icon

Peniaze do Čiech

7. júl 2025

Ahojte mate tu prosím niekto skúsenosti s českými korunami? Keď idete na výlet do Čiech, či si mám zmeniť české koruny, či mi stačí iba bankomatova karta keď budem platiť. Co sa mi viac oplatí? Ďakujem

domkakvet
7. júl 2025

@anonym_autor podla toho kam ides v Prahe sa da snad vsade platit kartou a ak mensie mesto zmenila by som. Ale pri platbe kartou dava terminal dve moznosti pri jednej su vyssie poplatky a pri ktorej zalezi od kurzu.

maranco
7. júl 2025

Stačí karta najlepšie Revolut 1€ = 24,51 CZK
Pri platbe/výbere kartou nepoužívaj DCC

https://www.youtube.com/watch?v=9k301M4ZEw0

Najdrahšia je platba kartou 365.bank, VÚB a SLSP pred rokom takto vyzeral 100€ nákup

viestta
7. júl 2025

99% platieb platim kartou, kreditkou v ceskej mene. Vybrala som pred dvoma rokmi za 100€ ceske koruny, este sme ich neminuli a to sme tam kazde leto aspon tyzden.

biba_18
7. júl 2025
@viestta

99% platieb platim kartou, kreditkou v ceskej mene. Vybrala som pred dvoma rokmi za 100€ ceske koruny, este sme ich neminuli a to sme tam kazde leto aspon tyzden.

ja keď chodím tak platím aj kartou aj peniazmi. príde mi divné platiť 35 korún kartou (za zmrzlinu napr)… keď budeš platiť kartou, vyber vždy že chceš platiť v czk, tvoja banka bude mať určite lepší kurz ako predávajúci…
ja s minutím peniazov problém ako @viestta nemám 😂

viestta
7. júl 2025
@biba_18

ja keď chodím tak platím aj kartou aj peniazmi. príde mi divné platiť 35 korún kartou (za zmrzlinu napr)… keď budeš platiť kartou, vyber vždy že chceš platiť v czk, tvoja banka bude mať určite lepší kurz ako predávajúci…
ja s minutím peniazov problém ako @viestta nemám 😂

@biba_18 ale vsak ja o hotovosti pisem, šušniky z karty odchadzaju jedna radost.

saxana000
7. júl 2025

Platime vsade kartou.a kde sa uuplne nahodou neda tak zaplatim malym eurom 5kou alebo 10kou a vydaju mi nejake ich chechtaky v korunach to zvykneme minut este uplne pri odchode na nejaky keksik.neco mi to bude doma strasit..rovnako fungujem aj v madarsku

zic
7. júl 2025

Ceske si mozes v rozumnej miere zmenit, lebo este asi dlho budu platit... Podla mna viac ako za nejaku 1000 czk nepotrebujes (toaleta, drobna voda, obcerstvenie, rezervna hotovost)...

maranco
7. júl 2025
@zic

Ceske si mozes v rozumnej miere zmenit, lebo este asi dlho budu platit... Podla mna viac ako za nejaku 1000 czk nepotrebujes (toaleta, drobna voda, obcerstvenie, rezervna hotovost)...

@zic ja som už v banke musel vymeniť staré neplatné české peniaze, lebo zmrzlinárka mi ich nezobrala, tak som u nej zaplatil kartou

zic
8. júl 2025
@maranco

@zic ja som už v banke musel vymeniť staré neplatné české peniaze, lebo zmrzlinárka mi ich nezobrala, tak som u nej zaplatil kartou

@maranco tak to si musel mat naozaj velmi stare 🙂 🙂 (bud tie neplatne mince, alebo tusim menili bankovky)

la_dolce_vita
8. júl 2025

Vzdy mam czk na drobnosti a zvysok kartou. Ale nejaku hotovost mam vzdy, zmenim si este tu.

janocka
8. júl 2025

platím všade kartou, nezamieňam si cudziu menu. Zriadila som si na tieto potreby Revolut. Napr. uplynulý školský rok boli moje deti na výlete postupne v PL, H aj v CZ , dala som im Revolut kartu a bolo vybavené, nemusela som riešiť koľko zameniť a potom čo s tým, keď neminú.

staryjarec
8. júl 2025

@anonym_autor V každom prípade si zoberte so sebou české koruny.

nelka93
8. júl 2025

Ja som menila par eur za české, asi 50eur to bolo. Ale len preto, lebo tam kde sme išli brali prevažne hotovosť v CZK, menšie mestečko a jarmok to bol, no vo väčších mestách s tým absolútne nie je problém a skoro všade sa dá kartou

autor
8. júl 2025
@nelka93

Ja som menila par eur za české, asi 50eur to bolo. Ale len preto, lebo tam kde sme išli brali prevažne hotovosť v CZK, menšie mestečko a jarmok to bol, no vo väčších mestách s tým absolútne nie je problém a skoro všade sa dá kartou

@nelka93 ale čo je výhodnejšie? Kartou ci keď si doma zamenim? Ďakujem

maranco
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pozrieš kurzový lístok tvojej banky a aký kurz ti ponúka zmenáreň a tak vieš čo je výhodnejšie
Mne Revolut pri platbe kartou alebo výbere z bankomatu dáva kurz 1€ = 24.54 CZK

staryjarec
9. júl 2025
@nelka93

@nelka93 Vlani sme sa chceli v Chebe na obedovať. Ani v jednej reštaurácii na námestí nemali platobné terminály. Samozrejme brali eurá, ktoré prepočítali vlastným zlodejským kurzom. Dostali sme za euro o 3 koruny menej ako bol oficiálny kurz. A to ešte nespomínam zlodejov v chebských zmenárňach. Vo Ferencbáde nás v jednej reštaurácii bez terminálu upozornili, že platiť v eurách sa u nich neoplatí. Takže do Čiech berieme vždy aj hotovosť.

staryjarec
9. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Kde sa dá, plaťte kartou. Ale vždy v domácej mene!

solvina88
14. júl 2025
@maranco

@anonym_autor pozrieš kurzový lístok tvojej banky a aký kurz ti ponúka zmenáreň a tak vieš čo je výhodnejšie
Mne Revolut pri platbe kartou alebo výbere z bankomatu dáva kurz 1€ = 24.54 CZK

@maranco nema revolut poplatok za kazdu platbu?

solvina88
14. júl 2025
@staryjarec

@anonym_autor Kde sa dá, plaťte kartou. Ale vždy v domácej mene!

@staryjarec toto je najlepsia rada

niekto2hy
14. júl 2025
@solvina88

@solvina88 Nie,preco by to robil?

solvina88
15. júl 2025
@niekto2hy

@solvina88 Nie,preco by to robil?

@niekto2hy kto by co preco robil?

niekto2hy
15. júl 2025
@solvina88

@niekto2hy kto by co preco robil?

@solvina88 ,,nema revolut poplatok za kazdu platbu?"

maranco
7. aug 2025
@solvina88

@solvina88 výber z bankomatu je bez poplatku pri bezplatnom programe do 200€ mesačne, platba kartou nemá limit je bezplatná, iba prevod na bankový účet v cudzej mene ako je tvoja domáca má drobný poplatok
v každom prípadne aj prípadné poplatky sú vždy menšie ako iný spôsob platby/výberu

solvina88
7. aug 2025
@maranco

@solvina88 výber z bankomatu je bez poplatku pri bezplatnom programe do 200€ mesačne, platba kartou nemá limit je bezplatná, iba prevod na bankový účet v cudzej mene ako je tvoja domáca má drobný poplatok
v každom prípadne aj prípadné poplatky sú vždy menšie ako iný spôsob platby/výberu

@maranco aha ano uz si spominam....ale 200 eur je dost malo..preto som si ho nezalozil...inak je vsetko fajn...