Oplatí sa platiť mimoriadne splátky na hypotéku?
Je tu niekto kto sa vyzna do uverov? Oplati sa platit mimoriadne splatky kazdy mesiac a tym si skracovat datum splatnosti hypotekarneho uveru?
Zase sa budem opakovat. Zoberte kalkulacku
- vyska hypo
- vyska mesacnej splatky
- urokova sadza na ake obdobie
- co ma byt vysledkom skor splatenia hypo
Prikladam mam hypo 60 000€. Staru dobru sadzbu 1% mam na 5 rokov. Aktualne mi zostava splatit 50 000€ a do ukoncenia fixu mi ostavaju 3 roky. Ak viete davat napr 15 000€ rocne ( 15 000 : 12= 1250€ mesacne) tak ano ma to zmysel nakolko sa uz urokove sadzby nevratia na take hodnoty aj keby Hranaty( Fico) nebol pri kormidle.
Ano oplatí.....vždy sme tak robili ...dokonca v mbank to je jedno koľkokrát do roka a kedy....ale nemôžeš rocne presiahnuť výšku mimoriadnej splátky....
Zalezi od uroku a schopnosti investovat. Ak mas urok fixnuty na 1% a zvazujes platit napr. 100 navyse, tak ak tych 100 € vies investovat tak, ze zarobia viacej ako je suma urokov, tak sa neoplati splacat. To iste plati pri 4%. Cim vyssi urok na hypo, tym treba byt sikovnejsi v investovani. Ak investovat nevies alebo sa bojis, tak mozes radsej skor splacat a znizovat si naklady.
Tak ak mas urok 1%, tak stale fio dava 1.8% neviazane, tak sa to (zatial) neoplati)... Tak isto by som zvazil celkovy cashflow domacnosti. Ale matematicky / financne sa to oplati skracovat dobu splacania, lebo menej preplatis... Len by som bral do uvahy dalsie okolnosti (vyska rezervy, istota prijmu a tak)... lebo niekedy je mozno lepsie znizovat mesacnu splatku ako skracovat dobu splatnosti. A zvysovat tu extra splacanu splatku o usetrene peniaze...
Nie, neoplatí. Načo míňať peniaze, ktoré môžeš použiť na niečo iné pripadne investovat, aby ti zarábali ďalej.
Samozrejme ze neoplati. 1. uroky na hypo su najnizsie zo vsetkych uverov - takze predcasne sa oplati splatit hociaky iny ak mas 2. ziskas viac % z investovanych penazi ako by si usetrila na tom ze ich zbytocne stopis do hypo 3. skracovat cas splatenia je uplna hlupost - peniaze co teraz do toho vrazis maju daleko vyssiu hodnotu ako peniaze co zaplatis co ja viem v 28 roku splatky - teraz das na skratenie povedzme polku platu ale o 28 rokov ta suma bude mozno 1/10 platu
Podla mna sa to oplati hlavne ludom co sa chcu co najskor zbavit akychkolvek podlznosti popripade nie su tak velmi financne gramotni ze by tie peniaze co by dali na hypo navyse vedeli niekde trebars dobre investovat.
Nie neoplatí, jedine v prípade ze máš toľko, že splatis celý úver a máš pokoj. Prípadne pri spotrebaku ale to nieje ze sa oplatí, skôr ze sa toho zbavi človek pre tvoj kľud. Oplatí sa skôr odkladať peniaze a dat ich zhodnocovať, napríklad na 10 rokov a spolu s výnosom vieš potom splatiť zbytok celého úveru. Ale nie posielať banke ročne navyše, nie, to nemá zmysel...lebo banka ti peniaze navyše nezhodnocuje, len zníži počet rokov, plus ti dá neskôr vyššiu úrokovú sadzbu a ty zistíš, že si posielal peniaze navyše úplne zbytočné.
Nám sa neoplatí. Úrok mame ďaleko pod 1%, na sporiacom zarobím viac
Neoplatí sa to skoro nikdy, kto tu tvrdí opak tak by sa mal zamysliet či tu ešte bude niekedy dávať niekomu finančné rady.
Nám isto nie, úrok mam nižší ako 1% a o dosť, a teda tie peniaze radšej investujem

Ano oplatí, pretože sa tým šetrí na úroku, znižuje sa tým celková dlžná suma vola sa to že istina z ktorej sa úroky vypočítavajú. Ale nemusíš každý mesiac môžeš napríklad raz za rok alebo raz za pol roka podľa toho koľko nasetris. V aplikácii banky by si mala mat napísané akú najvyššiu sumu môžeš dat bez poplatku. S poplatkom môžeš dat už koľko chceš.Riesili sme to v decembri takže to mam živo v pamäti🙂