Ponechávam pôvodný titulok: Ovplyvní heckerský útok na kataster úroky k hypotékam?
Otázka pre tých, ktorí rozumejú fungovaniu hypotekárneho trhu : ak by bol kataster dlhodobo nefunkčný a dlho by stál trh s hypotékami, ovplyvní to budúce úroky ? Pýtam sa, lebo sa nám blíži koniec fixácie, tak či nezačnú po tomto fiasku úroky zas stúpať.
Nie, nema to s tym nic spolocne. Uroky su ovplyvnivane uplne inymi mechanizmami. Jednym z nich je ale aj rating krajiny, takze nejake super optimisticke vyhliadky by som nemala ak mas nahodou namysli pokles.
Nie, lokalny utok na kataster uroky urcite neovplyvni - ani smerom hore ani smerom nadol, urokove sadzby sa stanovuju na zaklade inych ukazovatelov
Nie, to s tým nesúvisí. Urokove sadzby napríklad určuje ECB. Ak sa nemýlim teda.
Zrejme áno. Ale muselo by ísť o viacmesačný výpadok katastra. A prejavilo by sa to oneskorene o cca pol roka, rok.
Aha, ďakujem za ozrejmenie. Rozmýšľala som nad tým, lebo nikto nevie, kedy sa im podarí túto situáciu vyriešiť. Výpadok môže trvať aj celé týždne, aj celé mesiace :-/ A ak by tak dlho stálo uzatváranie hypoték, banky by tie straty potom mohli chcieť "dobehnúť " na zvýšených úrokoch, či sa mýlim ?
Ved sa nad tym zamysli logicky - naozaj si myslis, ze "by to dobehli" zvysenim urokov? Ved zvysenie urokov = hypoteky budu pre klientov drahe a mozno ich aj mensiemu poctu klientov zdrazia a navyse to by museli spravit vsetky banky, lebo ak by to spravila jedna akurat si sama sposobi, ze bude nekonkurencie schopna. Bankam ide predsa aj o objem istiny, nie len sadzby.
Urokove sadzby sa odvijaju od urokovych sadzieb ECB atd. -> takze vypadok katastra na Slovensku, ktory verim nebude trvat mesiace sadzbami naozaj nepohne
@petamich No bodaj by si mala pravdu
Dopad na úroky v bankách táto situácia nebude mať žiadny. Je pravdou, že ak by realitný trh stál niekoľko mesiacov, tak banky prídu o časť svojich príjmov, keďže nebudú môcť poskytovať nové hypotekárne úvery. Ak by tento výpadok chceli potom po nabehnutí katastra dohnať, tak by som skôr očakával, že to bude tlačiť úroky skôr dole aby sa úvery zatraktívnili.
Ak bude táto situácia trvať dlhšie, tak to môže zahýbať cenami nehnuteľností. Ale netrúfam si odhadnúť ktorým smerom. Niektoré faktory hovoria v prospech rastu, iné zase v prospech poklesu cien, nevedno ktoré prevážia.
Ak sa kataster nespustí v najbližších dňoch, tak to môže mať dosť vážny dopad na tých, ktorí sú práve v procese zmeny majiteľa nehnuteľnosti. Predstav si siutáciu, že máš podpísanú rezervačnú zmluvu, zaplatila si 10 tisíc ako zálohu a prevod sa neuskutoční do termínu, definovanom v zmluve. V takom prípade môžu kupujúci o svoje zálohy prísť, najmä ak niektoré menej seriózne realitky zaňuchajú ľahký zárobok.
Osobne si myslím, že kataster postupne bude nabiehať v nejakom manuálnom režime. Všetko budú spočiatku robiť papierovo s enormnými lehotami spracovania a postupne sa budú snažiť nahadzovať dáta. Takýto stav obmedzenej funkčnosti môže trvať niekoľko mesiacov.
Ale sú to samozrejme všetko len moje špekulácie 😁
Úroky síce môžu ísť dole ale vyženie to ceny nehnuteľností podľa mňa.
Je tu x ľudí čo chcú kúpiť nehnuteľnosť, každým dňom ich je viac a viac ale nemôžu.
Ak budú mať predajcovia kopu záujemcov není problém dvihnut cenu o 5.000-20.000€.
A ten minimálny pokles úrokov nevykrije nárast cien.

Nemyslím.
Máme dosť silnú konkurenciu medzi bankami a skôr navzájom tlačia úroky nadol.