icon

Prečo nemám preplatok na daniach s manželkou na rodičovskej?

veruska00
30. jan 2025

Dobry den poprosim vas niekto v podobny pripad som invalid a robim na dohodu manzelka je na RD kazdy rok mi robi zamestnavatel DP a ani raz som nemal ziadny preplatok na DP a pritom pocujem znamych ktory su zamestnany a maju manzelku na RD a kazdy rok maju preplatok je to mozne ze mi robi zle danove priznanie?dakujem

leni1977
30. jan 2025

Neviem aký príjem máš z tej dohody, platíš vôbec nejakú daň mesačne?

veruska00
autor
Autor odpoveď zmazal
jana005
30. jan 2025

@veruska00 keďže pracuješ na dohodu, predpokladám, že priznané eura máš čo najmenej.
Čiže odvádzaš menej peňazí na dani, tak ti teda nemajú z čoho vrátiť, keďže si neodviedol toho dosť.
Keby si mal cca 1500 v hrubom a manželku na rodičovskom, tak by ti určite niečo vrátili.
Koľko zarábaš na dohodu? 400, 500eur?

ssnowwhitee
30. jan 2025

@veruska00 a v žiadosti o ročné zúčtovanie si zaškrtol že žiadas o uplatnenie NČZD na manželku?

katie253
30. jan 2025

@veruska00 treba priložiť aj papier o poberaní rodičovského príspevku na manželku, vyda jej to upsvr. Ak je aj evidovaná u nejakého zamestnávateľa, tak aj od neho doklad, ze za minulý rok nemala žiadny príjem.

wiwi28
5. feb 2025

@katie253 ja nemôžem súhlasiť. Pri uplatnení NČZD na manželku z dôvodu starostlivosti o dieťa do 3r.( prípade predlženej starostlivosti) je dokladom na uplatnenie NČZD rodný list dieťaťa , prípadne čestné vyhlásenie daňovníka. Daňovník nemá povinnosť predkladať v tomto prípade potvrdenia o poberaní štátnych sociálnych dávok na vyživované dieťa žijúce v spoločnej domácnosti.