icon

Predaj bytu kvôli nesúhlasu s vedením domu

21. mar 2025

Predali ste byt ak ste nesúhlasili s vedením bytového domu?
Prístup a postupy vedenia k domu nekorešponduje s mojimi predstavami. Predali ste niekto byt v takej bytovke?

pribinak
21. mar 2025

Ak by som bola spokojná s bývaním, lokalitou, susedmi, občianskou vybavenosťou, dopravou tak nie

Správca bytovky sa dá vypovedat

Ale dala si veľmi malo info, o čo sa vlastne jedna? Si jediná kto je nespokojný?

elviku11
21. mar 2025

nerozumiem. Ty vlastníš byt v tej bytovke a chceš ho predať? V tom prípade ti môže byť jedno, aký prístup má správca, nie? Lebo predajom bytu s tým domom už ďalej nebudeš mať nič spoločné.

nin12345
21. mar 2025

@elviku11 ja to chapem tak ze zvazuje byt predat prave kvoli tomu ze jej nevyhovuje spravca

luliu
21. mar 2025

@elviku11 čítanie s porozumením - má byt a nevyhovuje mu správca a kvôli tomu uvažuje o predaji

Nie, nepredala by som kvôli tomu byt. Kúpiš ďalší a môže sa to opakovať. Správca sa dá zmeniť

colsami
21. mar 2025

Nie, kvoli tomu by som byt nepredala, ak by ma to nijak neobmedzovalo na zivote. Raz sme predavali byt kde sme byvali a ano, uz sme mali nervy aj na spravcu, system rekonstrukcii, velmi vysoke naklady, atd atd, takze prispievalo to k nasej nespokojnosti sice, ale inak si myslim ze keby som spokojna aj so samotnym bytom, byvanim, lokalitou atd, len kvoli spravcovi sa neodstahujem.

ysseba
21. mar 2025

Nie, nepredala by som byt LEN kvôli správcovi. Mimochodom, poznáš nejakú férovú správcovskú spoločnosť, ktorá sa reálne zaujíma o bytový dom a jeho obyvateľov a nie len o svoj biznis a aby všetko dohodili firmám svojich známych? Bývali sme vo viacerých bytoch a všade to bola čistá katastrofa, najmä v novostavbách, kde správcu vybral developer a zmeniť správcu je beh na dlhé trate...

elviku11
21. mar 2025

a s akými tvojimi predstavami nekorešponduje vedenie bytovky? Príliš vysoké platby za niečo? Nepáči sa ti, komu chcú prenajať nebytové priestory na prízemí? Farba bytovky, ktorú chcú zmeniť? Že neriešia problémy so susedmi?

lucik194
21. mar 2025

spravcu vymenit. na najblizsej domovej schodzi navrhnut zmenu spravcu, povedat co robia zle, navrhnut riesenie,

nie vsak typu jpp toto sa mi nepaci.

martinka13
21. mar 2025

Akurát sa niečo také chystáme. Len najprv musíme nájsť náhradu. Jedna sa o investičný byt.

stormie
21. mar 2025

A co konkretne ti vadi? Si jedina alebo vas je viacej co so spravcom nie ste spokojni?
U nas je situacia taka, ze niektori majitelia zasadne nesuhlasia s nicim okrem povinnych veci - ci uz islo o upravu stojiska na smetiaky, rekonstrukcia stupaciek, elektrickych rozvodov v dome, vytahy … ale nastastie su mensina, takze nas bytovy dom sa zveladuje. Spravca okrem zakonom stanovenych veci nemusi robit nic, ak tak nerobi treba ho odvolat. Vsetkoostatne je na rozhodnuti majitelov a na to treba pravoplatne hlasovanie. Ak si ale ty ta mensina a veci ktore sa odhlasuju su opakom toho co ty ne/chces, tak sa s tym bud zmier alebo odstahuj, ale aj v novom byte mozes skoncit v rovnakej situacii.

tilly
21. mar 2025

Jasne, prečo nie. Stretla som sa s tým párkrát. Našťastie u nás nemáme daň z prevodu a prechodu nehnuteľností, takže to nie je taký problém.

mantilka
21. mar 2025

@tilly Ak predáš byt po nadobudnutí kratšom ako 5 rokov, platíš daň z predaja. Vieš si odpočítať náklady na zhodnotenie nehnuteľnosti ak máš bločky.

mantilka
21. mar 2025

Nebývam v byte, ale bývala som. So správcami sú často problémy...väčšina z nich špekuluje ako ošklbať vlastníkov bytov. Keďže väčšina vlastníkov sa tomu nerozumiem, dobre sa im darí.
Autorka, ako objektívne zistíš že v novom byte bude super správca ? To musí byť veľké šťastie, že práve predávaný byt má dobrého správcu a budeš si to vedieť overiť.

tilly
21. mar 2025

@mantilka daň z príjmu je niečo iné ako daň z prevodu a prechodu nehnuteľností. Tú sme mali do roku 2000 alebo 2001, už si presne nepamätám. Daň z predaja neexistuje.

gov
Odpoveď bola odstránená
liusa82
22. mar 2025

@gov moja reč dobodky🙂 a hlavne tie hrozné mesačné náklady v bytoch. Ktovie komu do vačku do aj ide ako ich zdierajú.My v dome ešte aj ušetríme ked to tak počítam oproti bytu.Lebo bývala som dlhé roky od decka v bytovke a teraz niekolko rokov dome a to sa nedá absolútne ani porovnať

liusa82
22. mar 2025

komu to ide vačku som chcela napísať🙂

autor
22. mar 2025

@liusa82 presne, veď keď si zoberieš, že ide o zdieľaný priestor, tak tie ceny mesačných platieb sú poriadne prestrelené.

mantilka
23. mar 2025

@tilly áno daň z príjmu, nesprávne som sa vyjadrila.
Pointa bola autorku informovať o možnej povinnosti platiť daň.