Pomôže mi s financiami účtovník alebo finančný poradca?
Ahojte,
mám TPP, dohodu o PP a príležitostne zmluvy o dielo (tie si zdaňujem až v daňovom priznaní). Za minulý rok som doplácala prirodzene aj zdravotnej poisťovni, na rok 2026 mi vygenerovala mesačné preddavky.
Je možné, aby mi ich strhával môj zamestnávateľ? Aby som si trocha ukočírovala príjmy, prípadne sa informovala kedy sa mi oplatí zakladať živnosť a podobne, mám si radšej objednať služby účtovníka alebo skôr finančného poradcu? Prípadne máte nejaké tipy a triky? Za akékoľvek inšpirácie z oblasti financií budem vďačná. Napr aj cez koho investovať.
Ďakujem 🙂
@anonym_autor na "upratanie" zakonnych veci (danove, zdravotne, zivnost / sro ano ci nie) - to najskor uctovnik, mozno az danovy poradca.
Financny poradca (alebo sprostredkovatel) ti skor uprace uz zarobene a zdanene peniaze...
@anonym_autor na "upratanie" zakonnych veci (danove, zdravotne, zivnost / sro ano ci nie) - to najskor uctovnik, mozno az danovy poradca.
Financny poradca (alebo sprostredkovatel) ti skor uprace uz zarobene a zdanene peniaze...
@anonym_5495a0 dakujem 🙂
@anonym_autor tieto veci si vieš poriešiť aj sama. Tiež som na TPP+živnosť, takže podávam si sám daňové priznanie, príjmy zo živnosti samozrejme priznávam raz ročne. Preddavky na ZP som si dal zrušiť v zdravotnej poisťovni (nemusíš platiť preddavky pokiaľ si zamestnaná na TPP). Po ročnom zúčtovaní vždy niečo doplácam podľa príjmu. Posledné teraz mi prišlo v októbri 360€ (to je ta výhoda, že ak si na TPP, nemusíš platiť minimálnu sumu tak ako klasický živnostník). Každý rok žiadam o splatkový kalendār, ktorý mi bez problémov povolia. Sumu mi rozdelia na 5 častí+1.časť platíš hneď ako akontáciu. Tie sumy sú potom malé a tie zas pokryjem zárobkom zo živnosti. Takto to točím každý rok. Strážim si aj hranicu príjmu pre platenie odvodov do SP. Tento rok je to cez 9000€, presnú sumu nájdeš na nete. Ja tak maximálne idem na sumu 7000€ na živnosť za rok. Zamestnávateľ ti viac zrážať ako to, čo má podľa zákona povinné nebude.