icon

Predaj bytu s hypotékou bez súhlasu partnera?

neri111
2. feb 2025

Zdravim, poprosim o tadu, uz neviem ako dalej.
S priatelom sme sa rozisli. Mame 2 deti a byt v podielovom spoluvladtnictve (1/2). Uver na byt je len na moje meno ( v case riesenia uveru ina moznost nebola) EX mi platil polovicu spl.na ucet a mne strhli celu splatku. Uver este nie je splaneny a nemame obaja na jeho vyplatenie. Dohodli sme sa ze byt predáme a po par tyzdnoch EX zrazu nechce. Nechce sa odstahovat ale nemane sa ani ako vzajomne vyplatit. Neviem ako predat byt ak on to nechce. Mozem ja ako dlznik Hypouveru byt predat aj bez jeho suhlasu? Alebo prestat platit uver aby banka dala byt do drrazby? Pripadne cez sud? EX je neschopny, bez rozumu, nesamostatny a hladi len na seba. Je to psycho-des. Som v koncoch a zisla by sa dobra rada. Ďakujem

amonet
2. feb 2025

cez sud

pieksamaki
2. feb 2025

@neri111 jedine cez sud

andreatytler
2. feb 2025

@neri111 Predpokladam ze ex prestal platit svoju polku splatky?
A to mas hypoteku taku ze rucis banke nehnutelnostou lebo raz pises ze uver a druhy krat ze hypouver? Ak mas hypoteku a prestanes platit, myslim ze banka nehnutelnost preda, nepotebuje na to suhlas tvojho ex. Ale znicis si kredit a niekolko rokov ti ziadna banka neda uver, alebo hypoteku. Je mi luto ze si v takejto stresovej situacii. Dufam ze ex dostane rozum.

mk1111111111
2. feb 2025

Bez jeho suhlasu nepredas. Daj to na sud, zatial plat splatky. A hlavne, rob to cez pravnika

korylan
2. feb 2025

@neri111 všetky úkony treba robiť papierovo a oficiálne, aby si mala potvrdenia pre prípadný súd. Pošli mu ponuku na odkúpenie tvojej polovice nehnuteľností. Správne postupy sú rozpísané aj tu na koňovi v právnej poradni.

nin12345
2. feb 2025

@neri111 no toto nie je dobra situacia.. musi sa to riesit sudne pokial fakt nebude chciet. Ale niektorym staci aj sudom len pohrozit najdi si pravnika a vysvetli priatelovi kolko ho bude pripadne sudne konanie stat a aj tak ten sud pravdepodobne prehra

princezna_bosorka
2. feb 2025

@neri111 najdi si advokata, asap

nelka93
2. feb 2025

Úver len na tvoje meno a nehnuteľnosť aj na jeho? Pekná blbosť no. Lebo on teraz môže chcieť polovicu sumy z predaja a nemusí ti dat ani cent na hypo, lebo ta nie je jeho ale tvoja. Najmi si dobrého právnika, lebo ak je idiot ako tvrdíš, tak budú problemy

zic
2. feb 2025

Inac to som prekvapeny, ze vobec takyto scenar banka akceptovala (ze uver je len na tvoje meno a nehnutelnost je aj na neho)... Lebo taky problem aky mas ty (ze nechce predat) by predsa mohol "skusat" aj na banku, ak by si ty nesplacala...
Nie je on aspon spoludlznik alebo nieco? Naozaj sa mi to nezda (mozem sa mylit)...

zuzanka.zuzu
2. feb 2025

@zic nie, takto to nefunguje 😀 záložky podpisoval aj on takže banka by si s ním poradila jak nič 😂

purple_wolf
Autor odpoveď zmazal
purple_wolf
2. feb 2025

to musis ist za pravnikom a cez sud to pojde.... ale je to tvoja sprostost ze si si vzala uver na nieco nad cim nemas kontrolu

domkakvet
2. feb 2025

@neri111 tak ked tam chce byvat nech ta vyplati, ak nema peniaze, tak nech ide byvat tam na co peniaze bude mat. Ak nesuhlasi, tak mu oznam, ze budes nutena to riesit sudnou cestou a zisk z bytu bude mat nulovy.

ibajaanikiny
2. feb 2025

@neri111 tu “pomoze” len sud. Ale priprav sa na dlhsi boj a priprav si peniaze na podanie zaloby. Nezabudni,ze poplatok je 6% alebo 3% z ceny nehnutelnosti. Kedze ta nema ako vyplatit a ani ty jeho,prichadza v uvahu len predaj. Podaj zalobu s navrhom vyroku,aby sa byt predal a “postras ho”,ze v pripade tvojej vyhry si musi byt vedomy,ze sudne poplatky a trovy cvaka on. Asi si neuvedomuje,ze roky tahanic po sudoch su nie dobre na psychiku a pre penazenku. A drazba?toto chces?ze sa blkones exekuciou a nepohnes potom dalej? Toto si premysli

ibajaanikiny
2. feb 2025

@zic banke to je jedno,kopec ludi si takto poserie zivot,lebo vezmu uver len na seba a nehnutelnost je pol na pol. Pride rozchod a pruser je na svete…banka dlznika ma a prijmovo jej to zjavne vychadzalo

andreatytler
2. feb 2025

@ibajaanikiny Nie, banky nemaju radi ked si par kupuje nehnutelnost ktoru vlastnia pol na pol s tym ze iba jeden znich ma hypoteku. Nechcu davat take hypoteky, prave koli problemom ako tento. Ak na Slovensku banky bezne davaju takto hypoteky, tak to je velmi cudne.

zic
2. feb 2025

@ibajaanikiny ja som sa cudoval preto, lebo asi 23 rokov dozadu to Tatra banka nechcela takto spravit... ale casy sa menia...

ibajaanikiny
3. feb 2025

@andreatytler a ktore banky? Sama mam kolegynu,ktora to takto riesila…banka jej uver dala a na LV su obaja. Ked som riesila majetkove vyporiadanie ja,tak mi pri vyluceni ex prave v banke navrhli,ze ak by som prijmovo nevysla,tak si mozem vziat ineho spoludlznika a LV sa zapise len na mna. Vdaka bohu,v takej situacii som nebola,ale staci si prezriet pravnicku skupinu na fb alebo pocuvat okolie a zistime,ze casy sa zmenili a problem s tym nerobia. Banku zaujima to,ci ma kto splacat uver a samotne vyporiadanie ich nezaujima. Dokonca je kopec pripadov,kedy to je naopak,ze na uvere je dlznik a aj spoludlznik a na LV iba jeden z nich. Nie je to tak davno,kedy tu bola jedna podobna tema

andreatytler
4. feb 2025

@ibajaanikiny Banky v Kanade nechcu aby niekto bol na liste vlastnictva a nebol na hypoteke. Vyzaduju aby vsetci co su na liste vlastnictva, boli aj na hypoteke.
Myslim ze na Slovensku to musia mat banky nejako osetrene, ze ten clovek co nie je na hypoteke podpise banke doklad v ktorom dava banke pravo na drazbu ak sa hypoteka prestane platit.

ibajaanikiny
4. feb 2025

@andreatytler v Kanade… tu s tym banky problem nemaju. Aspon nie vsetky. A co je este zaujimave,niektore banky vylucia spoludlznika z uveru aj bez toho,aby s tym spoludlznik suhlasil-napr SLSP. Taka CSOB to zase bez suhlasu oboch neurobi…

luccija
4. feb 2025

@ibajaanikiny ako píšeš banke to je jedno a oni sa budú ťahať po súdoch roky.ex sa rozhodne neplatiť ona na to nebude mať a drží ju v hrsti.

@neri111 skús sa spýtať na FB spýtaj sa právnika môžeš aj anonymne takéto príbehy sú tam casto

pieksamaki
4. feb 2025

@andreatytler kedysi to bolo v plienkach...teraz viac na to dbajú...v mojej prvej hypotékarnej zmluve urobili administratívnych chyb......ale všimla som si to až neskôr.....doba sa mení....ale legislatívne inak sa pristupuje k iným veciam