Počítajú banky príjem zo živnosti pri hypotéke?
Zdravím, vie mi niekto poradiť že ak pracujem na TPP (3000v hrubom), tak pri žiadosti o hypotéku budú počítať aj môj príjem na živnosti (2000 v hrubom)? Ďakujem
@anonym_autor samozrejme, spočíta sa to, ved tak to mas aj na danovom priznani, spolu
@zmrzlinka8 nemáš pravdu. Môže riešiť iba príjem z TPP, tam sa príjem overuje v sociálnej poisťovni, nie na daňovom priznaní.
Áno, banky vedia započítať aj príjem zo živnosti popri TPP, ale nie automaticky a nie v plnej výške. Pri TPP sa posudzuje tvoj pravidelný čistý príjem, spravidla z posledných 3–6 mesiacov. Pri živnosti posudzuje banka DP, nie vyfakturovaný obrat. Rozhodujúci je základ dane po odpočítaní výdavkov. Väčšina bánk požaduje minimálne jedno ukončené daňové obdobie, niekedy aj dve. Príjem zo živnosti sa zvyčajne prepočítava na mesačný priemer z ročného základu dane, nie z hrubých 2000 mesačne. Ak máš na živnosti paušálne výdavky, banka vychádza z výsledného základu dane po ich uplatnení. Ak je základ dane nízky, započítaný príjem bude nízky bez ohľadu na obrat. Zásadné je aj splnenie limitu ukazovateľa zadlženosti podľa pravidiel NBS. Rozhodujúce teda nie je, že máš 3000 + 2000 v hrubom, ale aký máš čistý príjem z TPP a aký reálny základ dane zo živnosti. Bez týchto čísel sa nedá povedať, koľko banka uzná.
Ano, bude to vedlajsi prijem, ak splnas podmienky banky, napr doba podnikania, nie si v strate apod. Vacsinou sa mesacny prijem rata z obratov. Urcite to treba uviest pri ziadosti a povedia ti viac a co treba dokladovat.
@anonym_autor kazda banka to ma inac, niektore beru 60 percent prijmu.. treba si pozriet podmienky.. u zivnostnika to nie je tak, ze zarobim 1000 a mam 1000. Mas vydavky atd.
Ale ak mas aj tpp tak je to super, treba to prepocitat.. mas aj na nete kalkulacky
@anonym_autor samozrejme, spočíta sa to, ved tak to mas aj na danovom priznani, spolu
@zmrzlinka8 nerad ak nevies, zbytocne tu davas nadej a mylne info
@zmrzlinka8 nerad ak nevies, zbytocne tu davas nadej a mylne info
@sweet20 no ved samozrejme, ze sa to prepočítava ešte. Kde som povedala, že sa berie celý príjem zo zivnosti?
spytaj sa priamo v banke, nemusia vôbec zohladnovat tento prijem alebo len okrajovo
zaleží aky druh alebo čo je to za szoč
pozor pri prechode na sro. zo sozč tam môže byt problém
@sweet20 no ved samozrejme, ze sa to prepočítava ešte. Kde som povedala, že sa berie celý príjem zo zivnosti?
@zmrzlinka8 napisala si , ze sa to spocitava. Citujem: samozrejme, spočíta sa to, ved tak to mas aj na danovom priznani, spolu
@zmrzlinka8 napisala si , ze sa to spocitava. Citujem: samozrejme, spočíta sa to, ved tak to mas aj na danovom priznani, spolu
@sweet20 ano, na danovom priznani mas príjem z TTP aj zo zivnosti, samozrejme pri zivnosti sa odpocitavaju výdavky atd. A banka má este svoje ďalšie postupy, takze z tej zivnosti sa toho odrata viac. Takze jasne, ze to nie je TPP plus obrat. Otázka znela, ci banky počítajú prijem zo zivnosti pri hypotéke. Ano počítajú, ale nie v plnej výške.
Áno ale rátajú s nejakým koeficientom. Väčšinu berú 70% obratu.
@sweet20 ano, na danovom priznani mas príjem z TTP aj zo zivnosti, samozrejme pri zivnosti sa odpocitavaju výdavky atd. A banka má este svoje ďalšie postupy, takze z tej zivnosti sa toho odrata viac. Takze jasne, ze to nie je TPP plus obrat. Otázka znela, ci banky počítajú prijem zo zivnosti pri hypotéke. Ano počítajú, ale nie v plnej výške.
@zmrzlinka8 teraz si to vysvetlila spravne..
Záleží od banky, každá berie iné % z príjmu SZČO, čiže ho berú ako príjem ale nie v plnej výške.