Pravda o platbe kartou a hotovosťou
Stále sú prevádzky ktoré neumožňujú platbu elektronickou formou alebo keď aj majú tú možnosť tak len nad určitú sumu. Lebo vraj je to drahé pre nich. V televízii som videl reportáž o tom že tento rok už to bude povinné v každej prevádzke. Keď robila reportérka rozhovor, tak predavačky povedali že im je to jedno či sa platí elektronicky alebo hotovosťou. Dokonca niekto povedal aj to že elektronicky to viac vyhovuje, lebo sa len pípne a hotovo. Netreba sa naťahovat s drobnými, výdavkom, má vydať / nemá vydať, nemá zákazník menšiu bankovku lebo práve prišiel od bankomatu atď. Tak aká je pravda? Ke prevádzka terminálnu extra náklad? Sú tu aj podnikateľky menších prevádzok, tak sa vyjadrite? V tom prípade chápem aj ja ako zákazník že je to nefér vočí prevádzkovateľom. Ale na druhej strane ak vás štát niečo núti urobiť, tak by to nemalo byť znevýhodnené. Lebo aj tak kde terminál majú, často je možnosť platby elektronicky len nad určitú somu. Takže kedy bude vlastne doba keď sa bude dať úplne bez hotovosti funguvať? Mobil mám u seba vždy, a je to oveľa pohodlnejšie.
@unbeholfen za terminál si platia, použiť platbu kartou na eurové nákupy nie je pre nich veľmi výhodné.. preto si dávajú minimálnu platbu, aby neboli v strate.. zo zákona to bude povinné až za mesiac alebo dva, nechce sa mi to hľadať..
@ekira1 od 1.5. Je to povinne. Ale uz aj teraz to posunuli, malo to byt 1.3. .. ide o to, ze kazdy mesiac treba platit za terminal, z kazdej platby odchadza nejake percento atd.. toho je omnoho viac, ak niekto vyjde len ltt tak prekalkuluje si to, aby nebol v strane a tym padom ma minimalnu sumu, ktoru musis mat aby si mohol platit kartou.. lebo sa stretavam s takymi kaviarnami / restauraciami, ktorych sa to velmi netyka tak tam nemaju urcenu ziadnu hranicu na platbu kartou
Práve toto ma zaujíma že čo je na tom pravda. Lebo v potravinách je im jedno aj keď len 2 rožky vyplatím kartou. Ale v menších prevádzkach je buď od určitej sumy, alebo vôbec nemajú terminál, a keď sa zákaznik čuduje, tak povedia že sa im neoplatí ho prevádzkovať. Ale teraz ako ich k tomu dokopú, tak som zvedavý či už éra hotovosti skončí alebo si budú dávať nad urcitú sumu? Lebo zo zákona bude povinné mať terminál, ale o tom už zákon nehovorí že od akej sumy bude možné platiť kartou. Takže všetky tie menšie prevádzky si dajú že kartou iba nad XY eur, a tým pádom budú zase nútenní všetci mať hotovosť.
Práve toto ma zaujíma že čo je na tom pravda. Lebo v potravinách je im jedno aj keď len 2 rožky vyplatím kartou. Ale v menších prevádzkach je buď od určitej sumy, alebo vôbec nemajú terminál, a keď sa zákaznik čuduje, tak povedia že sa im neoplatí ho prevádzkovať. Ale teraz ako ich k tomu dokopú, tak som zvedavý či už éra hotovosti skončí alebo si budú dávať nad urcitú sumu? Lebo zo zákona bude povinné mať terminál, ale o tom už zákon nehovorí že od akej sumy bude možné platiť kartou. Takže všetky tie menšie prevádzky si dajú že kartou iba nad XY eur, a tým pádom budú zase nútenní všetci mať hotovosť.
@unbeholfen sam(a) urcite chapes ten rozpor v tvojej otazke, ked sa pytaju na nazor predavacky a nie majitela / majitelky...
Naklad a "rychlost a jednoduchost vybavenia" nie je to iste a obe mozu byt pravda... od 1.5. to bude jedno...
Jakže jedno? Veď ak majú extra náklady kvôli platbe kartou tak si budú určovať tie oné že nad určitú sumu dajú možnosť platby. Lebo zákon im nariadi iba mať terminál, ale ak neumožnia zaolatiť kartou 3-4€ to zákon neurčuje. Takže skôr moja otázka je: Od 1.5. bude možnosť fungovať bez hotocosti? Alebo nejaký 1 langoš na stanici v stánku nebude možné zaolatiť kartou? Lebo si dajú ze kartou nad 5€ napríklad. Minule som šiel do elektra kúpiť zvonček, nemal som u seba hotovosť, a stál 17€ a kartou sa dá len nad 20€ tak som ešte musel dokúpiť nejaké blbosti aby som to mohol vyplatiť.
Jakže jedno? Veď ak majú extra náklady kvôli platbe kartou tak si budú určovať tie oné že nad určitú sumu dajú možnosť platby. Lebo zákon im nariadi iba mať terminál, ale ak neumožnia zaolatiť kartou 3-4€ to zákon neurčuje. Takže skôr moja otázka je: Od 1.5. bude možnosť fungovať bez hotocosti? Alebo nejaký 1 langoš na stanici v stánku nebude možné zaolatiť kartou? Lebo si dajú ze kartou nad 5€ napríklad. Minule som šiel do elektra kúpiť zvonček, nemal som u seba hotovosť, a stál 17€ a kartou sa dá len nad 20€ tak som ešte musel dokúpiť nejaké blbosti aby som to mohol vyplatiť.
@unbeholfen je v zákone možnosť platby nad 1€, takže určivať si veľmi nemôžu. A nemusia mať ani terminál, môžu mať QR kód, kde im cez aplikáciu banky pošleš peniaze. Nabudúce použi Google a nie sa pýtať predavačiek, im to môže byť srdečne jedno.
@unbeholfen je v zákone možnosť platby nad 1€, takže určivať si veľmi nemôžu. A nemusia mať ani terminál, môžu mať QR kód, kde im cez aplikáciu banky pošleš peniaze. Nabudúce použi Google a nie sa pýtať predavačiek, im to môže byť srdečne jedno.
@ekira1 nie ja som sa pýtal ale reportérka v reportáži v správach. A keby bol QR ani to nevadí, ide len o to aby som aj hotdog za 1,80 mohol vyplatiť mobilom…
@ekira1 nie ja som sa pýtal ale reportérka v reportáži v správach. A keby bol QR ani to nevadí, ide len o to aby som aj hotdog za 1,80 mohol vyplatiť mobilom…
@unbeholfen nad 1€.. a keď si hotdog urobíš doma, bude cena možno 50 centov a nie 1,80€.
V potravinách nevadí aj keby vyplatím 2 rožky kartou, ale stánkari to mali, v elektre to mali, a na jednej pumpe… Takže už nemôžu určovať že len nad 5€ či nad 20€. Od 1€ budú musieť. Ale v papierníctve zvyknem kúpiť že len jedno pero, alebo dám spraviť fotokôpiu a to sú všetko sumy pod 1€ takže hotovosti sa nezbavíme asi nikdy. Taká éra že naozaj všade platiť mobilom ešte dlho nebude. Takže stále budeme zháňať drobáky a cingať s nimi. Alebo v železiarszve že potrebujem len 5 skrutiek, alebo dve hmoždinky a to sú všetko pod 1€ nákupy. Ka by som sa tešil keby EU nasilu donútila všade mať možnosť platiť kartou a od 0€. To by sa mi lúbilo. Také bude kedy?
Dnes napríklad na stanici Bratislava Nove Mesto v jednom z bufetov je platba kartou len nad 1€ a fidorka stojí 90 centov takže ajtak musím stále mať hotovosť. Čisto digitálne to nebude nikdy.

@unbeholfen za terminál si platia, použiť platbu kartou na eurové nákupy nie je pre nich veľmi výhodné.. preto si dávajú minimálnu platbu, aby neboli v strate.. zo zákona to bude povinné až za mesiac alebo dva, nechce sa mi to hľadať..