icon

Podľa čoho sa určuje % invalidného dôchodku?

nikolca
10. jún 2023

Ahojte prosim vas podla čoho posudkovy určuje %id?v v tabulkach čitam stredne ťažka forma.ťažka forma podla čoho zisti o aku formu sa jedna?veď v papieroch to lekar neuvadza.,ja sa liečim u psychiatričky mam schyzoafektivnu poruchu.id mam 75% na posudenie pôjdem po piatich rokoch v roku 2025 no už teraz mam obavy že mi ho znižia ledva som
Vybojovala aby mi priznali plny aj to som sa musela odvolavať a aby toho nebolo dosť zistili mi v mozgu epilepticke vyboje

mogaa
10. jún 2023

@nikolca veľa zaváži či sa liečiš, teda berieš lieky a pravidelne navštevuješ psychiatra....stav hlavne pri psychiatrických diagnózach sa v priebehu času mení, takže zaváži ako na tom budeš v čase prehodnotenia...

apaache
10. jún 2023

Ahoj , ja si myslím , že ked sa ti nepolepšilo ID ti nechajú Inak som zhrozená, že prečo predvolávajú ľudí, ktorých to takto frustruje a psychiatrické ochorenie je predsa frustrujúce a vyčerpávajúce. Určite treba mať všetky lekárske správy, popros aj pani psychiatričku, ak je normálna , že ideš na prehodnotenie, nech napíše do správy toho viac. A neboj sa , doteraz čo viem nepredvolávali na komisie kvôli korone , aspon 3 mesiace späť to ešte platilo. Prajem Ti hlavne veľa zdravia a bez stresu hlavne, lebo sa takto môžeš dostať do zhoršenia zdravotného stavu, nerozmýšľaj nad tým moc. Je zlá doba celkovo a Ty potrebuješ byť v pohode.Ked máš 75% si na hornej hranici a máš vypočítaný plný ID, tak to bude ťažká forma na hornej hranici. S epilepsiu je to tiež také, havne byť v kľude. A ak ti epi pribudla neskôr ,a ko ti bolo vypočítané 75% môžu ti 1 x pridať 10 % na pridružené ochorenie, to znamená vyšší dôchodok. Pekný deň a neboj sa myslím , že ti dôchodok nechajú na pokoji.

nikolca
autor
10. jún 2023

@mogaa ja sa liečim od roku 2004 pravidelne beriem lieky na kontrolu k psychiatričke chodim raz za mesiac a 2-3krat do roka som v nemocnici

anita6666
10. jún 2023

Na prepocitavanie percent je najlepší liek poobzerať sa po nejakej práci! A hneď budeš zdravá.

mogaa
10. jún 2023

@nikolca tak je veľmi nepravdepodobné že ti ho znížia....ak bývaš hospitalizovaná na psychiatrii - je na to dôvod....ale ako som písala všetky diagnózy sa menia v čase a tak aj psychiatrické sa môžu zlepšiť a človek je stabilizovaný....

nikolca
autor
10. jún 2023

@apaache mne sa praveže pohoršilo jak po psychickej stranke tak aj po fyzickej bola som v nemocnici zmenili mi lieky no tie lieky mi zhoršili stav mam problemy s chôdzou byva mi zle neprejdem.včera večer keď som šla na wc musela isť so mnou mama a minuly tyžden som bola na tom tak že mi chcel otec volať zachranku.som z toho nešťastna

euka210
10. jún 2023

@nikolca ked ti je stale zle a mas vaznu dg, tak niet dovodu preco by ID znizovali.

oliva276
10. jún 2023

Od júla t.r. budú platiť sčasti upravené tabuľky posudzovania diagnóz, niektorých ľudí budú skôr pozývať na prehodnotenie stavu. Podľa nášho neurológa ľahšie dosiahnu na ID pacienti s psychiatrickými diagnózami než s fyzickým postihnutím. (vybavujem pre člena rodiny s polyneuritídou a po operácii chrbtice ID, a lekár tvrdí, že je málo pravdepodobné, že ID dostane).

mikadooo
10. jún 2023

@anita6666 ty si mala plný ID a poobzerala si sa po nejakej práci a práca ťa zázračne vyliečila? Len by som tak chcela vedieť akú zázračnú prácu si to našla, ktorá lieči schizofréniu a epilepsiu...🤔🤔🤔.

kim2028
10. jún 2023

@mikadooo Akože ono by sa dalo to, ale muselo byť viac príležitostí pre takýchto ľudí. Ja som napísal už vyše 150 šachových článkov pre kamarátov za skvelé šachové videá. Vedel by som si predstaviť niečo v kľude sedieť a za počítačom si písať každý deň aj za plat... Dostať sa ku niečomu takému je ťažké... Hlavne keď nedokážete spraviť ani fotku... :D

mikadooo
10. jún 2023

@kim2028 presne tak, je to veľmi ťažké, takýchto príležitostí je minimum, lebo je aj kopec zdravých ľudí, ktorí by chceli sedieť doma a dostávať plat za napríklad ťukanie do klávesnice... A zamestnávateľ na 99% uprednostní človeka bez ID, ktorý je relatívne stabilný, čo sa zdravia týka, ako človeka s ID, ktorý môže neplánovane hocikedy vypadnúť, napríklad kvôli hospitalizácii 3x do roka a podobne... Čo je samozrejme tiež logické, žiaľ takto je to začarovaný kruh 🤷🤷🤷.

martul
10. jún 2023

@anita6666 taký úbohý komentár, to si ako dokázala splodiť v hlave?
Buď rada že si zdravá a nemusíš riešiť takéto veci.

nikolca
autor
10. jún 2023

Ja by som bola najradšej zamestnana ako takto trpieť,no nejeden den si poplačem,keď nema človek zdravie nema nič

dagmarovita
10. jún 2023

Aké lieky berieš ak to neni tajné? Len chcem vediet schizoafektivnu poruchu ako liecia u Teba.

apaache
10. jún 2023

@nikolca ved píšem nestresuj sa a verím Ti, že si chorá . Máš vážnu Dg a ešte aj naviac, čo mi je ľúto. Podľa mňa Ti pridajú. Držím palčeky !

apaache
10. jún 2023

@oliva276 švagriná 3 x operovaná na chrbticu a nedostala nič:(

oli18
Autor odpoveď zmazal
oli18
10. jún 2023

@nikolca netrap sa tym, co bude v r.2025, len sa zbytocne stresujes. Okrem toho, za 2 roky sa moze vselico zmenit.

petedea
11. jún 2023

@mogaa Ty budeš zrejme v oblasti psychiatrie, nejaká kapacita, s celoživotnou praxou a s nesmiernymi skúsenosťami, keď automaticky hovoríš, o zlepšení.
Čo sa psychiatrických diagnóz týka, je to veľmi individuálne a to až natoľko, že v podstate nenájdeš dvoch ľudí s tou istou diagnózou, ktorí by na tom boli úplne rovnako a presný vývoj diagnózy, sa predpokladať nedá, pretože to záleží, od mnohých faktorov.
Ale ty presne vieš, že sa to zlepší.

mogaa
11. jún 2023

@petedea prečítaj si ešte raz čo som napísala "stav hlavne pri psychiatrických diagnózach sa v priebehu času mení, takže zaváži ako na tom budeš v čase prehodnotenia..."
to že sa stav v priebehu času mení neznamená vždy zlepšenie, rovnako to môže byť zhoršenie alebo stabilizácia ochorenia....takže nie, nie som a ani sa nehrám na psychiatra....z časti s tým robím keďže robím aj s ID....pri ID sú práve preto kontrolné komisie kedy sa zhodnocuje nanovo stav....a ano, sú aj psychiatrické diagnózy kde stav prehodnotia na nižšie percento alebo ID odoberú....

petedea
11. jún 2023

@mogaa Takže ty s tým robíš...
Toto je snáď to najhoršie, čo môže byť, keď niekto robí s niečím, o čom nemá, ani šajnu.

Opíšem ti svoj prípad:
Po určení percent, som s tým nesúhlasil a nechal som si zavolať posudkovú a argumentoval som tým, že moja diagnóza je vo veľmi pokročilom štádiu, čo mohlo byť percentuálne ohodnotené vyššie.
Okrem iných vážnych diagnóz, mám chondropatiu v poslednom štádiu, čo bol môj hlavný argument.
A vieš, čo mi na to posudková odpovedala?
"Vy chondropatiu nemáte."
Kebyže nesedím, tak spadnem na zadok, pretože vôbec nechápem, ako mohla zabiť takú hlúposť a tak veľmi sa zhodiť.
Doniesla si so sebou, aj môj spis a keď nepomohlo ani to, že som jej opakovane povedal, že chondropatiu v poslednom štádiu skutočne mám, zobral som jej z rúk môj spis a vytiahol z neho záznam, v ktorom je to uvedené.
Potom mi zabila ďalšiu hlúposť:
"Na to potrebujete vyšetrenie."
Keď som zo spisu vytiahol ďalší záznam a ukázal jej výsledok magnetickej rezonancie a potvrdzujúci záznam ortopéda, že chondropatiu v poslednom štádiu skutočne mám a spýtal sa jej, čo tu ešte treba potvrdzovať, ani na chvíľu nezaváhala a zhadzovala sa ďalej a zabila ďalšiu hlúposť:
"Ale to koleno bolo operované."
Tým chcela naznačiť, že to koleno, nakoľko bolo operované, tak je akože v úplnom poriadku.
Len tak mimochodom, žiadna operácia kolena, teda, okrem TEP, chondropatiu v poslednom štádiu nevyrieši, pretože tam už nie je čo riešiť a operované, bolo druhé koleno, ktoré mám tiež choré a bola to len artroskopia, čo je v podstate, len vyšetrovacia operácia, aby sa zistil rozsah poškodenia kolena.

Čiže, inak povedané, posudková ani nevedela, čo vlastne posudzovala.
Ja byť na jej mieste, tak od hanby zaleziem do nejakej myšacej diery, pretože až tak veľmi sa zhodiť, to je teda fakt majstrovský výkon.
A takíto tupí ľudia, posudzujú invaliditu.
Takže, nemáš sa čím chváliť, keď s tým robíš.

petedea
Autor odpoveď zmazal
petedea
11. jún 2023

@nikolca Na základe svojich skúseností môžem povedať, že posudzuje tak, ako sa mu momentálne zachce.
Napr. aj tak, že tú najzávažnejšiu diagnózu, vôbec nezoberie do úvahy a keď ho na to upozorníš, tak ti akoby nič, kľudne povie, že ju nemáš.
A najhoršie je, keď posudzuje niečo, z čoho máš dva kúsky, napr. kolená.
Kľudne ti zabije, že nemáš čo reklamovať, keď sa sťažuješ na málo percent, lebo koleno bolo operované a akosi ho nijako netrápi, že operované, bolo druhé koleno.
A nevie ani toľko, že pokiaľ by bolo operované to koleno, kvôli ktorému nízke percentuálne ohodnotenie reklamuješ, žiadna operácia okrem TEP nevyrieši, pretože, tam už nie je čo riešiť.
Čiže, posudzuje sa od buka, do buka.
Len si pozrú, koľko je ku konkrétnej diagnóze najnižšie percentuálne ohodnotenie a štádium, ich vôbec nezaujíma.

kim2028
11. jún 2023

@petedea Ja mám zase inú skúsenosť. Mám schizofréniu paranoidnú a hneď mi dali 75%. Nečudujem sa, mal som napísaných aj dosť veľa zlých vecí. Najviac mi pomohol ku vysokému ID psychológ vo svojom posudku už počas hospitalizácie v nemocnici. Ten, čo tam napísal tak...

oli18
Autor odpoveď zmazal
petedea
13. jún 2023

@kim2028 Som rád, že ti nedali málo percent.
Je to možno tým, že si nenarazil na takého tupca, ako ja.