icon

Prečo neprišli peniaze za PN?

viviana1987
16. dec 2023

Ahojte!Rozhodnutie som dostala od SP že mám nárok na nemocenské,ale nedostala som nič 15ho...Môže to prísť ešte v pondelok alebo mám tam zavolať?Okr. Lučenec...Diky za rady

zalka
16. dec 2023

@viviana1987 si PN zo zamestnania zo živnosti alebo z dobrovoľného poistenia?

mogaa
16. dec 2023

SP má 2 výplatné termíny, takže ti príde asi až v 2.termíne....ale ak ti zamestnávateľ nezadal číslo účtu tak to mohli poslať aj prvom termíne na adresu a v tom prípade tom trvá dlhšie.....

viviana1987
autor
16. dec 2023

@zalka Zo zamestnania

viviana1987
autor
16. dec 2023

@mogaa Mno,dúfam,že mzdová úctovníčka zadala,lebo ona často spravý dosť veľké chyby.Idem tam volať radšej v pondelok...aj do zamestnania aj do SP

l_u_c_k_a111
16. dec 2023

@viviana1987 mne bolo raz v SP povedane ze oni maju na vyplatenie pn cas do konca mesiaca 🤷🏻‍♀️ volala som tam po 20 dni v mesiaci a peniaze mi prisli az 27 😬

mogaa
16. dec 2023

@l_u_c_k_a111 omyl, na vyplatenie dávky majú 60dní, nie do konca mesiaca...ale zvyčajne je to vyplatené v nasledujúcom mesiaci....

lindus_esterka
16. dec 2023

SP vypláca pnky (minimalne zamestnancom) v dvoch terminoch. Ten druhy je ku koncu mesiaca

viviana1987
autor
16. dec 2023

@l_u_c_k_a111 no dufam že sa to vybavy,lebo mam určité výdavky aj ja,ktory majú tiež splatnosť a nemám na to 60 dni :D

niekto2hy
16. dec 2023

@viviana1987 S OP s chipom a citackou sa da prihlasit do Soc.poistovne. https://zive.aktuality.sk/clanok/4HAbmqG/novink...

mogaa
16. dec 2023

@viviana1987 tak treba si uvedomiť že PN je vyplácaná tak ako mzda čiže až v ďaľšom mesiaci a tam záleží od toho kedy má klient kontrolu, lebo pri kontrole lekár značí či ide o pokračovanie PN alebo o ukončenie Pn......SP bez tejto informácie nevie spracovať dávku....takže ak k prvému či druhému dátumu nemá poznačené že Pn trvá či išlo o ukončenie, tak Pn nevyplatí, resp vyplatí až v ďaľšom mesiaci kedy vie čo s danou PN je - teda či trvá alebo bola ukončená...v tomto to bolo oveľa jednoduchšie a prehľadnejšie pri papierových PN kedy na tento účel slúžili "prechodky" teda ten papier od lekára že PN trvá....ďaľšia vec je, že aj zamestnanci SP sú len ľudia takže ak ťa vypláca jeden zamestnanec aj ten môže ostať na PN , či OČR alebo je jednoducho len veľa PN-niek a sa to nestíha, tak aj vtedy sa to predĺži a posunie sa termín vyplácania....ale veľa zamestnávateľov nenapíše SP pri PN číslo účtu a ide to poštou na adresu, vtedy sa to predĺži aj o 10dní...

slavkadi
16. dec 2023

@viviana1987 zariaďte si elektronický účet poistenca v sociálnej poisťovni a budete vidieť svoje údaje, svoju ePN,... https://www.socpoist.sk/nastroje-sluzby/elektro...

maranco
16. dec 2023

@slavkadi formulár je ukrytý tu https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter... neviem prečo nedajú normálny link naň.

ekira1
16. dec 2023

Ja som, teda očr nie pn, dostala na ku koncu nasledujúceho mesiaca.

viviana1987
autor
16. dec 2023

@mogaa Od októbra som na PN,v Novembri som bola na kontrole 11ho,a myslim si,že tú novembrovú dávku by mali poslať už je december...Je pochopim vela veci,ale taký bordel ako na SK s maródkou ešte som nikde nevidela.Nestačí že platia 55% z hrubej mzdy,ale ani to nechcú zaplatit..Za to že človek je chorý,mu výdavky neklesnú na polovicu a ani nezmyznu....Keď som robila v nemecku,mesiac som bola PN ,vacsiu dávku som dostala ako vyplatu..

viviana1987
autor
16. dec 2023

@slavkadi Ďakujem...Skúsim

mogaa
16. dec 2023

@viviana1987 nuž nič ti nebráni ísť naspäť do Nemecka....každý štát má nastavené podmienky inak....na Slovensku keby dali PN vyššiu ako plat tak sa to zneužíva ešte viac ako teraz.....

viviana1987
autor
16. dec 2023

@mogaa ja to chápem,ale to nie ,že ak ty máš dačo zaplatiť máš na to 3 dni,keď štát tú alamužnu má na to 60 dni... nechcem isť do nemecka,kvôli pn,ďakujem 🙂 ale porovnať asi môžem...

draik
16. dec 2023

@viviana1987
Porovnávate neporovnateľné. Dávka v PN nie je spravidla polovica ani 55% Vášho príjmu, keďže nemocenské sa počíta z hrubej mzdy a už sa z neho neplatia dane a odvody, na rozdiel od mzdy.