala nikde nic. a uz vobec by som sa nechcela na dialku zapodievat bytom, najomnikmi..

anonym_311965
30. sep 2025

mozno je lepsie investovat do pozemku...

simca06022011
30. sep 2025
@anonym_311965

@anonym_311965 tiez dobry napad. ale ona podla vsetkeho chce z najmu mat aj prijem na tu hypo

autor
30. sep 2025
@katulienkax

len ci mama chce rieit problemy s podnajomnikmi, je si toho mama vedoma ze mozu nastat aj vaznejsie problemy?
alebo sa nieco pokazi, pojde opravovat mama a hadat sa s podnajomnikmi?

@beata_k
@anonym_311965
@katulienkax baby toto mam poriesene. Toto nie je pointa. Ide mi o investovanie na sr.

anonym_311965
30. sep 2025
@simca06022011

@anonym_311965 tiez dobry napad. ale ona podla vsetkeho chce z najmu mat aj prijem na tu hypo

@simca06022011 ale bude mat s tym viac roboty ako s pozemkom, kde sa obcas pokosi..

anonym_311965
30. sep 2025
@simca06022011

@simca06022011 ale chapem co chces napisat

autor
30. sep 2025
@anonym_311965

@anonym_311965 ano chcem mat prijem aj ked nepotrebujem pokryt hypo. Navyse bytov je v ponuke viac ako pozemkov. Preco myslis ze pozemok je lepsi napad?

anonym_311965
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_311965 ano chcem mat prijem aj ked nepotrebujem pokryt hypo. Navyse bytov je v ponuke viac ako pozemkov. Preco myslis ze pozemok je lepsi napad?

@anonym_autor je s tym menej roboty, jasne ze sa bavime o pozemku v intravilane. o to bude vzdy zaujem. byty - panelaky- chatraju, stracaju na kvalite. viac utrzby okolo bytu a najomnikov...

beata_k
30. sep 2025
@anonym_autor

@beata_k
@anonym_311965
@katulienkax baby toto mam poriesene. Toto nie je pointa. Ide mi o investovanie na sr.

@anonym_autor V takom pripade ano, investuj. Politika je ako je, ale byvat sa musi.

katulienkax
30. sep 2025

no ale s pozemkom je tiez robota, treba to kosit, svokra musi stale kosit dcerin pozemok lebo by sa stazoval sused. Ale uz nevladze, tak to necha tak nech sa natahuje dcera vzdialena 500 km.😉

simca06022011
30. sep 2025
@anonym_311965

@simca06022011 ale bude mat s tym viac roboty ako s pozemkom, kde sa obcas pokosi..

@anonym_311965 ano to je jasne, ja osobne by som ani jedno teraz neriesila. Ten pozemok je naj, a v dobre lokalite... ppozemky sa velmi tazko hladaju a vzdy sa predaju. Len je teraz otazne za kolko. .u nas uz skusali aj 100t pytat za pozemok... ak by napr. taky kupila, za tolko ho uz nikdy nepreda.. cize aj na tie predrazene ceny treba davat pozor

autor
30. sep 2025
@anonym_311965

@anonym_autor je s tym menej roboty, jasne ze sa bavime o pozemku v intravilane. o to bude vzdy zaujem. byty - panelaky- chatraju, stracaju na kvalite. viac utrzby okolo bytu a najomnikov...

@anonym_311965 je s tym menej roboty ale pozemok musim drzat a nemam z neho nic. Byt mozem predat prenajimat, je viac moznosti. A o ziadnom pozemku hlavne neviem teda takom co by stal za nieco

anonym_04a418
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor cez akú zmenáreň meníš € že veľa prerobíš na kurze?

autor
30. sep 2025
@anonym_04a418

@anonym_autor cez akú zmenáreň meníš € že veľa prerobíš na kurze?

@anonym_04a418 nemenim cez ziadnu zmenaren. Vacsinou platim na sr eurami a v cz ceskymi. Ale ked chcem nieco kupit v cechach a zaplatit to slovenskou kartou je to maximalne nevyhodne. Aj na kazdom prevode z jednej mojej banky do druhej prerabam. Ked som menila mensie ciastky v lokalnych zmenarnach bolo to o chlp lepsie ale ziadne terno. Vacsie sumy som nemenila este.

simca06022011
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_04a418 nemenim cez ziadnu zmenaren. Vacsinou platim na sr eurami a v cz ceskymi. Ale ked chcem nieco kupit v cechach a zaplatit to slovenskou kartou je to maximalne nevyhodne. Aj na kazdom prevode z jednej mojej banky do druhej prerabam. Ked som menila mensie ciastky v lokalnych zmenarnach bolo to o chlp lepsie ale ziadne terno. Vacsie sumy som nemenila este.

@anonym_autor a preco nepouzivas napr. nejaku cesko-slovenksu verziu bank?mbank ? poviem ti ze casto platime hore dole a prenasame penaize z HU do SR a naopak, a nikdy v zivote v zmenarnach nemali lepsi kurz ako v banke, priamo platbami kartou, dokonca aj vyber z bankomatu... presuvat peniaze medzi eur a inou menou sa inak neoplati, vkoli poplatku v inej menej. Nie kurzu.
V zmenarnach si schopna si vyjednat lepsi kurz = ale napr s vyssou sumou. To zvykneme riesit stylom, ze mam 500-1000eru a spytam sa ci mi vedia dat lepsi kurz a ak ano daju.. ak nie idem inde.. atd. Valuty su ale vzdy nevyhodnejsie ako devizy = kvoli kurzom.

anonym_04a418
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nauč sa používať Wise.com, maj založené 2 účty jeden v € druhý v CZK k obom účtom karty cez wise si zmeníš peniaze a na platbu použiješ kartu v danej mene akú potrebuješ

anonym_04a418
30. sep 2025

Alebo ak to používaš iba na platbu kartou tak použi kartu Revolut tam máš dnes kurz 1€ = 24.23CZK

autor
30. sep 2025
@simca06022011

@anonym_autor a preco nepouzivas napr. nejaku cesko-slovenksu verziu bank?mbank ? poviem ti ze casto platime hore dole a prenasame penaize z HU do SR a naopak, a nikdy v zivote v zmenarnach nemali lepsi kurz ako v banke, priamo platbami kartou, dokonca aj vyber z bankomatu... presuvat peniaze medzi eur a inou menou sa inak neoplati, vkoli poplatku v inej menej. Nie kurzu.
V zmenarnach si schopna si vyjednat lepsi kurz = ale napr s vyssou sumou. To zvykneme riesit stylom, ze mam 500-1000eru a spytam sa ci mi vedia dat lepsi kurz a ak ano daju.. ak nie idem inde.. atd. Valuty su ale vzdy nevyhodnejsie ako devizy = kvoli kurzom.

@simca06022011 naposledy som to ppuzila na vyske mala som v cz aj na sr ceskoslovensku. A poplatok za vyber 8e!!! Ale vlastne to nepotrebujem prenasat takze ani som nejak neriesila ine formy doteraz.

misanthropicdann
1. okt 2025

@anonym_autor podľa mňa sa to oplatí, ale len za predpokladu ze je tlačis hypotéku do najväčšej možnej hodnoty.
Kúpiť investičnú nehnuteľnosť na prenájom za vlastné peniaze sa prakticky nevypláca alebo len veľmi málo.
Investovanie do nehnuteľnosti je ideálne kvôli pákovému efektu hypoték.

Zober si ze svoje peniaze vieš investíciou do bežných fondov zhodnotiť v prímere 6-8%.
Pri 100k to je 6-8k ročne.
Ak by šlo o nehnuteľnosť v takej hodnote musela by si mat nájomné 500-650€/mesacne + energie.
Nepredpokladám ze nájdeš nehnuteľnosť v takej cene kde môžeš pýtať tak vysoké nájomné.
Kapitálové zhodnotenie (rast ceny nehnuteľností) do toho nepočítam.

Na hypotéku je to lepšie. 20k dáš svoje peniaze zvyšok hypo. Zostatok co ti ostane 80k zainvestujes.
A teraz skus do tohto druhého prípadu započítať ešte zhodnotenie a si na úplne iných ziskoch.

misanthropicdann
1. okt 2025

@anonym_autor zober si ze nehnuteľnosti idú stále dosť rýchlo hore, k úrokom okolo 1% sa podľa mňa už dlho nedostaneme.
Reálny rast miezd nieje z ďaleka tak rýchly ako rast cien nehnuteľností takže do par rokov si bežná rodina bude mať problém kúpiť nehnuteľnosť vo väčšom meste.
Dlhé roky najmy rástli výrazne menej ako ceny nehnuteľností, takže bud nehnuteľnosti klesnu (nepravdepodobné) alebo najmy budú rásť aby sa to dorovnalo.
Svojim spôsobom to môžeme vidieť v zahraničí kde čím ďalej tým väčšie % ľudí žije v najmoch.
Aj napriek nie ideálnej demografickej krivke Slovenska sa nebojím prebytku nehnuteľnosti voči obyvateľom. Teraz nám sem došlo desaťtisíce Ukrajincov a ďalší budú chodiť/sa rodiť.
Zahraničné firmy nám sem nosia Indov v nie malom počte.
Síce malé obce sa budú vyludnovat ale ľudia sa budú sťahovať do tých väčších kde bude stále nedostatok bytov a aj tie budú mať problém si kúpiť takže skončia v najmoch.