Podnájom alebo úver. Ktorá možnosť je výhodnejšia?
Ahojte,
chcem sa spýtať len na názor. Pracujem v meste, kde sa necítim ako doma, hoc som tu už nejaký ten rok. Nájmy na jednoizbové byty a garzónky šli nahor a teraz je to priemer 600eur mesačne. Výplata je priemer. Zatiaľ žijem v spolunájme, ale už by som asi rada bola sama a posunula sa za 10 rokov spolunájmu rôzneho typu.
V meste sa necítim ako doma a neviem si tu predstaviť žiť. Len otázka je, či je rozumné takto dávať toľké peniaze na prenájom a síce na seba, ale rozumiete. Žije niekto tiež takto ,,nadštandartne? " Ďakujem.
Nikdy by som nekupovala byt tam, kde sa mi nepaci, a nechcem tam zit.
Namiesto tychto uvah o byvani si zacni hladat inu pracu niekde, kde sa ti bude pacit viac, a potom uvazuj nad kupou. Ak nic nevlastnis, tak nic ta nedrzi tam, kde si.
Pracu si najdes aj v inom meste. Neboj sa prestahovat.
@veselo_neveselo
Ahoj, ďakujem.
Zatiaľ neviem kde by sa mi páčilo. Hlavné mesto ponúka asi najviac príležitostí zo západu SVK. Ja pochádzam zo západu, ale z malého mesta. Zatiaľ neviem, len viem, že tu mám taký blbý pocit stále, že tu nie som doma.
Ja som vystriedala za slobodna asi štyri mesta a kúpila som si byt všade kde som bola. Potom som predávala keď som sa sťahovala a vzdy so ziskom.
Minimálne 10 r. tam žiješ, hoci sa Ti nepáči?
@aliziana 10 rokov v spolunájme, tak som myslela. Od SŠ v podstate, bude to i dlhšie už. V hlavnom meste žijem 5,5 roka a predtým som žila v TT. Keď to porovnám, tak tu viac asi kam povyraziť, čo sa prírody týka. A ceny nájmov sú už porovnateľné.
A možno ti len vadí že si v spolunajme. Možno keby si bývalá sama lepšie by bolo aj v Tom meste kde sa necítis byt doma .
Páči sa ti tam práca, príroda... Skús v Rači nájsť byt, alebo v okolí BA....alebo pozri portál "novebyvanie.sk" ... pozri i tu, čo radí odborník : https://www.joj.sk/nove-byvanie
@parvinka0001 Bola by to zmena 🙂, akurát toľko som váhala až ceny dvojnásobne vystúpili a teraz sa cítim previnilo chcieť si takto bývať za také peniaze 😅🙈
Jednoznačne uver lebo keď sa niečo po.... už aspoň čo to máš, lebo keď platíš len nájom máš veľké nič.
Urcite kupa vlastneho. Ale kedze ide o hlavne mesto a v prispevku spominas ze plat priemer tak si nemyslim ze kupa vlastneho bude az taka realna v BA. Samozrejme záleží od úspor.
Kupa vlastneho ale otazka znie, ci si to mozes dovolit (bez snahy sa ta dotknut), ci mas dostatocne uspory a ci by si hypoteku utiahla. Lebo hypoteka + naklady + 20% musis mat, kedze banka prefinancuje 80% + zariadenie, spotrebice, to je nemalo penazi spolu, tym ta nechcem odradit, len obcas ludi caka stret s realitou
@petamich veď asi sa na všetko vykašlem a budem žiť pre seba v drahom prenájme 😅 chlapa už asi aj tak normálneho nestretne ktorý by mal rád. Ach, rezignácia už.

Vzdy je lepsie splacat svoje ako vyhadzovat peniaze za najom. Ked sa aj nieco stane,nehnutelnost sa da predat.