Porovnanie sporiacich a odkladacích účtov Fio banky
Kto ma Fio,kde sa lepsie oplati davat peniaze na sporiaci ,ci odkladaci ucet ??
@anonym_autor Však si porovnaj úrokové sadzby na jednotlivých účtoch (sporiaci a termínovaný) a podľa toho sa rozhodni. Je jedno, na ktorom máš peniaze. Akurát z termínovaného nemôžeš vybrať počas viazanosti.
Alebo čo myslíš tým "lepšie oplatí"?
Fio konto úrok 1.80% úročí sa len suma do 10 000€
Fio sporiaci úrok 1.50%, úročí sa celá suma
Fio konto vyberáš koľko krát chceš, takže si môžeš priebežne počas mesiaca presúvať na bežný účet
Fio sporiaci vyberáš len 2× mesačne
Fio konto úrok 1.80% úročí sa len suma do 10 000€
Fio sporiaci úrok 1.50%, úročí sa celá suma
Fio konto vyberáš koľko krát chceš, takže si môžeš priebežne počas mesiaca presúvať na bežný účet
Fio sporiaci vyberáš len 2× mesačne
@maranco si si isty? ja mam konto 1,60 a sporiaci 1,15 - stale sa to znizuje
no aka dobra sprava 🙂 - dikes
mensi obnos mam na sporiacom a vacsi na odkladacom...neviem ,ci to mam šupnut iba do jedneho ??? nevyznam sa do toho,tak neviem..
Ak súčet sumy je menej ako 10 000€ tak to všetko presuň na FIO konto, ak je to väčšia suma tak na FIO konto nechaj sumu 10 000€ a zvyšok na FIO sporiaci, ale s tým by si mal zvažovať investovať a nedržať na účtoch.
mensi obnos mam na sporiacom a vacsi na odkladacom...neviem ,ci to mam šupnut iba do jedneho ??? nevyznam sa do toho,tak neviem..
@anonym_autor Čo je to "menší" a čo je to "väčší"? Pre mňa menší obnos je niečo medzi 5-20 tisíc € a väčší je nad 50.000 €.
Ak súčet sumy je menej ako 10 000€ tak to všetko presuň na FIO konto, ak je to väčšia suma tak na FIO konto nechaj sumu 10 000€ a zvyšok na FIO sporiaci, ale s tým by si mal zvažovať investovať a nedržať na účtoch.
@maranco ked som otvaral Fio banku,tak panicka mi povedala,ze si mozem rozdelit peniaze na sporiaci a odkladaci ....Fio konto mi ani nespomenula...takze odkladaci je terminovany ?? joj ...tak mam len nieco okolo 15 000litrov,ale planujem zrusit ostatne banky a presunut peniaze len do Fio...
@maranco nechcem investovat,su to prachy ako moj back up v tejto dobe..ak sa nieco stane ,aby som bol kryty ,ci s ubytkom,stravou,uctami ,vydavky pre deti atd...
@maranco nechcem investovat,su to prachy ako moj back up v tejto dobe..ak sa nieco stane ,aby som bol kryty ,ci s ubytkom,stravou,uctami ,vydavky pre deti atd...
@anonym_autor klikni si na detail účtu a pozri typ účtu, asi ten tvoj "odkladací" bude FIO konto
Na FIO konto si daj 10 000 s 1,80% úrokom a zvyšných 5 000 daj buď na Fio sporiaci s 1.50% úrokom
alebo 5 000 daj na termínovaný na 3 mesiace s úrokom 1.80% a nechaj predlžovať (keď budeš potrebovať predčasne zrušiť termínovaný je za to poplatok 40€)
@maranco ked som otvaral Fio banku,tak panicka mi povedala,ze si mozem rozdelit peniaze na sporiaci a odkladaci ....Fio konto mi ani nespomenula...takze odkladaci je terminovany ?? joj ...tak mam len nieco okolo 15 000litrov,ale planujem zrusit ostatne banky a presunut peniaze len do Fio...
@anonym_autor Ono sa tie produkty Fio banky správne volajú:
- Bežný účet - nie je úročené
- sporiaci účet Fio konto - je úročený aktuálne sadzbou 1,8%, ale klient môže mať len jeden. Prevody sa môžu robiť len v rámci FIo banky
- Fio sporiaci účet - úročí všetky prostriedky na účet, sadzba je 1,5% a možno z neho urobiť len 2 platby mesačne
- termínovaný vklad - úročený je od 1,25 % dod 1,8 % v závislosti od viazanosti. Prikladať aj vyberať je možné len ku dňu obnovy , ktorý je posledným dňom viazanosti. Môžeš mať aj viac termínovaných vkladov.
Tie názvy sú trochu mätúce, ale v podstate je jedno, na ktorom sporiacom či termínovanom účte budeš mať peniaze. Ak chceš bližšie informácie, treba si pozrieť sadzobník Fio banky:
https://www.fio.sk/docs/sk/Fio_banka_SK_sadzby_...
Ja mám všetky voľné prostriedky na hypotéke. Vklad na hypoúčte mi znižuje mesačný úrok z hypotéky, takže ako keby sa to úročilo 3,8%-mi. A pritom tie peniaze môžem kedykoľvek použiť.
@anonym_autor Nuz banky maju aj take investovanie ktore mozes hocikedy zrusit. A oproti takym 1,5% na sporiacich uctoch tam mas aspon 11% (10 rocny priemer) ci pri technologickych firmach 16% rocne (ale tu sa mi to uz nezda az tak bezpecne do buducnosti). Tak ci tak mozes si to rozdelit na 1000 a 10000: do investicii mozes dat 1000€ a budes tam mat taky isty zisk ako z tych dalsich 10000€ na sporiacom a budes aj dostatocne v bezpeci.

@anonym_autor ktory je ktory prosim ta? Maju vpodstate 3 typy:
1, fio konto
2, fio sporiaci ucet
3, klasicky terminak
prve dva maju svoje vyhody aj nevyhody, mozes mat aj oba... terminak je terminak...