icon

Platíte daň z prenájmu bytu?

Včera o 21:47

Žienky ako to máte s bytom , ktorý prenajímate? Platíte dane? Je to pre nás niečo nové. Prosím vás o zasvätenie

anonym_e07fb5
Včera o 21:55

Áno platím, každý rok pošlem doklady účtovníčke čo vypočíta zaplatím. Do čoho ťa máme zasvetiť? V živote treba iba dve veci platiť dane a zomrieť.

nikolka232
Včera o 22:40

Tak daň z prenájmu sa eviduje v ročnom zúčtovaní, podané v DP. Ešte k tomu teda daň z nehnuteľnosti a smeti. Čo viac chceš vedieť ?

autor
Dnes o 05:52
@nikolka232

Tak daň z prenájmu sa eviduje v ročnom zúčtovaní, podané v DP. Ešte k tomu teda daň z nehnuteľnosti a smeti. Čo viac chceš vedieť ?

@anonym_e07fb5
@nikolka232 Ďakujem za milu odpoveď. Keď má nieco vytáča rokujeme ďalej nereagujem. Zaujíma ma napríklad -su ľudia čo neplatia

anonym_44c74e
Dnes o 06:12

„Čo vám švitorí ? Platiť dane? Veď každý ochraňuje svoju rodinu a hotovo. A načo sme prijali úpravu trestných ekonomických zákonov?“

anonym_e815d6
Dnes o 06:16
@anonym_autor

@anonym_e07fb5
@nikolka232 Ďakujem za milu odpoveď. Keď má nieco vytáča rokujeme ďalej nereagujem. Zaujíma ma napríklad -su ľudia čo neplatia

@anonym_autor áno sú ľudia čo neplatia, ale neviem či sa ti zrovna toto oplatí riskovať, keďže pokuty sú v tisícoch. Stačí, že ťa niekto natrie a DÚ veľmi rýchlo zistí či si alebo nie si registrovaná na daň. (pri prvej zmluve sa treba na DÚ registrovať) To, že prenajímaš veľmi neutajíš, pretože všetci susedia to vedia. Stačí, že niekto bude mať problém s nájomníkom....

anonym_e07fb5
Dnes o 06:16
@anonym_autor

@anonym_e07fb5

@anonym_autor tak v mojom byte býva pán, ktorý zarába lepšie ako ja. Má svoj dom, byť používa iba cez týždeň,keď musí dlhšie zostať v práci. Nemal problém zaplatiť dva mesiace vopred.
Prípad ak ti nájomník nezaplatí máš mať ošetrené v nájomnej zmluve.

anonym_e07fb5
Dnes o 06:19

@anonym_autor samozrejme ak si nemala príjem z prenájmu (lebo v tvojom.byte býva ktosi zadarmo) tak sa daň neplatí, však nebol príjem z čoho by sa.malo platiť

anonym_77e6e2
Dnes o 06:24
@anonym_autor

@anonym_e07fb5

@anonym_autor ak myslis takych, co porusuju zakon, tak urcite. Lebo teda asi aj v praci platis dane, nie?
Este mozes legalne znizit dan na minimum zaradenim bytu do obchodneho majetku (ako sukromna osoba), ale ma to svoje nevyhody (prides o oslobodenie od dane z prijmu v pripade predaja).

vkatush
Dnes o 06:29

Evidovať sa na daňovom (ďalší mesiac, po podpise zmluvy musíš už byť), získať DIČo a potom nasledujúci rok platíš daň.
Áno, poznám ľudí, čo to ignorujú a veria, že to bude Okey.

Ja som mala napr neplatiča, nezaplatil nájmy, ťaháme sa po súdoch kvôli tomu, ale najviac zo všetkého ho trápilo, či som evidovaná a budem priznávať daň (aj keď takmer nemám z čoho, keďže on nechcel platiť. Ale najdôležitejšie pre neho bolo, či budem ja platiť. To, že má on, to ho netrápilo 😂).

anonym_102580
Dnes o 06:39

samozrejme platim.

3009
Dnes o 06:50

@anonym_autor to sa určite nájde dobrá duša, ktorá ťa udá na DÚ, a potom budeš ľutovať čo zaplatíš na dani + pokute.

simsalabim
Dnes o 06:52

@anonym_autor ano, kym som prenajimala, platila som.

melanta
Dnes o 07:32

Niektoré ste evidentne nemali rannú kávu ani sex, aké ste nepríjemné.

Autorka, prikladám link, kde píšem nejaký rady. https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/ako-pripravit-zmluvu-na-prenajom-domu/

Dodám ešte to, že ak zveríš zmluvu aj hľadanie nájomníka realitke, tak pri zmluve chci, aby zmluvu robil právnik a nie aby použili nejaký svoj vzor, hoci urobený právnikom. CHcela by som v takomto prípade konzultovať zmluvu priamo s právnikom realitky. A oslov realitku a konkrétneho realiťáka podľa recenzií, že je machar v tom, ako odhadnúť ľudí. Ja si toto zastrešujem sama.

Čo sa týka depozitu, všade už mám depozit vo výške 2 mesačného nájmu, v jednom byte dokonca 3 mesačného. Pod 2 mesačný depozit by som nešla - vyselektuješ tým ľudí, ktorí nemajú žiadne peniaze a žijú od výplaty k výplate do nuly na účte. Taký nájomník ak ochorenie na mesiac, tak hneď má problém zaplatiť.

Vyššie už bolo napísané, že mesiac po podpísaní prvej zmluvy musíš ísť na Daňový úrad. A potom už len ročne podávať daňové priznania (daň z príjmu) a samozrejme klasika daň z nehnuteľnosti.

Tiež upozorním na to, že do bytu nebudeš môcť chodiť kedy chceš. Je to síce tvoj majetok, ale poskytneš ho na bývanie niekomu za odplatu a tým mu vznikajú práva. Čiže chodiť vo vopred dohodnutnom termíne a iba vtedy, ak je nájomník doma. Ja do bytov nechodím, ak sa nič nedeje.

Nuž a čo sa týka toho, že ak by si dane nechcela platiť, tak samozrejme, mnohí to robia. Vystavuješ sa riziku, že ťa niekto bonzne, za čo sú následne pokuty. A taktiež v takom prípade ťaháš za kratší koniec ak niekto nebude platiť a chcela by si dlh vymáhať. Pretože žiadna zmluva, nájom na čierno, rovná sa žiadny dlh. Ak platíš hypotéku na byt, ktorý chceš prenajať, mysli na to, že ak by ti nájomník pár mesiacov neplatil, musíš mať svoj cash, aby si zaplatila splátku a energie za byt. To je všetko, čo mi nateraz napadlo. Keby niečo, pýtaj sa.

anonym_820a2e
Dnes o 07:37

nie a ani nemienim