Platí majiteľ obchodu transakčnú daň z kartových platieb?
Ked platim v obchode kartou, plati z toho majitel transakcnu dan? Myslela som ze sa to tyka len prevodov na ucet, ci? Da ma niekto do obrazu ? 😄
V pekárni kúpiš chlieb.
Pekáreň z tvojich peňazí kúpi múku od mlynára a zaplatí transakčnú daň.
Mlyn z tých peňazí nakúpi pšenicu od poľnohospodára a zaplatí transakčnú daň.
Poľnohospodár z tých peňazí kúpi naftu a zaplatí transakčnú daň.
Benzínka kúpila od dodávateľa naftu a zaplatí transakčnú daň.
Rafinéria z tých peňazí kúpila ropu a zaplatí transakčnú daň.
Takže do ceny chleba sa postupne premietne 5× transakčná daň, keď si každý minimálne o transakčnú daň navýši ceny a chlieb zdražie o 2%.
Ale tu nepôjde o jednu platbu ale o všetky platby, na výplaty, na elektrinu, na dopravu na všetko. Oslobodené od transakčnej dane sú len dane štátu a odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovni.
V tom je tá daň nebezpečná, lebo sa množí donekonečna pri každom presune peňazí, takže z pôvodných 100€ čo si niekde zaplatila v obchode za veľký nákup, keď sa presunie 125× medzi podnikateľmi, poslednému príjemcovi ostane len polovica 50€ a 50€ išlo štátu na transakčnej dani.
Nie. Tento typ dane sa tyka kariet iba tolko, ze zaplati 2 eur rocne poplatok za pouzitie karty. Aj keby ju pouzil len raz za rok.
Ak si banka uctovala vzdy aj predtym (napriklad mesacne) poplatky za platby kartou, pouzitie karty, atd (vyplyvajuce zo zmluvy a cennika k uctu), tak tie sa platia aj nadalej.
Ale z tychto v banke strhnutych beznych poplatkov za pouzitie karty, vedenie uctu, atd. , sa uz 0,4% plati.
Platia z toho daň, ale nie priamo. Len za to, že ty zaplatíš kartou, sa daň neplatí. Avšak keď budú tie tvoje peniaze použiť na čokoľvek (výplaty zamestnancom, elektrika, zásobovanie ...) už budú musieť platiť daň.
Z platby kartou nie, dovod, pre ktory teraz vsade na socialnych sietach vidis, ze platte hotovostou je skor ten, ze budu mat dostatok hotovosti, aby zaplatili napr. za nealko dodavatelovi v hotovosti a vyhnu sa tak prevodu a transakcnej dani z neho alebo ak uz dnes platili v hotovosti, vyhnu sa vyberu a transakcnej dani z neho. Pripadne daju vyplatu zamestnancom v hotovosti. Skratka hladaju sposob ako sa vyhnut transakciam, ktore dani podliehaju.
@maranco benzinky a rafinerie sa transakcna dan v podstate nedotkne vzhladom na to, ze strop je 40 euro, rafinerka ma milionove faktury, takze ak z 5 milionovej faktury zaplati 40 euro, je to naozaj nic, benzinka asi za tie cisterny plati asi viac ako 10 tisic, takze tiez tam 40 euro nehra rolu.Na transakcnej dani je svinstvo to, ze vlastne chrani tie najbohatsie firmy stropom 40 eur….cize dalsi sposob,ako vytiahnut peniaze prevazne z malych a strednych firiem
@beataxxx áno veľké firmy majú úľavu ale aj tie neplatia všetky faktúry nad 10 000€.
stačí že má firma 250 zamestnancov, pošle im výplaty na účet a hneď každý mesiac musí zaplatiť poplatok 1000€, to už môže jedného zamestnanca prepustiť.
Keď by som to len jednoducho matematicky počítal 400 000 firiem a 400 000 živnostníkov má zaplatiť 700 miliónov € tak každý zaplatí navyše 875€ len tak pre nič zanič.
@maranco veľkých firiem sa táto daň dotkne minimálne, vzhľadom na strop 40€. Náklady si už davno-pradavno prepocitali a zahrnuli do cien, ani si si to nevšimol. Búrku v pohári vody tu robia najmä "podvodnickovia" typu zisk v uctovnej zavierke 500€ a žijú si vo vile s 3 autami pred ňou. Cize asi tak.
@lienka.7 u takého podvodníčka nepracuj ani si u neho nekupuj tovar/služby
čiastočné riešenie u malých podnikateľov ak prevádzkujú terminál na platbu kartou by bolo zrušiť terminál a bezhotovostné platby prijímať okamžitými prevodmi
https://zive.aktuality.sk/clanok/CoKVGUx/okamzi...
aj keď budú platiť transakčnú daň 0,4% ale nebudú platiť 1,5-2% poplatok banke za platbu kartou takže minimálne o 1% klesnú náklady na platby
bezhotovostná platba mobilom by ostala zachovaná a zároveň by pre nich klesli poplatky
@lienka.7 toto tvoje bagatelizovanie znie ako od niekoho, koho sa ta dan vlastne vobec netyka.
@moonlight1210 ano, ano, samozrejme👌
no haodou je to dost velky boom, dotkne sa to malych strednych podniaktelov.. malych co zaplatia najom, telefon, par veci si nakupia nie, ale obchodne firmy to znacne pocitia. Zase likvidacna dan prave na tie stredne vrstvy. Firmy, co uz teraz dost dani platia. Len u nas to bude cca 500EUR mesacne, lebo samozrejme td budeme paltit aj z nasich uverov, urokov, nam peniaze nepadaju z neba. A ako si niekto predstavuje : zvyste cenu, to velmi v dnesnej konkurencii nejde. My zvysime cenu a uz rozdiel napr. 1EUR oproti konkurencii a zakaznici sa tvaria ako keby sme kradli :DDD
Co nechapem je spoplatnovanie platieb kartou = je to proste fakt, ze za platby kartou sa ODJAKZIVA plati, nema to nic s danou. za prijate peniaze na ucet firma transakcnu dan neplati. Tak preco teraz zrazu treba pridat poplatok zakaznikovi?
A ze aj tak ta firma nezaplati dodavatelovi v hotovosti, to je dalsia vec. Maloktory velkoodoberatelia prijimaju platby v hotovosti, faktury sa robia, ak to robi rozvoz/kurier a plati sa dobierka, tak aj z dobierok sa plati transakcna dan a uz sa zvysoval poplatok u dopravcov o tieto sumy (to mozno malo kto tu vie, ze napr. ked u kuriera platite kartou, tka odosielatel znasa aj to % z platby kartou a teraz uz aj % transakcnej dane + samozrejme poplatok za dobierku, proste douctuje nam to dopravca). Cize cele mi to pride = prost etreba urobit vsetko co sa da, nech sa TD zrusi, toto je dan ktorej sa proste NIK nevyhne, neobide ju, ani podvodnik ani ten poctivy podnik. NIK. Stat zase hodil neschopnost svoju vyberat dane a robit kontroly a likvidovat spekulantov na ukor poctivych firiem.
@maranco Jo, platenie prevodom / QR kodom uz malo byt davno u kazdeho obchodnika. Neviem na co cakaju. Neviem preco im vyhovuje platit poplatky kartovym spolocnostiam a za terminal...
Zavedenie digitalneho eura sa nejako predlzuje co je skoda lebo to mohlo uz davno nahradit tieto platby kartou, bolo by to zdarma a hlavne dalo by sa pouzit vsade - aj bez internetu niekde na trhovisku zaplatit tete co predava mrkvu.
@hiro americké kartové spoločnosti si pretlačili že poplatok za platbu kartou nesmie byť účtovaný zákazníkovi, teda zákazník nič nevidí a je mu pohodlnejšie platiť kartou, mobilom, prsteňom, dokonca dostáva od banky "odmenu" ako vláčiť hotovosť takže chce to
EÚ v 2018 vymyslela okamžité platby, aby bola nezávislejšia od Ameriky a aby sa ušetrilo na poplatkoch
ale banky sa do toho vôbec nehrnuli, veď by prichádzali o poplatky a keby to teraz nedostali príkazom tak ešte ich stále nemáme
a výsledok je, že platíš u zubárky 100€, terminál nemá berie iba hotovosť, môžeš ísť do bankomatu a bloček nedá
v Číne bankomat pomaly nenájdeš a aj pouličnom stánku vieš zaplatiť aplikáciou z mobilu
Internet nie je problém, signál je až na niekde odľahlé horské chaty a mesačne 2€ za internet v mobile podnikateľ dá, lebo aj tak kontroluje maily, sociálne siete a smartfón bez internetu je ako človek bez jednej nohy.
Nie akurat som to zistovala, ale kedze bude musiet platit tym padom svojim dodavatelom cez ucet a nie hotovostou, tak z toho zaplati transakcnu dan a plus aj dalsi poplatok uctovnicke zato ze to zauctuje, takze zvysovanie cien proste bude musiet urobit
@petrusa87 nemusi platit dodavatelom cez ucet, ak vedia prijat hotovost. A doteraz predpokladam, ze tak tiez platit.
A ak su dorobene uctovnicky, treba zmenit. ja ked teraz citam diskusie ako ochkaju, lebo strasny problem z automatickej banky urobit zauctovanie jednej platby napr. na 5faktur, tak mi je do smiechu, ze kam sme sa dostali. je to vec par sekund a zase to len zauctuje potom program automaticky. A tak ako platbu v hotovosti za tovar, rovnako musi zauctovat aj platbu prevodom/kartou. Nic nove tam nie je, ziadny novy pohyb nevznikol.
Transakcne dane, sa daju v importovanom vypise nastavit, zapnem parovanie automaticky to zauctuje na dany ucet. Proste na zaciatku rpaca par minut a potom uz nikdy viac.
@simca06022011 ako to funguje s účtovníctvom
napríklad mám 5 platieb počas mesiaca 5.,10.,15., 20. a 25. v mesiaci
a teraz výpis z účtu pre účtovníčku upravím tak že 5× transakčnú daň z tých dátumov zapíšem ako jeden riadok s dátumom 30. v mesiaci a súčet všetkej transakčnej dane, aby bolo "menej položiek" na účtovane
je to takto v poriadku, nevadí že nesedí účtovníctvo k určitému dátumu počas mesiaca so zostatkom na bankovom účte?
@maranco no popravde v realite: vypis by podla mna mal sediet a nemal by sa upravovat. Proste uctovne doklady/zapisy maju ostat nezmenene, tak ako ich banka vydala.
Prakticky: ja osobne ako uctovnicka nekontrolujem denne zostatky ak importujem mesacny vypis, iba pociatocny a konecny stav, cize tam by mi nevadilo, keby bolo na konci mesiace jednou sumou. Ani som sa nestretla aby napr. kontrola riesila denne zostatky na ucte, ale uctovny zakon neviem ci taketo nieco podporuje :D
Ak importujem denny vypis, tak sa to neda, lebo ani pohyby nebudu sediet, ani v tom vypise. Tam sa original a upraveny slduju zostatky, aj obraty = a aj nadvaznost, cize ak original vypis 2.4. konci ako 999,99EUR a ja tam zrusim transakcnu dan a v programe budem mat iba 995EUR, tak mi ten vypis bude hlasit ze mi jednak nesedia obraty (+/- v dany den) so zostatkom na ucte, a keby som aj zostatok zmenila (co asi neviem, neskusala som), tak dalsi import mi nebude sediet pociatocny stav s konecnym...
@maranco ale ako pisem, je to najmenej si v automatickych parovaniach vypisov nastavit transakcnu dan a uctovat to automaticky. A automaticke uctovania, vela uctovnikov neuctuje po polozke.
@simca06022011 poznám živnostníčku ktorá posiela účtovníčke len mesačné XML výpisy, tak či jej to navrhnúť, ale hádam neplatí za každý riadok, ale nejaký paušál, lebo mesačne má na účtoch okolo 500 drobných pohybov
@maranco podla toho ako maju dohodnute, ako pisem, vacsinu iba za neautomaticke uctovanie sa plati, ked tak... cize tie platby, kam treba zasiahnut = rucne uctovat.
@lienka.7 Mas zivnost, sro, iny typ firmy? Ci si len zamestnankyna?
@maranco ak urady, banky, atd. chcu dake vystupy z ucta, tak zvycajne k poslednemu dnu nejakeho obdobia, teda mesiaca, stvrtroka, roka.
Takze to, ze nesedi stav k nejakemu dnu uprostred mesiaca, az tak nevadi.
@moonlight1210 vieš čo, aj môj chlap podnikateľ to berie ako nič... jeho výpočty sa veľmi líšia od mojich, tak nechám ho v tom .. no 😂 keď mu to je nič a pohodicka q co sa stazujeme
@simca06022011 ja len, že veľa firiem musí využiť na nákup najlacnejšiu ponuku a vtedy záleží aj na tých pár eurách 🤷♀️
Čiže chápem , že nemôžete zvyšovať ceny 😣

Keď platíš kartou tak majiteľ zaplatí poplatok 1-2%, to je poplatok banke a kartovej spoločnosti za platbu kartou.
Potom ak peniaze na účte vyberie z bankomatu alebo na pobočke banky zaplatí 0.8% transakčnú daň
Ak z tých peňazí zaplatí prevodom elektrinu, nájomné, tovar, internet, benzín, alebo pošle výplatu zamestnancovi na účet zaplatí 0.4% transakčnú daň.
Príjemca platby napríklad prenajímateľ ak s tých už raz zdanených peňazí zaplatí niečo znovu zaplatí transakčnú daň a ďalší príjemca znovu, je to opakujúca sa a nabaľujúca daň ako špirála.
Vo výsledku podnikateľ buď zarobí menej, alebo zníži náklady, niečo už nebude kupovať, zníži výplaty alebo niekoho prepustí, alebo zdražie ceny.