icon

Porovnanie životných nákladov - Litva verzus Slovensko

radovankapitan
10. jún 2025

Ahojte,

uvažujem nad tým, že by som sa na rok presťahoval do Litvy a pracoval tam – buď ako zamestnanec (napr. na stavbe), alebo časom aj ako živnostník. Hlavným cieľom je zarobiť si viac, efektívnejšie žiť a ušetriť si na lepšie auto, napr. Škoda Superb do 4000 €.

Zaujíma ma hlavne porovnanie životných nákladov a odvodov medzi Litvou a Slovenskom, a to najmä:

Ceny nájmu (garsónka/1-izbový byt mimo centra – nech to je čo najlacnejšie)

Bežné výdavky na život (jedlo, hygiena, drogéria, občasné oblečenie)

Zdravotné a sociálne odvody – ako zamestnanec aj ako SZČO

Možnosť paušálnych výdavkov pri živnosti v Litve (napr. 30 % ako u nás 60 % paušál)

Koľko sa dá reálne odložiť mesačne, keď človek žije rozumne

Plánujem tam ostať minimálne 1 rok, čiže by som po ten čas spadal pod litovské zákony. Po návrate na Slovensko by som opäť spadal pod slovenské, ak by som tu bol aspoň 183 dní.

Ak má niekto reálne skúsenosti so životom v Litve alebo vie, či sú náklady na živnosť a celkový život lacnejšie ako u nás, budem veľmi vďačný za odpoveď 😊

Ďakujem!

btus
10. jún 2025

Vo všeobecnosti je Litva na tom lepšie ako Slovensko. Vyšší životný štandard, vyššie mzdy. Ostatné neviem. treba len popozerať litovské stránky a pozisťovať si. Neodporúčam hovoriť rusky.

zic
10. jún 2025

@radovankapitan Je trosku otazka, ci budes "konkurencieschopny", kedze asi Ukrajinci (a asi aj tam zijuci rusi a bielorusi) nebudu podliezat cenou zrovna na stavbach apod... mozno si treba zistit hodinovu mzdu / plat na takychto poziciach...

radovankapitan
autor
10. jún 2025
@btus

Vo všeobecnosti je Litva na tom lepšie ako Slovensko. Vyšší životný štandard, vyššie mzdy. Ostatné neviem. treba len popozerať litovské stránky a pozisťovať si. Neodporúčam hovoriť rusky.

@btus To mi aj AI povedala presne toto
Ďakujem vám za vašu odpoveď, skúsim pozrieť tie Litovské stránky

radovankapitan
autor
10. jún 2025
@zic

@radovankapitan Je trosku otazka, ci budes "konkurencieschopny", kedze asi Ukrajinci (a asi aj tam zijuci rusi a bielorusi) nebudu podliezat cenou zrovna na stavbach apod... mozno si treba zistit hodinovu mzdu / plat na takychto poziciach...

@zic rozumiem, práce je tam určite pre kázždého dosť. Samozrejme budem ako každý iný zamestnanec, síce možno budem na živnosť ale stále budem pracovať pre niekoho. Konkurencie sa nebojím, určite keď niesom lenivý pracovať 8hod a vykonať výsledky podľa požiadaviek, tak tohto by som sa bál najmenej.
Beriem ale na vedomie, každopádne veľmi pekne ďakujem za váš dotaz a oboznámenie z možným rizikom

btus
10. jún 2025
@radovankapitan

@radovankapitan aha, ja to mám z vlastnej skúsenosti. 🙂

tundra
10. jún 2025
@radovankapitan

@radovankapitan preco nejdes do Rakuska niekde do hotela?Za rok odlozis urcite viac,ako 4000.
A pokial chces este viac,jednoznacne Švajciarsko.

radovankapitan
autor
10. jún 2025
@tundra

@radovankapitan preco nejdes do Rakuska niekde do hotela?Za rok odlozis urcite viac,ako 4000.
A pokial chces este viac,jednoznacne Švajciarsko.

@tundra Som z toho popletený, lebo ide o to pýtal som AI (umelej inteligencie) ktorá európska krajina má nižššie výdavky čiže ceny všeobecne na platenie účtov mesačných, teda tých výdavkov a vyššie minimálne mzdy. Krajinu podľa mojích predercií mi vyhodilo Litvu a odôvodnilo, ono ja sa tiež čududem že prečo práve Litvu ale čo som tu pozeral niektoré odpovede, tak skutočne je tam kvalitná životná úroveň ceny lacnejšie na všetko a tie platy vyzerú byť vyššie. No každopádne stále overujem, lebo radšej to mať 20X potvrdené ako len pár krát ...

btus
10. jún 2025

a na fb nie je nejaká skupina Litovci v SR?

radovankapitan
autor
10. jún 2025
@btus

a na fb nie je nejaká skupina Litovci v SR?

@btus Jedna skupina tam je, pridal som sa tam