icon

Prečo mi banka dvihla úrok na pôžičke?

10. dec 2024

Ahojte. Dala som si cez appku banky ziadost o pôžičku, kde mali úrok od 6%. Po schválení mi ale dali úrok až 11%. Od čoho závisí, že mi takto dvihli úrok? Bývam u rodičov, v živote som so splácaním čohokoľvek nemeskala, ani nemám deti.
Vie mi niekto poradiť, aké sú kritériá pri dvihani úrokov?

janagem
10. dec 2024

Väčšinou podľa sumy a poistka. Čím viac si požičiaš tým nižší úrok + ak máš poistku tak je väčšinou urok nizsi

petamich
10. dec 2024

Rozne faktory ale celkova bonita a rizikovost budu asi inde 🤷‍♀️ ono vela premennych vstupuje do score karty - napr. aj to, ze byvas s rodicmi a nemas deti je pre banku rizikovejsie akoby si byvala sama v byte s hypotekou, ktoru riadne splacas. Potom vyska uveru vs. prijmy vs. vydavky a samozrejme takyto nizky urok dostane len relativne mala skupina klientov.

autor
10. dec 2024

@janagem nedala som poistit

autor
10. dec 2024

@petamich a co je zle na tom bývať s rodičmi a nemať deti? tým pádom mam menšie riziko, že by som nezvládla platil, nie?

som_realistka
10. dec 2024

Do hry vstupujú rôzne faktory, vek, zamestnanie, výška príjmu, bonita, deti, ako dlho si klientom banky aj tvoja redchadzajuca platobná disciplína.

petamich
10. dec 2024

Praveze opacne 🙂 banka ma vacsie riziko, ze si zbalis jeden kufor a odides napr. do zahranicia a uver je nevymozitelny, ak vlastnis nehnutelnost, mas deti atd. toto riziko je nizsie

kitycat
10. dec 2024

Dolezite je to "OD". A na to dosiahnut je treba veeeela parameteov

user62056819
Odpoveď bola odstránená
nelka93
11. dec 2024

Ako píše petamich, pre banku si rizikovejsi klient ako ten co ma hypotéku, zázemie a býva sam. Ak bývaš s rodičmi, tak si ešte veľmi mladá a áno aj vek vplýva na úroky. Takisto suma, jasne, ze pri menších sumách máš vyššie úroky. Robila som v banke a na nízke sumy boli bezne úroky 11% a viac, kdezto na sumy nad 20K boli okolo 6% a menej.

bg92
11. dec 2024

oni nic nedvihli kedze to bolo "od 6". 6 dostane ten kto si pozicia vyssiu sumu a ma v banke historiu s uvermi a ma majetok. ak si teraz ziadne uvery nemala a nic nevlastnis (byvas u rodicov) si proste rizikovy klient a poziacaju ti za draho.

sasa1310
11. dec 2024

nič nevlastníš, tak preto

tenanonymny
11. dec 2024

Spam

bvfinance
Odpoveď bola odstránená