icon

Pozastavený sirotský dôchodok: Kedy vám ho obnovia?

petra24224
3. dec 2024

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť ak ste niekto mali podobnú situáciu. Poberám sirotský dôchodok a keďže som študent vysokej školy tak posledný dôchodok mi prišiel v auguste a odvtedy bol pozastavený kvôli preklopeniu do ďalšieho ročníka. Volala som aj do SP ale nevedeli mi poradiť v akom to je štádiu, tak len či je tu niekto kto tiež stále čaká ako ja. Zdá sa mi to dlho od augusta do decembra ..

123profil321
3. dec 2024

Predpokladám, že bolo treba a priniesť do SP potvrdenie o štúdiu
@petra24224

zojazoja
3. dec 2024

@petra24224 keď ti bol pozastavený tak ti musel prísť papier od Sociálky ze ti je pozastavený, že? A v ňom ešte muselo byt aj napísané, že sa môžeš odvolať. Tak trebalo napísať odvolanie a žiadosť o znovu zasielanie sirotskeho, do ktorej prilozis potvrdenie o štúdium na ďalší rok. A pošleš to na centrálu do blavy. Maju to aj na webe toto všetko uvedené.

petra24224
autor
3. dec 2024

@zojazoja ano, tiež som si myslela ale pani zo SP mi povedala že nemám oznamovaniu povinnosť keďže som pokračovala len v ďalšom ročníku a vraj si to vedia spárovať cez ministerstvo školstva.. ale volala som v septembri a už je december tak neviem či sa niekde stala chyba alebo čakajú viacerí z nás na obnovenie

zojazoja
3. dec 2024

@petra24224 takže ti neprišiel žiadny doklad o pozastavení sirotskeho od SP, ano? Proste ti prestalo chodiť. 5 mesiacov je už dosť. Skus kuknúť na webe ci tam nemajú termíny, ako dlho najviac môže byt toto sirotske znovu obnovené. A študuješ na Slovensku, ano?

zojazoja
3. dec 2024

@petra24224 nič z tohto sa na teba nevzťahuje?

petra24224
autor
3. dec 2024

@zojazoja nie, myslím že nič.. som v 5 ročníku na VŠ

zojazoja
3. dec 2024

@petra24224 tak tam normalne zavolaj zajtra a spýtaj sa, že akú majú lehotu na to.

petra24224
autor
3. dec 2024

@zojazoja dakujem za rady 🙂

zojazoja
3. dec 2024

@petra24224 no neviem či rady🙂 aj tak som neprišla v com môže byt problem.

petra24224
autor
3. dec 2024

@zojazoja dôchodok mi chodil až k 19. dňu, tak možno tento mesiac už príde, ale preistotu zavolám, lebo potom predsa len sviatky a už sa možno nedovolám pred Vianocami 😀

tykat
3. dec 2024

@petra24224 nevolaj, rovno pis na SP. Ja som.si na jar vsimla ze mi nevyplacaju pridavky na 2 deti ale len 1. Napisala som mail, do par dni odpoved ze to nemali sparovane, stala sa chyba, ospravedlnuju sa a za par dni aj doplatili.

modramacicka
3. dec 2024

Hmm.. mne vždy na začiatku prázdnin príde papier o tom, že výplata sirotského je pozastavená a v septembri zas o tom, že bola uvoľnená a doplatia mi aj tie prázdninové mesiace. Určite ti nič také neprišlo vo fyzickej forme ani na slovensko sk?
26 rokov si ešte nedosiahla? Či náhodou už si sa neprestala považovať za nezaopatrené dieťa..
Inak mi nič nenapadá. Iba, že ak si pred prázdninami dostala titul, tak vtedy máš oznamovaciu povinnosť a mala si nahlásiť, že študuješ, aby ti mohli vyplatiť sirotské. Alebo ak študuješ v zahraničí. Ale ak nič z tohto, tak potom by to mal byť asi nejaký omyl lebo takto dlho sa na obnovenie určite nečaká.

petra24224
autor
3. dec 2024

@modramacicka no veď tiež mi to bolo divné, preto som v septembri volala do SP a pani tvrdila že treba len čakať kým ma spáruje moja univerzita s ministerstvom školstva, že nemusím žiadne potvrdenie posielať. A teda 26 rokov ešte nemam a titul mám zatiaľ len Bc.

alica_z_lesa
4. dec 2024

Vysokoškoláci boli do systému natiahnutí až okolo 15. novembra 😏. Kľudne zavolaj na infolinku, aby Ti dali info o Tvojom dôchodku.

lulu0123
4. dec 2024

Inak,suhlasim,ze ja som sa so Socialnou poistovnou vzdy lepsie vybavila pisomne ako telefonicky.Normalne som dala otazku cez ten ich formular na stranke co maju a vzdy som sa dostala k odpovedi.

mogaa
4. dec 2024

@petra24224 určite bolo treba doložiť potvrdenie o štúdiu.....normálne najbližšia pobočka SP a urgovať.....písomne na pobočke....zober si aj potvrdenie o štúdiu....

sendy1977
4. dec 2024

@petra24224 študuješ na Slovensku ?

petra24224
autor
4. dec 2024
placem
4. dec 2024

Ja som čakala od septembra do februára... Až potom to doplatili....Dlho ale záleží od poisťovne... Ona má kedy.......

markomonika
5. dec 2024

Takisto je to aj s rodinnymi pridavkami.syn koncil Bc a pokracuje v studiu.A system natiahol udaje az na konci oktobra,tak pridavky od leta pridu az v decembri.Takze aj tu asi cakaju na udaje zo skoly.Oni maju cas...

petra24224
autor
5. dec 2024

@markomonika ano, včera som volala do SP a presne mi povedali že ešte škola neposkytla údaje o tom že som študent…. Tak musím poslať potvrdenie