Platby do Sociálnej poisťovne pri živnosti
Zdravím, mám živnosť a príjem v tomto roku z faktúr 6200 eur. Viac už tento rok zrejme nezarobim kvôli momentalnym zdravotným problémom. Budem musieť v ďalšom roku platiť odvody do sociálnej poisťovne po tých nových zmenách, čo sa týka konsolidácie?
Alebo sa budú zohľadňovať príjmy až v ďalším roku a následne platenie odvodov?
ak ročný čistý príjem presiahne hranicu stanovenú zákonom (v roku 2025 je to suma 9144 EUR) začne platiť odvody na sociálne poistenie.
Ak SZČO neprekročí za kalendárny rok stanovenú hranicu príjmov a nevznikne mu povinnosť platiť sociálne odvody môže sa prihlásiť na dobrovoľné sociálne poistenie a sám si stanoviť, akú výšku zaplatí.
ešte nie je prijatý zákon, ale uvažuje, že od 1.1.2026 budú platiť všetci "starší" živnostníci, čiže áno platila by si minimálne odvody
@anonym_149af3 dúfam, že to neprejde. V momentálnej situácii by ma to dosť zrujnovalo.
Kedy budú o tom rozhodovať?
Budete podľa návrhu platiť znížené sociálne odvody cca 131 eur od júla 2026.
Budete podľa návrhu platiť znížené sociálne odvody cca 131 eur od júla 2026.
@draik a ako dlho ich budem musieť platiť?
V decembri živnosť ruším. Nemôžem si dovoliť toľko platiť. Minulý rok som mala príjem iba 4350 eur.
Ja ocakavam masivne rusenie zivnosti a bud pracu nacierno (kto si moze dovolit) alebo prechod na s.r.o. Tam je vsak zlozitejsie uctovnictvo.
Ja ocakavam masivne rusenie zivnosti a bud pracu nacierno (kto si moze dovolit) alebo prechod na s.r.o. Tam je vsak zlozitejsie uctovnictvo.
@anonym_c42526 ja si nemôžem dovoliť toľko platiť, lebo nevyžijem. Aj tak mi teraz veľmi pomáhajú rodičia.
Nedá sa nejako dosiahnuť, aby som neplatila do sociálnej poisťovne pri mojom prijme 6200e tento rok?
@anonym_c42526 aj tak tomu nechápem, prace je čím ďalej menej, aspoň v mojom okolí. Poznám veľa žien, čo majú živnosť a príjmy minimálne a oni nám dajú toľko platiť😪
lebo pre Fica je živnostník=podnikateľ=nepriateľ štátu
Pokým budete mať živnosť.
Pokým budete mať živnosť.
@draik ak zruším živnosť v tomto roku v decembri, tak nebudem musieť platiť do sociálnej poisťovne?
Ako som uviedol, povinnosť platby aspoň znížených odvodov začne od júla 2026, ak živnosť trvá.
Ako som uviedol, povinnosť platby aspoň znížených odvodov začne od júla 2026, ak živnosť trvá.
@draik čiže nebudem musieť platiť odvody do sociálnej poisťovne, ked v tomto roku zrusim živnosť, ak tomu dobre rozumiem?

ešte nie je prijatý zákon, ale uvažuje, že od 1.1.2026 budú platiť všetci "starší" živnostníci, čiže áno platila by si minimálne odvody